Skip to Content

14 Saker Du Kan Göra För Att Förgylla Dina Lediga Dagar

14 Saker Du Kan Göra För Att Förgylla Dina Lediga Dagar

Sitter du hemma och är uttråkad? Stirrar du i väggen och känner att dagarna är alldeles för långa?

När vi har semester eller några lediga dagar framför oss händer det lätt att vi blir uttråkade, ligger i soffan och inte får någonting gjort. När de lediga dagarna flugit förbi kan vi många gånger känna att vi inte fått någonting gjort.

Nedan kommer en lista på saker du kan hitta på under dina dagar hemma, dels för att få något gjort, men även för att få tiden att passera.

Börja med att läsa igenom hela lista, ta sedan fram papper och penna och välj ut saker du vill göra just idag, skriv ner dem på en lapp och bocka av listan uppgift efter uppgift.

Välj uppgifter utifrån vad du tycker om att göra, samt dina behov, detta ska inte vara en lista du ska känna stress för att gå igenom och för att hinna med allt, det du inte hinner göra idag, kan du göra imorgon, eller dagen därpå. Här är 14 saker du kan göra för att förgylla dina lediga dagar.

1. Rensa ut garderoben

kvinna tittar igenom sina kläder i garderoben

Rensa ut garderoben genom att ta ut alla kläder du längre in kan ha eller de som gått sönder.

De kläder som är i bra skicka kan du skänka till myrorna eller någon annan organisation.

De kläder som är sönder kan du slänga, och automatiskt kommer du få mer plats i garderoben för nya saker samt bättre överblick över vad du har att välja mellan.

2. Yoga

kvinna som utövar yogasammanträde på golvet i lotusställning

Har du länge velat börja med yoga men inte haft tillräckligt med tid?

Börja med att kolla på youtube och läsa på internet om hur yoga går till.

Det finns många klipp som är till för nybörjare, och visar steg för steg hur du ska göra.

Detta är ett perfekt tillfälle när du har tid till att lära dig du ska göra, för att det ska gå snabbare sedan i vardagen när alla vardagssysslor flyter på.

3. Städa huset

Kvinna med dammsugare som gör ren mattan hemma

Att städa huset är säkert något som alla behöver göra, men inte har tid för eller orkar. Ta tag i detta och välj ett rum i taget, flytta alla möbler du har och dammsug samt torka golv där du i vardagliga fall inte kommer åt.

Tycker du att det är jobbigt men vet att du behöver göra detta, ta ett rum i taget och gör sedan något roligt – du behöver inte städa hela huset på en gång!

4. Skriv om ditt CV

Är du sugen på att byta jobb eller kanske göra något annorlunda, men inte har tiden till att skriva om ditt CV och personliga brev?

Nu har du all tid du behöver, sätt dig ner, kolla på exempel från experter på internet samt tänk igenom allt vad du kan samt är bra på. Även fast du inte är sugen på att byta jobb just nu, kan det alltid vara bra att ha ett CV, ifall den stunden kommer.

5. Gå igenom gamla minnen

kvinna surfar bilder på en surfplatta

Har du tråkigt och lätt blir nostalgisk? Gå igenom alla gamla bilder, videoklipp och sms du har i telefonen och på datorn.

Detta kommer att göra dig på bättre humör eftersom du kommer att komma ihåg alla gamla minnen du har upplevt. Du kan samtidigt passa på att rensa bort alla bilder och videoklipp du inte behöver, som bara tar upp plats.

6. Filmmaraton

Ensam kvinna som tittar på tv på nätet som sitter på en soffa

Tycker du om att se på filmer? Ägna en hel dag/kväll till att titta på alla filmer du velat se men inte hunnit. Tycker du om att se på film själv eller med vänner – det är helt upp till dig!

Du kan även passa på att beställa snabbmat och njuta hela dagen, utan att behöva laga mat!

7. Vinkväll

vänner som spelar brädspel och dricker vin hem

Samla dina vänner, köp hem snacks och något sällskapsspel. Har inte du och dina vänner träffats på länge, och känner att ni behöver umgås.

Bjud hem dina vänner för en vinkväll med lite smått och gott att äta. Ni kan även passa på att spela lite sällskapsspel, t.ex. monopol, kort m.m. Vad finns bättre en fredagskväll än vänner, vin och spel?

8. Träna

Vackra kvinnor som tillsammans tränar i gymmet

Är ditt nyårslöfte också att börja träna? Det är ännu inte sent! Nu kan du passa på att bli medlem på gymmet och börja träna.

Ta med en vän också för att göra träningen roligare. Är du osäker på vad för övningar du ska göra på gymmet? Prata med någon i personalen, berätta att du är lite osäker, och de kommer säkert att hjälpa dig!

9. Ta ett bad

vacker ung kvinna tar bubbelbad

Hur mysigt är det inte att ägna tid åt sig själv och göra ett hemma spa för en kväll? Fyll badkaret med varmt vatten, lägg i en bad bomb, sätt på din favoritmusik och njut!

Du kan även passa på att göra en alldeles egen ansiktsmask, raka fötterna, fila hälarna och lägga i en hårinpackning. När du är färdig – glöm inte att smörja in hela kroppen med en doftande lotion.

10. Lägg ett pussel

Kvinnan räcker att sätta samman pusselbitar

Tycker du om att lägga pussel? Många tror säker att pussel är till för barn, men vi garanterar att det är avkopplande för kropp och själ.

Köp ett vuxenpussel med 1000-2000 pusselbitar och börja lägga pusslet. Detta tar tid – bli inte stressad för att det tar upp flera dagar att lägga, beroende på hur mycket tid du ägnar åt det.

11. Läs en bra bok

Ganska afroamerikansk flicka som läser ett bok som sitter på fönsterbrädan

De flesta av oss har en bok hemma som står och väntar på att läsas. Inta en skön position, i sängen, soffan, eller i solstolen på balkongen.

Gör en god drink, ta fram ett fruktfat och slappna av. Är det en riktigt bra bok är chansen stor att du blir sittandes hela dagen.

12. Ta en promenad

Två kvinnor som går tillsammans på gatan

En promenad ute i frisk luft är både avkopplande och skönt. Passa på att gå på promenad med din bästa vän som du inte träffat på länge, eller din mamma som du annars har svårt att hitta en passande tid med p.g.a. vardagssysslorna.

Du kan även gå på promenaden helt själv. Sätt på dig hörlurarna, ladda ner din favoritspellista och ta en lång skön promenad.

13. Laga middag

Ung kvinna som lagar mat i köket

Om du tycker om att laga mat är detta någonting för dig. Överraska din partner eller familj med en god trerättersmiddag som du lagat alldeles själv. Ett tips är att hitta ett nytt recept på internet, som du inte lagat tidigare. Du kan även köpa till ett gott vin, tända lite ljus och passa på att njuta av en lyxig middag en vardagskväll.

14. Läs upp dina betyg

kvinna skriver på bärbar dator

Har du alltid velat plugga på universitet, men inte haft betyg som riktigt räcker till för att bli antagen. Det är aldrig försent. Gå in på antagning.se för att läsa om vad som behövs, kontakta en studievägledare som kommer att hjälpa dig göra upp en plan.

Att läsa upp betyg kan ta upp mot ett år och mer, detta är ingenting som händer över natten. Men någon gång måste du börja – detta kan vara just idag! Din dröm kan bli uppfylld, och du kan i framtiden arbeta med någonting du länge önskat och drömt om!

14 Saker Du Kan Göra För Att Förgylla Dina Lediga Dagar