Skip to Content

Konsten I Att Kunna Förlåta Sig Själv: 7 Tips På Vägen

Konsten I Att Kunna Förlåta Sig Själv: 7 Tips På Vägen

Det är viktigt att veta hur man ska släppa det förflutna när ett problem börjar bli en börda för dig själv och som hindrar dig från att gå vidare, förbättra dig själv och vara lycklig.

Det som har hänt i det förflutna borde inte påverka de känslor som du har idag.

Självklart kan det vara sant att vi kan använda våra tidigare misstag som lärdomar, men det finns många människor som inte förlåter sig själva för gårdagens snedsteg.

Dessa personer kan helt enkelt inte gå vidare.

Även fast det kan verka riktigt konstigt, så är det sant att ingen människa är helt perfekt och att vi alla någon gång begår misstag.

Skillnaden mellan människor ligger i hur vi accepterar det misstaget precis som vad vi lär oss av det.

Vi gör oss själva ingen nytta av att bara sitta hemma, gråta och grubbla över vad vi har gjort för fel, om vi inte tänker söka oss efter ett svar.

Genom att beskylla eller bestraffa oss själva, så kommer vi aldrig att komma särskilt långt.

Egentligen handlar det om att förstå vad som har hänt och kunna hitta sätt för att förhindra att detta händer igen, eller att förhindra det från att påverka oss på ett negativt sätt igen.

kvinna som sitter på bänken

Självklart är det inte lätt att förlåta varken oss själva eller andra. Ofta så följer tidigare misstag efter och de vägrar att lämna oss ifred.

Att kunna förlåta hänger egentligen på vår förmåga att kunna släppa dem genom reflektion, självmedvetenhet och kunskap.

När vissa misstag begås, så känner vi oss besegrade, desperata och ängsliga. Det är precis som att hamra in en spik i fingret, ta bort den och sedan hamra in samma spik igen.

Genom att göra det misstaget så kommer spiken att både skada och tynga ned oss, för alltid. 

Som vi tidigare nämnt så är det inte lätt att förlåta sig själv, men det är definitivt värt det. Genom att förlåta dig själv, kommer du att känna en stor lindring och skippa en stor börda.

Det kommer att hjälpa dig att inte begå samma misstag någon gång i framtiden.

Om du vill uppnå självförlåtelse, så är det på tiden att se tillbaka och erkänna de misstag som du har begått.

Även fast du kanske inte tror det, så är det oftast vi själva som dömer oss allra hårdast.

Från och med idag så ska du komma ihåg att varje misstag du gör är ett tillfälle nytt tillfälle du har för att växa:

Nedan följer 7 tips för att hjälpa dig förlåta tidigare misstag:

1. Leta efter (och hitta) den positiva sidan med saker och ting

kvinna som sitter på sängen ensam

Tvärtemot vad många tror, så finns det något gott i varje händelse. Smärta, misslyckanden och misstag som du gör, får dig att växa, mogna och förstå livet bättre.

När du gör ett misstag så bör du ta en tankställare och fråga dig själv: hur kan jag använda mig av det här?

För att förebygga att misstaget ska begås igen, så måste du finna lärdomen av det. Tänk så mycket du behöver, tills du ser den positiva sidan av just den saken.

Sedan bör du gå vidare till att förlåta dig själv.

2. Slå fast förlåtelsens ”varför”

kvinna som tittar genom fönstret

Att förlåta är extremt viktigt, eftersom det befriar dig från ett fängelse som du oftast inte ens är medveten om att du befinner dig i.

Det kan vara att du känner skuld för någonting som har hänt och därför inte kan förlåta dig själv. Minnena av händelsen kan vara smärtsamma.

Men trots det så är det viktigt att du vet att även om konsekvenserna var negativa så har du tid att kompensera det som hänt och lösa situationen.

Visa dig själv att du är ledsen och kapabel till att förändras och förbättras. Det kommer vara lättare för dig själv att finna förlåtelse.

3. Älska dig själv över allt annat

kvinna som sitter på bänken ensam

Vi är mer hårda mot oss själva än mot andra, utan att komma till vårt eget försvar.

Ibland så är vi för kritiska för våra egna misstag och vi kan då inte förlåta våra tidigare misstag, eftersom vi inte älskar oss själva tillräckligt mycket.

Försök istället att älska dig själv som en bro mot förlåtelse. Då kommer du att se att du blir mycket nöjdare med dig själv.

4. Tänk på framtiden

ung kvinna som sitter och dricker kaffe

Att hela tiden leva i det förflutna hindrar oss från att se mot framtiden.

Att ständigt stå fast vid vardagen är ett av de största felen vi kan göra, vilket kommer att leda till att det känns som att vi ständigt befinner oss på samma plats oh inte tar oss framåt.

Ett bra sätt att komma ifrån detta är genom att planera och definiera sina mål.

Om du har tydliga mål som du ser fram emot, så kommer det hjälpa dig att inte bli för ockuperad av det förflutna som varit.

Det kommer att leda till att du till och med kan använda de misstag du har gjort som lärdomar och veta vilka saker du bör undvika på vägen där du gör dina drömmar till verklighet.

5. Börja om från noll

fundersam kvinna som tittar genom fönstret

Genom att börja om från noll, så är det ett bra sätt för att kunna förlåta sig själv för de misstag man tidigare gjort.

Här bör du lämna all smärta och alla problem som har stoppat dig från att växa inombords.

Fokusera på ditt nya ”jag” istället, som inte lever med samma rädsla eller lidande, utan istället med erfarenhet och vishet.

Lämna det förflutna där det har hänt och lev i nuet. I nuet kan du istället använda dina misstag som lärdomar för att din framtid ska bli så bra som möjligt.

6. Väx spirituellt

kvinna övar yoga och meditation

I vissa fall kan du också behöva hjälp av någon annan för att kunna acceptera vad som har hänt, om du redan försökt förlåta dig själv, men utan framgång.

Vilka fler alternativ finns det då? Det kan meditera, följa en spirituell ritual, träffa en psykolog osv. Allt detta kan hjälpa dig att växa spirituellt och emotionella.

Säkert kan du även lägga några minuter om dagen på att reflektera och tänka på positivt. I detta fall ska du inte tänka på misstagen, utan istället hur du kan övervinna en viss situation.

Dessa stunder om dagen bör vara när du är ensam och ingen kan störa dig, till exempel innan du ska lägga dig, precis när du vaknat eller när du är klar med duschen på morgonen eller kvällen.

7. Uppskatta ditt liv som du lever just nu

fundersam vacker kvinna som sitter ensam

För mycket utav någonting är aldrig bra. Detsamma gäller det förflutna och framtiden.

Om det är för mycket av det förflutna så fyller det oss med sorg, och om det är för mycket av framtiden så fyller det oss med ångest.

För att undvika det så mycket som möjligt så är det viktigt att du njuter av dagen, så mycket som du bara kan, men också att du försöker att vara konsekvent.

Försök att tänka på vad det viktigaste i ditt liv är just nu. Vilka saker borde du känna tacksamhet och välsignelse för? Det finns säkert många!

Ta dig den tid du behöver för att komma fram till de, och uppskatta dem, istället för att tänka på någonting annat!

Genom att försöka följa dessa steg, kan vi garantera att du kommer att må bättre inom en snar framtid. Ge inte upp om du inte lyckas efter bara några dagar, det tar tid!

Tänk inte på dina misstag alltför länge, reflektera över dem och se dem som lärdomar. När du har accepterat ditt misstag kommer du kunna gå vidare och jobba mot att uppnå dina mål.

Glöm inte att lägga ner tid på dina drömmar och mål också. Dessa måste vara definierade för att kunna uppnås. 

När du befinner dig i en situation där du grubblat över ett misstag allt för länge, ta då hjälp av någon utomstående. Du kan börja med att prata med en familjemedlem eller din bästa kompis.

Om det inte skulle hjälpa så finns alltid professionell hjälp som du kan söka.

Glöm inte att du inte är den enda som befinner dig i just den situationen, och tro inte att någon kommer tycka att du är dum för att du gjort fel.

Tänk att din kompis befinner sig i din situation och säker hjälp ifrån dig. Vilka råd skulle du ge henne eller honom?

Du skulle inte tycka att han eller hon vore dumma, eller hur? Var snäll mot dig själv och förlåt dig själv, alla gör misstag!

Konsten I Att Kunna Förlåta Sig Själv: 7 Tips På Vägen