Skip to Content

Hur Viktigt Är Det Egentligen Att Få Höra Att Du Är Fin?

Hur Viktigt Är Det Egentligen Att Få Höra Att Du Är Fin?

På senaste tiden har det hållits i flera debatter om att vuxna bör tänka på att inte uppmärksamma yngre tjejer för mycket om deras utseende.

Anledningen till detta är att det formar dem till att lägga mycket vikt vid deras yttre och hur de ser ut.  

Du har säkert själv upplevt att du träffat på din väns sexåriga dotter och samtidigt fyllts med kärlek och överöst henne med fina komplimanger.

Dessa komplimanger kan vara i stil med hur ofattbart söt och din hon är sin fantastiska klänning. Men då bör du bita dit i tungan.

Forskare och psykologer har kommit fram till skrämmande höga siffror som visar hur mycket unga tjejer lägger vikt vid att vara söta och hur rädda de är för att vara överviktiga.

Ätstörningarna ökar medan deras självförtroende blir allt sämre.

Genom de komplimanger du ger om deras utseende, så noterar du att de lär sig att utseendet är viktigare än allt annat och att de bör lägga ner extra tid för att se fina ut.

Alla vuxna har förmodligen någon gång gett barn komplimanger, och det gör vi för att vi vill vara trevliga och snälla, men också för att de ska bli glada.

Det känns också väldigt naturligt att säga vår första tanke till ett barn, om det är något fint.

Forskare bekräftar också att barnen blir glada av att få höra komplimanger om deras kläder och utseende. De blir dock så glada att de gärna vill höra dessa komplimanger varje dag.

Detta leder dock till att hon börjar koppla ihop sitt värde och sin självkänsla med hur fin hon är, och att det är det allra viktigaste, för att duga för omgivningen.

Det viktigaste är dock att barn blir bekräftade som personer och individer, inte för deras utseende. Barn som är tjejer får oftare höra att de är fina än killar.

Detta riskerar att just tjejer skapar en utseendehets. 

Nu tänker du säkert, vad ska jag då ge ut för komplimanger för att förhindra denna hets bland småtjejer.

Vi har samlat åtta exempel från Lisa Bloom och David Flato, på saker som du kan säga till flickor, istället för att säga att de är fina.

8 saker att säga:

1.     Säg att det är kul att träffa henne.

2.     Precis som du gör när du träffar vuxna – ”Hej, vad roligt att se dig! Hur mår du?”

3.     Fråga henne vad gör för något – tränar hon något? Har hon någon hobby? Ställ följdfrågor.

4.     Fråga henne vad hon tycker om och inte tycker om. Det kan handla om allt från ämnen i skolan till maträtter eller leksaker.

5.     Om du märker att tjejen är ute efter att du ska säga något om tröjan, om hon säger något i stil med ”Idag har jag en ny tröja på mig”. 

Försök då att lägga märke till den genom att ställa frågor. Du kan fråga ”är tröjan varm nu när det är så kallt?”, ”Vad tror du att kaninen på din tröja tycker om att göra?” eller ”Jag ser att du har en tröja med en elefant på, hur låter den tror du?”.

Det visar att du har lagt märke till hennes tröja, att du noterar hur den ser ut, och att du undrar något över den.

Om tjejen är lite äldre, så kan du fråga:

6.     Frågor om aktuella händelser i världen eller i landet och vad hon tror, tycker eller tänker om dem.

7.     Om just hon fick bestämma, hur skulle hon göra bättre? Vad skulle hon då vilja förändra?

8.     Berätta saker om dig själv, som kan vara intressanta för henne att veta.

Kroppsfixeringen och dagens ideal i samhället har börjat gå överstyr. Både killar och tjejer förväntar sig av varandra att de ska vara och se ut på ett sätt som är helt onaturligt för mänskligheten.

Det är verkligen dags för oss människor att vakna till! Detta gäller alla, oavsett ålder på personen.

Det kan vara riktigt tröttsamt att höra att killar och tjejer ska vara, bete sig och se ut på ett speciellt sätt. Alla bör väl få vara som de själva vill?

Grunden för alla dessa problem som finns i dagens samhälle är alla dessa ideal som visas på tv:n och modeindustrin.

Förr i tiden var det största problemet att tjejer svalde sig själva för att få den ”snygga” kroppen som alla borde ha.

Istället har nu media, bloggar och sociala medier börjat uppmana tjejer till att börja äta allt nyttigare och träna mycket, istället för att svälta sig, för att kunna leva upp till de ideal som finns.

Detta är självklart en god tanke och ett stort framsteg, men det är absolut ingen som säger ”du är fin som du är!”, vilket skulle vara det allra största framsteget samhället kan ta.

Självklart finns det inget fel med att äta hälsosamt och träna, men risken finns att detta missuppfattas och blir alldeles för mycket och desperat.

Detta gäller främst tonåringar som allra oftast är osäkra i sig själva och som inte alltid ser vilka misstag som de kanske gör.

Dessa uppmaningar med hälsosam kost och bra träning, kan även leda till ätstörningar och träningsberoende, vilket också är dåligt.

Just ätstörningar kan leda till svält, precis som tjejer gjorde förr i tiden.

Detta är ett stort problem i samhället och ett problem som är väldigt svårt att stoppa, nästintill omöjligt.

Anledningen till att det är nästintill omöjligt är för att det inte går att stoppa tv, bloggar och sociala medier i samhället, men även i tonåringarnas tankar.

Det som vi behöver i samhället är stora och starka förebilder som vågar stå för och visa att allt det här med kroppsfixering och ideal i samhället är fel och att det har gått över styr. 

De flesta av oss blir ändå glada av att få höra en komplimang om vårt utseende, och vi säger gärna tillbaka något till personen som gav oss en komplimang.

Det är väldigt lätt att lägga märke till att en person har ett extra fint halsband eller en ny frisyr, men det finns också många bra saker att ge komplimanger för som inte har med en persons utseende att göra. 

 

Kanske har din kompis på universitetet gjort ett jättebra jobb ifrån sig på en tenta som hon absolut inte trodde att hon skulle klara av.

Eller så har din kollega på jobbet varit en riktig glädjespridare på jobbet den senaste tiden. Att får göra att man är grym i skolan, på jobbet eller att man är en riktigt bra kompis, kan höja någons humör.

Det är minst lika roligt (om inte mycket roligare) att höra detta än att få en komplimang för ens nya kläder.

Personer som är lite äldre och är tillräckligt mogna blir oftast mycket gladare av att få höra en komplimang om någonting de gjort bra eller om de lyckats göra något gott för någon annan, än att få höra att deras kläder är fina.

Dessa komplimanger kan till och med göra någon på så mycket bättre humör.

Självklart är det helt okej att du fortfarande ger människor komplimanger för deras utseende, men du kan då också försöka att ge en komplimang som inte har med just utseendet att göra, i samma veva.   

Människor blir oftast gladare av att göra hur grymma och härliga personer de är. Nedan följer 15 exempel på komplimanger du kan ge, som inte har med utseendet att göra. 

1.     Du är smart.

2.     Du ger mig energi i vardagen.

3.     Du är rolig, du får mig alltid att skratta.

4.     Du inspirerar mig till att bli en bättre människa. 

5.     Jag beundrar ditt självförtroende.

6.     Du är riktigt snäll, du ställer alltid upp när jag behöver någonting.

7.     Du är en extremt bra vän, en sådan behöver alla i sitt liv.

8.     Du är riktigt stark, jag beundras av all din energi.

9.     Du är en bra lyssnare. Dig vänder jag mig alltid till när jag behöver prata ut.

10.  Du har ett härligt skratt, som alltid får mig på bättre humör.

11.  Jag kan alltid lita på dig, därför vänder jag mig till dig när jag behöver prata med någon som jag vet inte kommer föra det vidare.

12.  Du är så bra på … (nämn någonting personen är duktig på. Det kan vara allt ifrån en sport, ett ämne i skolan, jobbet eller vad som helst)

13.  Du ger bra råd, alla behöver en person som du i sitt liv, vars råd kan hjälpa dig ur de problem som man stöter på i livet.

14.  Du tar dig alltid tid för mig, det betyder så mycket. Dig kan jag alltid räkna med.

15.  Du är så viktig för mig. Jag önskar att jag var lika viktig för någon annan, för det är extremt stort.

Ta till dig av denna artikel, glöm inte att du är bra som du är. Du behöver aldrig ändra på någonting för att göra någon annan glad. Var bara dig själv.

Så länge du är lycklig, frisk och mår bra, så är du helt perfekt! Utseendet är det minst viktiga, människor som finns i ditt liv, finns inte där för att du ser ut på ett visst sätt, utan för att du ÄR precis som du är!

Hur viktigt är det egentligen att få höra att du är fin?