Skip to Content

Ångestattack: Hur Du Kan Hantera Det Så Smidigt Som Möjligt

Ångestattack: Hur Du Kan Hantera Det Så Smidigt Som Möjligt

Vad är en ångestattack?

Ensam ung kvinna som känner sig deprimerad och stressad sittande

En ångestattack är en intensiv våg av rädsla och ångest som kännetecknas av dess oväntade och försvagande intensitet. Ditt hjärta börjar slå snabbare, du kan inte andas och du kan känna att du är döende eller på väg att bli galen.

Ångestattack kommer ofta ut ur det blåa, utan någon förvarning, och ibland utan någon klar utlösare. De kan till och med uppstå när du är avslappnad eller när du sover.

En ångestattack kan hända enbart en gång, även om många människor upplever det upprepade gånger.

Återkommande ångestattacker utlöses ofta av en specifik situation, som att till exempel korsa en bro eller tala inför en större grupp, speciellt om den situationen har orsakat en ångestattack tidigare i ens liv.

Vanligtvis är den panik framkallande situationen där du känner dig hotad och oförmögen att fly vilket aktiverar kroppens kamp-eller-fly svar.

Du kan uppleva en eller flera ångestattacker men annars vara helt nöjd med ditt liv och dessutom helt frisk annars också. Ångestattacker kan också uppstå som en del av en annan sjukdom såsom panikstörning, social fobi eller depression.

Oavsett orsak så kan ångestattacker behandlas. Det finns strategier du kan använda för att minska eller eliminera symtom på panik, återfå ditt förtroende och ta tillbaka kontrollen över ditt liv.

Tecken och symtom på en ångestattack

Ledsen deprimerad kvinna som hemma sitter på soffan

Tecken och symtom på en ångestattack utvecklas plötsligt och når vanligtvis sin högsta punk inom 10 minuter. De varar sällan mer än en timme, de flesta slutar inom 20-30 minuter.

Ångestattacker kan inträffa var som helst och när som helst. Du kan ha en när du handlar i mataffären, går på gatan, kör din bil någonstans eller till och med när du sitter hemma i soffan. Symtomen inkluderar:

– Hyperventilation

– Hjärtklappning

– Smärta i bröstet

– Skakningar

– Känsla av att bli kvävd

– Svettas

– Illamående

– Yrsel

– Rädsla för att dö

Tecken och symtom på ångeststörning

Deprimerad kvinna vaken på natten

Medan många bara upplever en eller två ångestattacker utan ytterligare episoder eller komplikationer så utvecklar faktiskt vissa människor ångeststörning.

Ångeststörning kännetecknas av upprepade panik- och ångestattacker kombinerat med stora förändringar i beteendet eller ihållande ångest över att ha ytterligare attacker.

Du kan drabbas av panikstörning om:

– Upplever frekventa och oväntade ångestattacker som inte är knutna till en specifik situation.

– Oroar dig mycket för att få en annan ångestattack.

– Uppför dig annorlunda på grund av tidigare ångestattacker, till exempel att du undviker platser där du tidigare fick ångest.

Även om en enda ångestattack bara varar i några minuter så kan effekterna av upplevelsen lämna ett bestående avtryck i ditt liv.

Om du har ångeststörning så är de återkommande ångestattackerna en stor börda för ditt känslomässiga tillstånd.

Sorgligt och deprimerat sammanträde för ung kvinna på golvet

Minnet av den intensiva rädslan och skräck som du kände under attackerna kan påverka ditt självförtroende negativt och orsaka allvarliga problem i din vardag. Så småningom leder detta till följande symtom på ångeststörning:

Förväntade ångest. I stället för att känna dig avslappnad och gilla ditt normala jag mellan ångestattackerna så känner du dig orolig och spänd.

Denna ångest kommer från en rädsla för framtida ångestattacker. Denna “rädsla för rädsla” är närvarande för det mesta och kan vara extremt dåligt för dig och din mentala hälsa.

Fobisk undvikande. Du börjar undvika vissa situationer eller miljöer. Detta undvikande kan baseras på tron att situationen som du undviker orsakade en tidigare ångestattack.

Eller så kan du undvika platser där det är svårt att fly eller svårt att få hjälp om du fick en ångestattack. I extrema fall så kan detta resultera i agorafobi.

Ångeststörning med agorafobi

Melankolisk reflektion av flickan i fönstret

Agorafobi ansågs först innebära en rädsla för offentliga platser och öppna ytor. Man tror nu dock att agorafobi utvecklas som en komplikation av både panik- och ångestattacker samt ångeststörning.

Även om det kan utvecklas när som helst så uppkommer agorafobi vanligtvis inom ett år efter dina första återkommande panik- och ångestattacker.

Om du lider av agorafobi så är du rädd för att få en ångestattack i en situation som du inte kan fly från då det skulle vara svårt eller pinsamt. Du kan också vara rädd för att få en ångestattack där du inte skulle kunna få hjälp.

På grund av denna rädsla börjar du undvika fler och fler situationer. Du kan till exempel börja undvika:

– Trånga platser som till exempel köpcentrum eller sportarenor.

– Bilar, flygplan, tunnelbanor och andra resesätt.

– Sociala möten, restauranger eller andra situationer där det skulle vara pinsamt att få en ångestattack.

– Träning om det utlöser panik och ångest.

– Viss mat eller dryck som kan framkalla panik, såsom alkohol, koffein, socker eller specifika mediciner.

– Gå någonstans utan sällskap som får dig att känna dig trygg. I riktigt svåra fall så kan du bara känna dig säker hemma.

Vad orsakar ångestattacker och ångeststörning?

kvinna sitter på sängen i rummet med ljus från fönstret

Även om de exakta orsakerna till ångestattacker och ångeststörning fortfarande är oklara så tenderar det att finnas i familjen, det må därför vara genetiskt.

Det verkar också finnas en koppling till stora förändringar i livet, som att gå på högskola eller börja på ett nytt jobb, gifta sig eller få ett barn.

Allvarlig stress som till exempel dödsfall av en nära person, skilsmässa eller förlust av jobb kan också utlösa ångestattacker.

Ångestattacker kan också orsakas av medicinska tillstånd och andra fysiska orsaker. Om du lider av symtom på ångest så är det viktigt att gå till läkaren för att utesluta följande saker:

– Mitralventilprolaps, ett mindre hjärtproblem som uppstår när en av hjärtklaffarna inte stänger korrekt.

– Hyperthyroidism.

– Hypoglykemi.

– Drogmissbruk (amfetamin, kokain, koffein)

– Drogavvänjning

Hur du kan hjälpa dig själv

Ung härlig kvinna med depression

Oavsett hur maktlös du känner dig när det kommer till dina ångestattacker så är det viktigt att veta att det finns många saker du kan göra för att hjälpa dig själv.

Följande tekniker för självhjälp kan göra stor skillnad för att hjälpa dig att övervinna ångesten och hålla den i kontroll.

Lär dig om ångest och panik. Att bara veta mer om ångest kan gå långt för att lindra dina problem. Läs om ångest, ångeststörning och kamp-eller-fly reaktionen som upplevs när du upplever ångest- och panikattacker.

Du lär dig att de känslor och känslor som du har när du får ångest är normala och att du inte håller på att bli galen.

Undvik rökande, alkohol och koffein. Dessa kan framkalla ångestattacker hos personer som har problem med det. Var också försiktig med läkemedel som innehåller stimulantia, såsom bantningspiller och förkylningsmedicin.

Lär dig hur du kontrollerar din andning. Hyperventilering ger upphov till många förnimmelser (som till exempel yrsel och ont i bröstet) som uppstår under en ångestattack.

Å andra sidan så kan djupa andetag lindra dina symtom på ångest. Genom att lära dig att kontrollera andningen så kan du lugna ner dig själv när du börjar känna dig orolig.

Om du vet hur du kontrollerar din andning så är det också mindre troligt att du skapar just de känslorna som du är rädd för.

Ledsen ung kvinna som i distans tänker på förhållandeproblem

Öva avslappningstekniker. När de tränas regelbundet så stärker aktiviteter som yoga, meditation och progressiv muskelavslappning kroppens avslappnings respons – motsatsen till stressresponsen som är involverad i ångest och panik.

Dessa avslappningsmetoder främjar inte bara avkoppling utan de ökar också känslor av glädje och jämlikhet.

Ansikte mot ansikte med familj och vänner. Symtom på ångest kan bli värre när du känner dig isolerad så nå ut till människor som bryr sig om dig, gör det regelbundet.

Om du känner att du inte har någon att vända dig till, utforska sätt att träffa nya människor på och bygga stödjande vänskaper.

Träna regelbundet. Träning dämpar ångesten naturligt så försök att röra på dig i minst 30 minuter om dagen, tre 10-minuters sessioner funkar.

Rytmisk träning som kräver att du rör på både dina ben och armar (springa, simma eller dansa) är särskilt effektiva.

Få tillräckligt med sömn. Otillräcklig eller dålig sömn kan göra ångesten värre så försök att få sju till nio timmars sömn per natt.

Om att sova gott är ett problem för dig så kan dessa tips hjälpa dig enormt för att du ska få en god natts sömn.

Behandling för ångestattacker och ångeststörning

Ung kvinna som besöker terapeutrådgivare

Den mest effektiva formen av behandling för att ta itu med ångestattacker, ångeststörning och agorafobi är terapi. Även en kortare stund av terapi med en professionell kan hjälpa enormt.

Kognitiv beteendeterapi fokuserar på tankemönster och beteenden som upprätthåller eller utlöser dina ångestattacker och hjälper dig att se på din rädsla ur en mer realistiskt vinkel.

Till exempel, om du hade en ångestattack när du körde bil, vad är det värsta som verkligen skulle kunna hända? Även om du kan behöva stanna på vägen så är det inte troligt att du kraschar din bil eller får en hjärtattack.

När du väl fått veta att inget riktigt katastrofalt kommer att hända så blir ångesten också mindre skrämmande.

Exponeringsterapi för ångeststörning gör att du kan uppleva de fysiska känslorna av ångest i en säker och kontrollerad miljö vilket ger dig möjligheten att lära dig att hantera det på ett hälsosammare sätt.

Du kan bli ombedd att hyperventilera, skaka huvudet från sida till sida eller hålla andan. Dessa olika övningar orsakar känslor som liknar symtomen på ångest.

Med varje exponering så blir du mindre rädd för dessa inre kroppsliga känslor och känner en större känsla av kontroll över din panik.

Exponeringsterapi för ångeststörning med agorafobi inkluderar exponering för de situationer som du fruktar och undviker.

Som vid exponeringsterapi för specifika fobier så möter du den fruktade situationen tills paniken börjar försvinna. Genom denna erfarenhet lär du dig att situationen inte är skadlig och att du har kontroll över dina känslor.

Läkemedel mot ångestattacker och ångeststörning

Ung hopplös kvinna som lider av depression

Läkemedel kan användas för att tillfälligt kontrollera eller minska några av symtomen på ångeststörning. Det behandlar eller löser dock inte själva problemet.

Läkemedel kan vara användbara i svåra fall men det bör inte vara den enda behandlingen som används.

Mediciner är mest effektivt i kombination med andra behandlingar, såsom terapi och livsstilsförändringar, som tar itu med de bakomliggande orsakande till ångeststörning.

Läkemedel som används kan innehålla:

Antidepressiva läkemedel. Det tar flera veckor innan antidepressiva läkemedel börjar fungera så du måste ta dem kontinuerligt, inte bara under en ångestattack.

Bensodiazepiner. Dessa är anti-ångestdroger som verkar mycket snabbt (vanligtvis inom 30 minuter). Atta ta dem under en ångestattack ger snabb lindring av symtomen.

Bensodiazepiner är dock mycket beroendeframkallande och har allvarliga abstinenssymptom så de bör användas med försiktighet.

Hur hjälper man någon som upplever en ångestattack?

terapeutisk process mellan en professionell terapeut och en tonårspojke på ett kontor

Att se en vän eller någon älskad person som lider av en ångestattack kan vara skrämmande. Andningen kan bli onormalt snabb och ytlig, de kan bli yra eller svaga, skaka, svettas, känna sig illamående eller tro att de får en hjärtattack.

Oavsett hur irrationell du tycker att deras paniska svar på en situation är så är det viktigt att komma ihåg att faran verkar mycket verklig för din nära och kära.

Att bara berätta för dem att lugna ner sig och minimera deras rädsla hjälper inte. Men genom att hjälpa dem rida ut en panikattack så kan du hjälpa dem att känna sig mindre rädda för framtida attacker som kan uppstå.

Håll dig själv lugn. Att vara lugn, förståelig och icke-dömande hjälper din älskades panik att avta snabbare.

Hjälp dem fokusera på andningen. Hitta en tyst plats för din vän att sitta på och vägled dem att ta långsamma och djupa andetag i några minuter.

Gör något fysiskt. Tillsammans kan ni höja och sänka armarna och stampa med fötterna. Det kan hjälpa till att bränna bort en del av stressen.

Tänka på annat. Få din vän ur sitt eget huvud genom att be dem nämna fem saker runt omkring dem eller prata lugnande om ett gemensamt intresse.

Uppmuntra de att söka hjälp. När ångestattacken är över så kan de känna sig generade över att ha en attack inför dig. Försäkra dem att det är ok och uppmuntra dem att söka hjälp för deras ångest.

Ångestattack: Hur Du Kan Hantera Det Så Smidigt Som Möjligt