Skip to Content

Hur Är Läget? Det Finns Bättre Sätt Att Starta En Konversation På

Hur Är Läget? Det Finns Bättre Sätt Att Starta En Konversation På

Vissa människor har inga problem med att starta en konversation med andra och lära känna de snabbt och smidigt. Du kanske till och med har en vän som är sådan.

Tio minuter med någon främling och helt plötsligt pratar de som om de har känt varandra hela livet. Men alla har det inte så lätt när det handlar om att få kontakt med nya människor.

När du försöker ta reda på mer om en ny bekant så kan du bli frestad att gå igenom en lång lista med fraser och frågor. Att ställa bra frågor är väldigt viktigt men det är bara en del av hela bilden.

Vi tar en titt på hur man hälsar på nya människor bäst för att sedan lära känna dem på en djupare nivå.

Ställ äkta frågor

Frågor har ett syfte när du lär känna någon ny person i ditt liv. I själva verket så kommer du förmodligen att ha svårt att kommunicera med andra utan att ställa några frågor alls.

Men det är viktigt att du ställer frågor som du verkligen är intresserad av.

Fokusera på frågor som främjar en genuin konversation

Säker manlig chefsledare i glasögon som förklarar projekt

Tänk på hur du skulle känna om någon ställde dig många frågor som inte verkade ha något syfte, som till exempel:

– Vad är ditt mellannamn?

– Har du några husdjur?

– Vad är din favoritmat?

Du skulle förmodligen känna dig överväldigad eller till och med som om du snubblade in i en intervju som du inte alls var beredd på.

Istället för att ställa slumpmässiga frågor, låt konversationen vägleda dig och leta efter ledtrådar från den andra personen.

Till exempel, om du märker att en kollega på jobbet har en bakgrundsbild på några hundar så kan du säga “Åh, vad söt! Är det dina hundar?”.

Kom ihåg att du inte behöver fråga allt som du tänker på. Människor avslöjar naturligt information om sig själva under tiden.

Om du fortsätter att prata med dem så får du förmodligen svar på frågor som du inte har ställt ännu.

Undvik snabba frågor

Snygga unga par som flörtar och pratar medan de går

Säg att du precis träffat någon som verkar vara riktigt grym. Du kan definitivt se er två bli vänner, kanske till och med något mer än vänner.

När du väl känner den första gnistan av intresse så vill du veta mer om dem så snabbt som möjligt. Men att ställa många förhastade frågor är kanske inte det bästa steget.

Visst, du får reda på viktiga saker om personen, till exempel var de växte upp och hur många syskon de har. Men en tankeväckande fråga, en fråga som verkligen får de att tänka till, kan ge dig ännu mer information.

Om du till exempel vill fråga om familjen så kan du säga “spenderar du mycket tid med din familj?”. Detta kommer sannolikt att ge dig ett bättre svar än att bara fråga om de har syskon.

Acceptera att det kan bli pinsamt

Den unga stiliga skäggiga manentreprenören i formell dräkt har affärssamtal

Människor använder ofta snabba och ytliga frågor när de känner att konversationen börjar slöar ner, det är helt normalt.

En studie som forskare gjorde fann att det vanligtvis tar ungefär en månad för konversationsmönster att komma in i en bekväm rytm.

Under tiden, försök att inte bli för skrämd av några tystnader eller besvär som må dyka upp.

Om du har svårt att komma igenom de första besvärliga stunderna så kan du alltid träna med en pålitlig vän.

Börja med en öppnare, till exempel “Hej, jag älskar din outfit, har du designat den själv?” och öva på att hålla konversationen igång.

Var uppmärksam på hur de svarar

Ung affärskvinna som diskuterar med affärsmannen i ett möte på kontoret

Du kan lära dig mycket om någon på sättet som de fysiskt svarar på en fråga. Lutar de sig framåt för att svara? Gör de några gester eller beter sig animerade på något annat sätt när de svarar?

Om de verkar glada så har ni förmodligen kommit till ett bra ämne. Om de vänder bort kroppen eller huvudet, ryggar av frågan eller ger ett kort svar så är de kanske inte så intresserade.

Att lära känna någons intresse kan hjälpa dig att få mer framgång med kommunikationen. Någon kan ha mindre intresse av att prata med dig om de tror att du fortsätter att ställa frågor om saker som de inte bryr sig om.

Var närvarande

Affärskvinna som talar med hennes affärspartner

Vi känner oss alla distraherade och ofokuserade ibland. Detta kan hända även när du gör något roligt, som att prata med någon som du är intresserad av att lära känna.

Men när du låter tankarna vandra iväg så kan du framstå som ointresserad, speciellt för någon som inte känner dig väl.

Om du känner att dina tankar börjar vandra iväg, motstå utmaningen att ta fram telefonen eller på annat sätt glida bort från konversationen.

Ta istället och påminn dig själv om vad du gör och varför du gör det.

Berätta om dig själv

två affärspartners som har konversation när de står nära skyskrapafönster

Dina relationer bör inte vara ensidiga. Du kommer inte ha många vänner om den andra personen inte får lära känna dig också. Förutom att ställa frågor, försök att dela saker om dig själv.

Du kan dela med dig av personliga saker väldigt naturligt under en konversation, ofta genom att svara på vad någon annan säger.

Till exempel, “Du gillar att laga mat? Fantastiskt! Jag har inte mycket tålamod i köket men jag älskar att fixa drinkar.”

Vissa människor kan känna sig obekväma om de vet väldigt lite om personen som de pratar med så att dela saker om dig själv kan hjälpa dem att känna sig mer lugna.

Du kan sedan föra konversationen tillbaka till den andra personen med en relaterad fråga som “lärde du själv hur man lagar mat?”.

Människor som har svårt med att få kontakt med andra har ofta problem med sig själva. Det rekommenderas då att du utvecklar egna hobbyer och intressen så att du kan utöka dina erfarenheter.

Överdriv inte med komplimanger

Par som utomhus talar i en parkera

Att ge någon beröm och komplimanger kan verka som ett bra sätt att få dem att gilla dig men du bör absolut inte överdriva.

Detta kan vara något väldigt negativt eftersom det ofta verkar vara fejk. Det kan också få människor att känna sig obekväma.

En bra tumregel är att ge komplimanger som är meningsfulla och uppriktiga. En ärlig komplimang kan hjälpa dig starta en konversation som ger dig möjligheten att lära känna någon bättre.

Undvik att ge råd

ung par stilig brunett man dricker kaffe med sin vackra kvinna

Om någon som du nyligen träffade börjar berätta om ett problem de har så kan din magkänsla säga dig att du bör ge dem några råd.

Men det är bäst att bara lyssna med empati om de inte specifikt frågar vad du tycker eller vad du skulle göra i deras situation.

Om du verkligen måste säga något så kan du säga något i stil med “Det låter riktigt tufft. Om du behöver något låt mig veta, jag hjälper gärna till om jag kan”.

Det är oftast bäst att undvika att om råd också.

Du kanske vill visa den andra personen att du värdesätter deras tankar men att ständigt fråga någon “vad tycker du om det?” och “vad ska jag göra?” kan sätta någon på plats för ett svar som de kanske inte känner sig speciellt bekväma med att ge.

Ansträng dig när det kommer till planer

Par dejting i ett kaffehus

När du planerar något med någon ny person i ditt liv så kan det hjälpa att använda saker från era konversationer eller ledtrådar från deras liv.

Kaffe är vanligtvis ett enkelt alternativ men att komma på en mer personlig plan visar att du har varit uppmärksam på vad de säger.

Det kan hjälpa någon att känna sig mer bekväm runt dig. Om du till exempel har hundar så kan du föreslå att ni går till en hundpark.

Att använda samtalsämnen kan också hjälpa dig att veta vad du ska undvika att föreslå. Du skulle till exempel inte föreslå att ni möts på en bar till något som har nämnt att de inte dricker alkohol.

Det kan komma en tid när du kommer sent eller måste avbryta dina planer och det är ok. Du bör absolut inte låta det hända för ofta dock.

Att komma i tid visar att du värdesätter den andra personens tid.

Hur Är Läget? Det Finns Bättre Sätt Att Starta En Konversation På