Skip to Content

Varför Är Det Så Himla Svårt Att Komma över Obesvarad Kärlek?

Varför Är Det Så Himla Svårt Att Komma över Obesvarad Kärlek?

Vi har alla varit där. En vän som du är hemligt förälskad i, killen som du har jagat efter i flera månader eller det långvariga förhållandet som tog slut utan någon förvarning.

Oavsett om du har varit tvungen att uthärda smärtan av att vara i friendzone, fått ett direkt nej eller varit med om ett tufft uppbrytande så är resultatet detsamma – avslag.

Det som följer är en period av lidande där vi försöker ta itu med en smärtsam verklighet – vår kärlek var obesvarad. Medan vissa kan borsta bort upplevelsen så är de flesta av oss hjälplösa.

Då är frågan, varför är det så svårt att bara gå vidare? Varför utsätter vi oss upprepade gånger för smärta även fast vi vet att vi bör släppa taget?

Varför ignorerar vi definitionen av galenskap genom att göra samma saker om och om igen och förvänta oss annorlunda resultat?

Varför vägrar vi acceptera det och välkomnar nya möjligheter som livet har förberett för oss?

Ledsen kvinna som står i fält med solnedgångbakgrund

Oavsett om du lider nu eller har kämpat tidigare så kommer du att få några svar här. Du kanske tänker att du bör fokusera på att fly snarare än att förstå varför du kämpar.

Det är inte så enkelt. En enda strategi kan inte fungera när det gäller kärlek, det är individuellt.

Det finns hopp fortfarande

Ibland håller vi fast vid ett kärleksintresse eftersom vi vägrar tro att det är över och att vi överskrider kraven.

Våra sinnen kan skapa farliga illusioner av storhet och ofta övertyga oss om att något är tänkt att vara. Det är vårt hopp om förändring som hindrar oss från att vidta åtgärder för att gå vidare.

Det finns tre huvudscenarios att tänka på:

1. Du tror att du måste få den andra personen att inse hur perfekt ni är för varandra.

Ung ensam kvinna på bänken parkerar in - 1

I våra huvuden är det väldigt enkelt. Allt vi behöver göra är att säga ut all fakta och förklara alla anledningar till att vi är perfekta för varandra.

Om de bara kunde se hur mycket vi har gemensamt så skulle de inse vad de har haft framför sig hela tiden – sann kärlek.

Du bekänner då dina känslor och förklarar varje lilla detalj som illustrerar varför ni är perfekt matchning. Du visar din önskan genom att köpa gåvor och skicka blommor.

Så länge de kan se hur mycket du vill ha dem så kommer de att reagera positivt, allt annat skulle vara oförskämt eller hur?

Tyvärr så är romantisk attraktion aldrig logiskt. Du kan inte övertyga någon att gilla dig med hjälp av fakta eller för att du tror att du har den perfekta planen.

Vi väljer inte vem vi faller för eftersom det bygger på känslor och hur en person får oss att känna.

Ironiskt nog hindrar det oss inte från att försöka, vi försöker till och med använda logik för att få det vi vill.

Ju mer vi försöker övertyga någon om vår kompatibilitet desto mer knuffar vi dem ifrån oss.

Det är arrogant, stötande och kontrollerande att kräva att någon känner på samma sätt som du, du har inte rätt till någonting och de är inte skyldiga till ömsesidighet.

På samma sätt är det slut på spelet när de vet att de har dig. Att vänta på att bli taget tillbaka gör ingenting annat än att förstöra din egna attraktivitet, du framstår helt enkelt som en valphund som är redo att återvända till sin ägare.

2. Du tror att personen är den rätta och att det är ödet

Fundersam sorglig och melankolisk flickasammanträde i gräset

Vad händer om din situation är annorlunda? Vad händer om den här personen är den rätta? Om du tror att du har hittat sann kärlek så kommer både ditt hjärta och ditt sinne att uppmuntra dig att gå efter det.

Din rationalisering kommer att vara att ni är födda för varandra. Det är en vacker fantasi men verkligheten fungerar inte så.

Sanningen är att det inte finns någon som är “rätt”, det finns bara de som du väljer.

Det finns bokstavligen talat miljontals perfekta killar för dig där ute och var och en av de relationer skulle kräva lagarbete.

Att tro på att “den rätta” finns är löjligt. Genom att tro på det så späds vår makt när vi ger kontroll över vår framtid till några osynliga krafter.

Vi ger oss själva en ursäkt för att vara ledsna och klaga över hur tuffa våra liv är.

Det är också möjligt att du lider av limerens, ett kognitivt och emotionellt tillstånd där du är förälskad eller besatt av en annan person.

Limerens upplevs vanligtvis ofrivilligt och kännetecknas av en önskan om ömsesidighet av ens känslor.

3. Den andra personen ger dig blandade signaler

Fundersam ledsen ung kvinna med nedtonade ögon som lutar mot en vit yttervägg-1

Det finns en möjlighet att du inte är den enda att skylla på för din kamp med detta. Den andra personen kan ge dig en anledning till att tro att saker kommer att förändras.

Kanske var det något tillfälle där de la fram en ledtråd om hur de verkligen känner bara för att förneka det senare. Kanske kommer de lite för nära någon gång för att snabbt dra sig tillbaka.

Dessa handlingar resulterar i kognitiv dissonans – ett psykologiskt obehag som upplevs av en person som har två eller flera motstridiga övertygelser, idéer eller värderingar samtidigt.

Kognitiv dissonans är en av anledningarna till att varmt och kallt beteende fungerar så bra, det orsakar psykisk ångest när vi försöker förena vad som är samt, till exempel gillar de mig?

Det är lätt att snabbt bli besatt av att avkoda deras beteende och fördjupa sin i varje uttalad mening, skickat sms eller förändring i kroppsspråket.

När din analys sedan fortsätter så spenderar du alltför mycket energi på att försöka förstå deras sanna avsikter. Desto mer tid vi tänker på en person desto mer bli vi investerade i dem.

Ledsen kvinna i blåsigt väder

Du skapar själv en negativ feedback loop som gör det svårare att släppa taget.

Så hur löser vi den här spänningen utan att försöka analysera situationen? Du har två alternativ:

1. Ändra din tro. Erkänn att du aldrig kommer att veta eller förbinda dig att acceptera att de inte känner på samma sätt.

2. Minska situationens betydelse. Fokusera på att bli en bättre version av dig själv och fokusera på aktiviteter som kommer att gynna dig fysiskt och mentalt.

Oavsett vilket scenario som ger dig hopp så måste du komma ihåg att människor som vill ha dig kommer inte att göra det svårt för dig. Känn ditt värde och förhandla inte om det.

Du är rädd för vad du kan förlora

vacker sorglig tjej vid fönstret på en solig dag

Många tror att de vill gå vidare men innerst inne så gör de inte det. Varför skulle någon inte vilja gå vidare? En av de viktigaste faktorerna är den omedvetna rädslan för förlust.

De flesta av oss förstår inte att destruktivt beteende drivs av sekundär vinst, dvs hemliga fördelar som skulle försvinna om vi övervinner det här beteendet.

Med andra ord, vad skulle du förlora om du skulle gå vidare helt och hållet?

Ett klassiskt exempel på detta är en alkoholist som vet att dricka så mycket är skadligt men ändå inte vill förlora känslan av eufori och frihet som han får när han är full.

Innan de kan tillfredsställa den positiva aspekten av att konsumera alkohol så kommer det att vara nästan omöjligt att släppa den vanan, oavsett hur skadlig den är.

Vid romantiskt avslag så kan det finnas många omedvetna sekundära fördelar, några vanliga exempel är:

De validerar någon del av dig, kanske ditt utseende eller en viss del av din personlighet som du värdesätter.

Spänningen av jakten – osäkerheten och spänningen från hela upplevelsen av att försöka vinna över dem.

Deprimerad ung kvinna nära fönster hemma-1

Undvika känslan av ensamhet.

Ett syfte med din annars tomma existens.

Dessa är bara några få exempel och du måste ta reda på vad du skulle förlora om du skulle kommer över den här situationen.

Fråga dig själv, om den här personen försvann från ditt liv, vad skulle förändra?

Var ärlig mot dig själv, oavsett hur brutala svaren är. Till exempel så kan du inse att du är helt absorberad av jakten och ingenting ersätter just nu den euforiska dopamin höjden och ökningen av adrenalinet.

Verkligheten må vara att du är rädd för att vara ensam eller behöver validering av en annan person för att må bra.

När du väl vet vad din sekundära vinst är, börja tänk på hur du kan tillfredsställa det själv. Behöver du lära dig själv att bli internt validerad?

Behöver du fylla ditt liv med mer spänning eller passionerade aktiviteter?

Att misslyckas med att hantera sekundärvinst gör det oerhört utmanande att släppa taget, ta dig tid att utforska dina omedvetna behov och gör en plan för att uppfylla dem på andra sätt.

De är fortfarande i ditt liv

Flickasammanträde på en bänk och titta på avlägsen scenisk stad

Slutligen så har du inte tagit det absolut viktigaste steget som krävs, stängt ut dem från ditt liv.

De flesta av oss är inte tillräckligt starka för att vara vänner med en obesvarad kärlek, åtminstone inte när vi fortfarande har känslor för dem.

Det är inte ett trevligt steg men det är absolut nödvändigt.

De enkla åtgärder som du kan ta är att ta bort deras nummer, blockera dem på sociala medier och undvika platser där du vet att de spenderar tid.

Naturligtvis kommer det att finns tillfällen där det är omöjligt att undvika en person, till exempel på jobbet.

Vi kan fortfarande ta små steg för att minska vår interaktion och undvika att spendera tid med dem. Att misslyckas med att göra det kommer bara resultera i att du spricker så småningom.

Var inte rädd för att inte kontakta med dem i 30 dagar. Det är en relativt kort period som ger dig välbehövligt utrymme att läka.

Oavsett om du väljer att berätta för dem är upp till dig även om det här handlar om din läkning det är inte deras sak.

Kom ihåg att detta inte behöver vara för alltid, bara tillräckligt länge för att du ska kunna återställa dig själv. Vissa kanske anser att detta är omoget beteende men strunta i det.

Du erkänner dina känslor och visar självrespekt genom att ha modet att konfrontera dem känslor och bearbeta dem. Du vill gå vidare och tar verkliga steg för att göra det.

Så vad nu?

Ung handelsresande kvinna som kopplar av på den tropiska stranden vid solnedgången

Även om jag hoppas att du tyckte att det här var insiktsfullt så undrar du förmodligen vad du ska göra nästa.

Du borde ha en bättre uppfattning om vad som håller dig tillbaka, oavsett om det är rädsla för förlust, brist på syfte eller ovilja att stänga ut personen från ditt liv.

Nu är det dags att ta ansvar för ditt liv och ta itu med frågorna själv. Vidta åtgärder och starta processen för att förändra ditt liv för gott.

Alternativt kan du bestämma dig för att prova nya aktiviteter som tidigare skrämde dig eller som du aldrig kunde göra tidigare.

Det enda som är viktigt är att du göra något och inte sitter själv eländig och tycker synd om dig. Du klarar detta!

Varför är det så himla svårt att komma över obesvarad kärlek?