Skip to Content

Hur Genomskådar Man en Narcissist På Bäst Sätt? Se Här!

Hur Genomskådar Man en Narcissist På Bäst Sätt? Se Här!

Ordet narcissism härstammar från den mytologiska Grekiska mannen som inte kunde dra sig ifrån sin egna spegelbild. De har en tendens att tänka väldigt högt om sig själva.

De har liten eller ingen alls hänsyn när det kommer till människorna runtom kring. En narcissist är en självisk, egenkär person som älskar uppmärksamhet, och de gör allt för att få det.

Allt de vill ha är uppmärksamhet. När det kommer till det så är de omättliga. Det går såklart bara åt ett håll, så förvänta dig inte någon uppmärksamhet från de.

När det konstanta flödet av smicker och beundran försvinner så kan de bli fientliga och aggresiva väldigt snabbt. Narcissister är aldrig lätta att ha att göra med då de är väldigt specifika personer.

Därför hjälper det att veta när du har en i ditt liv samt vilka förväntingar man kan ha från relationen med dem.

Med hjälp av denna kunskap så kan igenkännande av en narcissist underlätta dig när det kommer till hur du ska handskas med denna person.

Olika typer av narcissister

man bär vit skjorta

Även fast det finns en officiell diagnos för denna störning så finns det några olika varianter av narcissism, det finns också olika grad i hur allvarligt det är.

År 2012 så visade en studie gjort angående narcissm som visar att det finns flera olika former av diagnosen, några av dessa är grandiosa narcissister (kräver extremt mycket beröm och uppmärksamhet) och sårbara narcissister (lider vanligtvis av stark ångest och är i behov av stödjande uppmärksamhet)

Den mest förödande formen av narcissism kallas elakartad narcissim. Utöver det faktum att de fokuserar sig primärt på sig själva och kräver stor uppmärksamhet av i stort sätt alla i deras liv så har de vanligtvis också en mörkare sida.

Inte ovanligt att de har några anti-sociala och sadistiska egenskaper samt att de lider av någon form av paranoia.

Elakartade narcissismer brukar vara extremt manipulativa och de bryr sig inte om de sårar människor runtom kring de, så länge de får som de vill. Deras världsbild är svart-vitt, de ser människor antingen som vänner eller fiender.

De hatar att förlora så de är kapabla att göra dåliga saker för att slippa det. De bryr sig heller inte om att såra andra (i vissa fall så kan de till och med njuta av att se andra lida).

Hur manipulerar narcissister?

porträtt av stilig man

De är experter på att manipulera människor runtom kring sig genom att förvränga verkligheten på de mest subtila sätt.

Några exempel på detta är ta fakta ur sitt sammanhang för att framstå som att de har rätt, att få sig själva att framstå som offer även fast det inte är så, lägga upp en fasad om hur de är perfekta föräldrar även fast de gör lite för att hand om barnen.

De gör dessa saker för att få en reaktion från dig som de sedan kan påpeka som dina brister, du blir till slut alltid en kombination av paranoid, psykiskt, sjuk, omöjlig att behaga.

Deras beteende kan bli så galet att de till slut får dig att tvivla på själva sanningen. Den här typen av beteende kallas för gasljusning och det klassificieras som en form av känslomässigt missbruk.

Om någon har blivit traumatiserad upprepade gånger i ditt liv så kan det leda till allvarliga psykiska problem. Du måste lära dig att kontrollera dina reaktioner.

Narcissistisk ilska

porträtt av en arg ung man

När en person som lider av narcissistisk personlighetsstörning känner att de inte får tillräckligt av uppmärksamhet av andra så kan de reagera med vad som kallas Narcissistisk ilska. Denna utbrott kommer vanligtvis i form av skrikande.

I vissa fall så bestämmer de sig för selektiv tystnad och passivt-aggresivt undvikande. De flesta av dessa avsnitt finns på ett beteendekontinuum.

I ena änden så kan personen vara borta och dras tillbaka, målet är då att skada den andra personen genom att vara frånvarande. På andra sidan av spektrumet är utbrott och andra destruktiva åtgärder.

Även här så är målet att förvandla det som skadar de till ett angrepp på den andra personen. Detta är också ett form av försvarsmekanism som de använder.

Det betyder såklart inte att alla som har utbrott lider av den här diagnosen, alla kan ha utbrott ibland. Så vad leder till narcissistisk vrede? Även fast personen med diagnosen kan verka full av självsäkerhet så är det falskt.

Det är lätt att såra deras känslor och då är deras första försvar att gå till attack. De kan känna att det är enda sättet att skydda sin personlighet. De försöker bygga upp sitt självförtroende med lögner och fejkade personligheter.

När någon pressar de till att avslöja sina svagheter så känner de sig otillräckliga. Just den känslan kan få de att klatcha till.

Så hur kan vi genomskåda en narcissist?

stilig ung man

Även om inte varje person som visar narcissistiska drag är en klasisk narcissist (inte diagnosterbar) så kan de skapa en del skada till mot sin omgivning på grund av de egenskapper de besitter.

Men tanke på att obehag brukar vara det som får människor att söka terapi så är det inte så vanligt att narcissister söker terapi då de brukar vara lyckliga, lyckligare än människorna i deras omgivning.

Det går dock att genomskåda en baserat på hur nära de är kriterierna som behövs för att ställa diagnosen. Deras beteende kan kännas oförutsägbart men om man vet vad man letar efter så kan man faktiskt hitta förutsägbara mönster i beteendet.

Hur sätter man en diagnos?

porträtt av en stilig man

Diagnosen inkluderas i ”övriga specificerade personlighetsstörningar” i den internationella diagnosmanuellen ICD-10.

När det kommer till diagnosmanualen ICD-10 så finns det kriterier för diagnosen som ofta används vid själva diagnostiseringeren. Där står det att en person med störningen uppvisar minst fem av följande symptomen:

1. Har överdrivna känslor av att vara viktig och betydande.

2. Fantiserar ofta om till exempel rikedom, framgång, makt och kärlek

3. Anser att den bara ska umgås med eller associera sig med viktiga personer eftersom den själv är så viktig.

4. Har ett överdrivet behov av beundran.

5. Har orealistiska uppfattningar om sina egna rättigheter – exempelvis förväntar sig personen ofta den bästa behandlingen när denne söker sådan.

6. Utnyttjar andra för att uppnå sina mål

7. Saknar eller har brist på empati

8. Tror att andra är avundsjuka på denne, men kan också själv vara avundsjuk på andra

9. Beter sig högfärdigt eller arrogant.

Även fast en klinisk diagnos är omöjlig att ställa enbart med hjälp av observationer av vänner och familj så hjälper det oerhört mycket att känna igen kriterierna eftersom det kan ge en uppfattning om hur nära någon kan vara till att passa profilen.

Symptomer

ung man ser at spegel

Symptomer på narcissisistisk personlighetsstörning och allvarheten av symptomen kan variera. Människor som lider av den här störningen är generellt:

– Extremt manipulativa

– Är ofta mycket upptagna med att fantisera om saker så som makt, framgång, skönhet eller den perfekt partnern.

– Har en dålig självkänsla och en svag förmåga att reglera både sina handlingar och känslor

– Är ok med att ta nytta av andra för att få vad de vill

– Tar hand om deras utseende och kan verka mycket charmiga

– Bryr sig inte om de skadar andra och ber inte om ursäkt när det väl händer. Ber endast om ursäkt om det gynnar de på något sätt

– Är osäkra innerst inne och har en svag självkänsla

– Projicerar deras dåliga beteende på andra. Det innebär att de kan anklaga dig för beteendet som de visar.

Varför blir man en narcissist?

uppmärksam man med skägg

Som med många personlighetsstörningar så vet man inte exakt vad det är som kan få en person att bli narcissist. Det handlar förmodligen om en mix av gener, tidigare barndomserfarenheter och psykologiska faktorer. Tidiga barndoms riskfaktorer kan vara:

– Okänsliga föräldrar

– För mycket beröm och överdriver bortskämning (föräldrar som fokuserar intensivt på en speciell talang eller barnets fysiska utseende som ett sätt att ta hand om sina egna problem med        självkänslan)

– Oförutsägbar eller slarvig vård om barnet

– Överdriven kritik

– Missbruk av droger eller alkohol

– Fysisk eller mentalt missbruk

– Trauma

– Extremt höga förväntningar

Andra möjliga faktorer som kan bidra är också:

– Avvikelser när det kommer till generna som påverkar sambandet mellan hjärnan och personens beteende

– Vara överkänslig när det kommer till relationer med andra personer

Även fast det inte finns något exakt svar när det kommer till frågan vad det är som orsakar narcissism så är experterna överens om att ju tidigare behandlingen börjar, desto bättre är chansen för den personen att ha en förbättrad livskvalitet.

Hur tar man hand om en narcissist?

ledsen kvinna sitter nära mannen

Om du känner igen någon med dessa personlighetsdrag så finns det vissa åtgärder man kan ta för att skydda sig.

I vissa fall så är det möjligt att bara bryta all kontakt med personen men ibland så kan man inte göra det, det kan handla om till exempel någon från din familj eller en chef på jobbet som man inte kan undvika. Som tur är så är de ganska förutsägbara så här är några riktlinjer att falla tillbaka till:

– Du måste först acceptera att det blir svårt att ta itu med de. Försök att sätta lite avstånd mellan dig och den personen om det är möjligt. Det må vara utmanande eftersom personer med narcissistiska drag kan komma att visa hat för dig när du försöker att ställa gränser, det är dock något som du bör stå ut med.

– Du kan inte ändra de så försök inte. Om du förväntar dig att de kommer att ändras på grund av något som du gjorde eller sa så kommer du enbart att bli besviken.

– Känner du att du behöver konfrontera personen så undvik en stor publik. En stor publik kan leda till att de försöker rädda sitt ansikte i det hela då de kommer att känna sig mer hotade, det i sin tur kan leda till mer vedergällning någon gång.

– Om du utmanar de på något sätt så kommer de förmodligen att försöka hämnas. Det betyder inte att du ska göra absolut allt som en person med narcissm kräver av dig, försök bara hitta något mindre konfronterande sätt att prata ut om vad det är ni inte är överens om och om dina gränser.

Hur narcissister ser sig själva Hur de ser andra Hur de verkligen är
Skuldlösa Fulla av brister Bråkmakare
Vinnare Förlorare Fuskare
Överlägsen Underlägsen Dysfunktionell
Vet allt Vet ingenting Förvirrade
Begåvad Bristfällig Djupt sårad
Rätt Fel Lögnare
Nöjd Besvärlig Retlig
Älskad Ovärdig Desperat för uppmärksamhet
Smart Dum Myopisk
Stark Svag Behövande
Åtråvärd Oönskad Ogillad
Klok Okunnig Falsk
Speciell Oviktig Pretentiös
Värdig Ovärdig Motbjudande
I kontroll Inkompetent Manipulativ

Hur Genomskådar Man en Narcissist På Bäst Sätt? Se Här!