Skip to Content

Ingen Kontakt-regel: Effektiviteten Av Tystnad Efter Ett Uppbrott

Ingen Kontakt-regel: Effektiviteten Av Tystnad Efter Ett Uppbrott

Den enda saken som kan hjälpa dig på din resa av återhämtning från ett skadat hjärta är regeln om ingen kontakt – eller med andra ord, uppleva effektiviteten i tystnad efter ett uppbrott.

Ingen kontaktregel innebär att du inte har någon kontakt med ex för att få perspektiv på dig själv och få dem under tiden att inse ditt värde.

Överös dem inte med meddelanden och samtal fyllda med ursäkter och nya löften. Ta istället ett steg tillbaka och låt tiden och tystnaden göra sitt jobb.

Det är ingen hemlighet att människor har en dålig vana med att inse andra människors värde först efter att de har förlorat dem.

Det är då sanningen slår till som hårdast och anledningen till att du bör hålla dig tillbaka.

Det spelar ingen roll hur du känner efter uppbrottet. Om du vill komma över ditt ex – är det så; om du vill gå tillbaka till ditt ex – ser processen likadan ut.

Hur som helst, tystnad kommer att göra magi.

orolig kvinna som sitter i tystnad

Det är dock en bra ide att fråga sig själv: Vad vill jag ha? Vill jag verkligen ha mitt ex tillbaka eller vill jag att de ska inse vad de har förlorat?

Att dra sig tillbaka efter ett uppbrott är inte lätt. Men det är ett av de mest effektiva sätten att få ditt ex att inse vad du är värd och förstå dina känslor.

Glöm inte att det inte betyder att du förlorar kontakten med dem föralltid – det är bara en period då du låter tiden passera tills de börjar förstå dig.

Denna metod är perfekt för att få kontroll över situationen och hjälpa dig att tänka igenom dina känslor på ett lugnt sätt.

Så, nästa gång när du tänker för dig själv ”jag vill bara att han/hon ska veta att jag saknar honom/henne” eller ”jag borde kolla hans/hennes instagram” – lägg telefonen åt sidan och gör något för att distrahera dig själv, eftersom detta är en riktigt dålig ide.

Detta kommer inte att fungera utan konsekvenser och disciplin, så tuffa till dig och lita på processen.

Hur fungerar ingen kontakt-regel?

sorglig kvinna tittar genom det regniga fönstret

Tanken är enkel i teorin: Du har ingen kommunikation med ditt ex under en viss tid för att skapa utrymme för varandra så att du kan läka dina sår och återhämta dig.

Detta öppnar även upp möjligheten att ni sedan kommer tillbaka till varandra som ett par.

Ingen kontakt-regel är också känd under namnet radiotystnad.

Det finns ingen officiell regel om hur länge detta ska pågå, men du bör inte börja med mindre än 30 dagar.

Under den perioden kommer ditt ex förmodligen att gå igenom flera olika känslomässiga nivåer.

Till en början kommer de förmodligen att må bra och hålla sig lugna och nöjda med sitt beslut.

Det är den tiden då livet plötsligt kommer kännas annorlunda och de känna sig friare. Detta är dock endast en illusion som inte kommer att vara länge.

Jag är säker på att det inte är första gången du hör en historia om en man eller kvinna som gör slut med sin partner och plötsligt börjar bete sig som att de precis kommit ut ur fängelset.

vänner gör en rostat bröd med öl

Tro mig, den första adrenalinkicken kommer snart att försvinna.

Efter den första positiva perioden kommer de första gången känna sig oroliga för att de inte har hört något ifrån dig, de kommer ändå inte göra någonting åt det.

De kommer bli nervösa eftersom de har förväntat sig att få ett meddelande eller telefonsamtal ifrån dig – men inget händer.

De förväntade sig att du skulle uppfylla deras förväntningar och kontakta dem, men det gjorde du inte!

Det är nu de börjar bli arga. Det är det tredje stadiet. De blir arga eftersom du inte ger dem den uppmärksamhet de förväntade sig.

De börjar undra vad det är för fel? Varför gör du inte vad de ville att du skulle göra?

Det är till och med möjligt att de kommer att kontakta dig i den här fasen – men om det händer kan du förvänta dig arga och kränkande kommentarer om hur glada de är över att ni inte är tillsammans längre.

orolig kvinna som står vid väggen

Efter den tredje fasen kommer den sista fasen. Under den sista fasen inser de äntligen vad de kan komma att förlora för alltid.

Med den förståelsen kommer också ånger. Det är perioden då du kan förvänta dig att ditt ex kommer erkänna sina känslor och be dig om en ny chans. Ditt ex saknar dig.

Nu är det upp till dig. Vill du att de ska komma tillbaka till dig? Vill du vara singel och gå vidare med ditt liv?

Ibland är romantiska relationer bra, medan det andra gånger bara är en läxa i livet.

Jag säger inte att du ska ge upp ditt förhållande, men det är möjligt att ingen kontakt-regelmetoden får dig att tänka på annat och börja se saker ur ett annat perspektiv.

Vad får du ut av den här metoden? Hur fungerar den?

Att hålla sig tillbaka gör att du känner dig mer kraftfull eftersom du inte tigger om någons uppmärksamhet och det drar dem till dig.

Det visar stadighet. Det visar att du kan leva utan dem, att du inte är beroende – och det är en mycket önskvärd egenskap.

vacker kvinna tittar bort

På ett sätt tar det tillbaka din makt och fastställer ditt värde, men även din självrespekt.

Den andra saken är den gamla handlingsregeln som säger mer än ord. När du verkligen gör något, istället för att bara säga det – kommer de att lägga märke till det.

Som jag sa tidigare, människor vet oftast inte vad de har innan de förlorar det.

De är vana vid en typ av förhållande som du inte uppfyller den här gången och det är det som får de att vara på sin vakt.

Om de har känslor för dig är det detta som får dem att visa det.

Du får också tid till att reflektera över allt själv, tänka igenom vad du vill och inte vill, och släppa alla känslor.

Att vara känslokall under svåra situationer är riktigt svårt, men det är värt det på lång sikt. Det har att göra mycket med din motivation och dina mål.

När du släpper det har de inte längre makt över dig, och det är då du kan njuta av dem om de kommer tillbaka på ett bättre sätt.

5 saker att göra under en kontaktfri period

1. Håll dig upptagen

kvinna som arbetar på bärbar dator
Du kan inte bara sitta och vänta på ett meddelande och inte göra någonting.

ett schema över aktiviteter du ska göra under dagen. Sätt upp nya mål för dig själv. När du vaknar på morgonen, börja följa din lista.

Arbeta mer eller gör något du inte har gjort tidigare. Nya upplevelser kommer att skapa nya tankesätt och mer utrymme för att kunna se saker ur andra perspektiv.

Nya aktiviteter kommer att göra dina sinnen mer upptagna och sätta ditt fokus på annat.

2. Jobba på ditt självförtroende och välmående

säker kvinna som står ensam
Jobba på dig själv. Gör alla saker du hittills har skjutit upp. Gör om ditt hem till något du tycker om och trivs i.

Lägg ner tid på ditt utseende. Att bry sig om sitt utseende är inte själviskt, ditt utseende är en del av dig och bör tas hand om.

Det kommer att göra att du mår bra i din kropp.

Ta även hand om din kropp på insidan; var medveten om vad du ger din kropp. Försök ändra din kost och inför några hälsosammare alternativ i ditt liv.

Viktigast av allt, kom ihåg att respektera dig själv som person, och påminn dig själv om hur vacker du är. Utmana dig själv genom att vara snäll mot dig själv.

3. Umgås med dina bästa vänner

vänner som har kul på kaffetiden
Vänner nämns inte ofta när man pratar om olika metoder för att läka sina sår. Att ha en bra vän är världens mest värdefulla sak.

Att ha någon du kan vara både bekväm och ledsen med är ytterst värdefullt.

Med bra vänner behöver du inte låtsas att du är kallare eller hårdare än du är. Du vet redan att de känner ditt riktiga jag.

De kan hjälpa dig ur situationen och hjälpa dig att ha kul och tänka på annat.

4. Lär dig att vara själv

ensam kvinna som tittar på stadsutsikt
Det är bra att ha en vän eller partner, men det viktigaste du behöver lära dig är att vara bekväm med dig själv.

Lär dig hur du kan påverka dig själv positivt. Precis som du kan distansera dig från yttre negativa personer, kan du även distansera dig från dina egna negativa tankar.

Fråga dig själv om råd, istället för att be andra om råd. Lita på att du själv kan lösa problem.

Ju fler problem du själv löser, med dina egna tankar och resonemang, desto mer kommer du att lita på dig själv och dina egna beslut.

När du verkligen är bekväm i din egen närvaro, är när du uppnår inre frid och ditt hjärta inte stressas upp av andra oviktiga saker.

5. Försök att slappna av och leva i nuet

lugn kvinna som tar djupt andetag
Varför nämner många detta?

Nyckeln till det är inte att leva i det förflutna eller i framtiden, eftersom du varken kan ändra något eller förutsäga det.

Det är viktigt att leva i nuet och vara väl medveten om dina nuvarande val.

Det enda vi kan påverka är det som händer just nu, och det är därför det är viktigt att sluta liva i illusioner från det förflutna eller i framtiden.

Den enda personens handlingar som vi kan kontrollera är våra egna.

5 vanliga misstag som ska undvikas under en kontaktfriperiod

1. Kontrollera deras sociala medier

orolig kvinna som tittar på telefonen
Att bläddra igenom deras flöden, uppdatera olika sociala medier för att se deras kommentarer eller att kontrollera när de senast var online på whatsapp är inte hur en kontaktfri period fungerar.

Även om det inte är en fysisk kontakt så skadar det.

Människor triggas lätt av foton, kommentarer och ljud. Det finns också en chans att du kan tolka något du ser på ett visst sätt vilket kan skapa många tankar i ditt huvud.

I detta tillstånd är det lätt hänt att du uppfattar det på ett sätt som passar ditt känslomässiga tillstånd.

Det är inte ovanligt att människor efter ett uppbrott gör något utom sig, tillexempel att lägga upp något de i vanliga fall inte skulle gjort.

Detta kommer att förvirra dig ännu mer, varför?

Gå inte emot dig själv, gör ditt liv enklare.

2. Prata med gemensamma vänner om dem

nervös kvinna som pratar med vän
Detta är ett stort NEJ. Jag har själv varit i den situationen många gånger. Att prata med gemensamma vänner innebär bara att man häller olja på elden.

Du behöver ingens råd. Lita på dig själv och vad du känner. Ingen vet vad som hände mellan er mer två, mer än ni.

Det är svårt, eftersom du värdesätter dina vänners åsikter. De vill förmodligen att ni två ska vara tillsammans eller så insisterar de på att han/hon inte var den rätta för dig.

Hur som helst, det är meningslöst eftersom det inte är deras sak.

Annat än att det finns stor chans till att dina ord ändras och tas vidare till ditt ex, vilket kan komplicera situationen ännu mer.

3. Funderar på att skriva till dem

orolig kvinna i djupa tankar
Sluta. Gör inte det. Ditt ex vill att du ska ge upp och skicka dem ett meddelande, men det är inte vad du vill i själva verket.

Håll dig upptagen och fortsätt påminna dig själv om att det är bättre att inte sms-a. Så fort meddelandet är skickat kommer du att ångra det.

Städa huset, gå på manikyr, prata med din vän eller åk någonstans.

4. Spola tillbaka er sista konversation i huvudet

ung orolig kvinna tittar på avstånd
Om du tänker på konversationer ni haft om och om igen kommer du bara att känna dig frustrerad, ledsen eller till och med arg.

Menaden han/hon verkligen det? Varför sa jag det?

Det spelar ingen roll längre. De sa vad de sa, och du sa vad du sa. Ni kan inte ändra det.

Om kärleken är riktigt, kommer de att kunna glömma vad ni sagt och överväga sina känslor.

5. Njuta av beteenden som skadar dig

sorglig blond kvinna som sitter vid fönstret
I situationer där du känner dig ledsen och sårad är det normalt att söka efter saker som kommer att distrahera dig.

Att dricka, äta för mycket eller ägna sig åt någon typ av skadligt beteende hjälper dig inte att bli bättre på lång sikt, det kommer snarare att bli värre.

Alkohol kan vara en enkel sak du kan använda när du känner dig dåligt, men det betyder inte att det inte finns några risker.

Det anses vara en snabb lösning, men inte något som kommer att få dig att må bättre.

Distraherande beteenden är bara masker som vi använder för att glömma smärtan när vi inte vill möta den.

Så, gör tystnad verkligen att man saknar någon, och varför?

uppmärksam kvinna tittar genom fönstret

Okej, jag vet att det helt enkelt inte är övertygande att påstå att tystnad kommer att ta tillbaka ditt ex.

Varje situation och varje människa är annorlunda, det finns inget sätt som garanterar att detta funkar, men det är baserat på liknande situationer.

Det finns skillnad mellan att välja den kontaktfria metoden och sitta nervöst och vänta på ett samtal, eller att välja metoden och istället arbeta med sig själv och sin självkänsla.

Varför är det så viktigt?

Har du någonsin lagt märke till att människor som gör det de tycker om, utstrålar en viss typ av energi? Exakt.

Det är därför det är viktigt att lyssna på dig själv och vara ditt riktiga jag. Fortsätt att göra allt som gör dig lycklig.

Lär dig njuta av att vara dig själv.

I själva verket finns det stor chans att det kommer att vara det som kommer väcka hans uppmärksamhet.

Det finns inget sexigare än en kvinna som tar hand om sig själv och vet vad hon vill i livet. Börja ta hand om alla delar av dig själv regelbundet.

ung kvinna mediterar på stranden

Det är dags att se över alla de saker du glömde bort när du var i förhållande.

Testa på några nya aktiviteter och utforska nya saker. Fyll fin tid med saker du tycker om.

Låt dig själv vara den personen som ditt ex föll för. Om du inspirerar dig själv kommer du även att inspirera honom.

Nästa gång ni ser varandra, kommer han definitivt att märka en förändring.

Tänk på det. En månad med osäkerhet, gråt och depression är skillnad från en månad med självsäkerhet.

Varför blir människor plötsligt intresserade när vi börjar ignorera dem? Just det är effektiviteten i tystnaden efter ett uppbrott.

Det finns ett par orsaker. Den första orsaken är att romantiska relationer är beroendeframkallande.

De triggar igång samma delar av hjärnan som ett beroende gör. Vi tycker om dem eftersom de får oss att må bra och vara lyckliga.

Vi är beroende av deras jobb och har ofta för perfekta tankar om dem eller er som par.

När vi inte får den reaktion vi förväntar oss kommer vi självklart att känna oss missnöjda och längta efter den.

Vad ska d göra om ditt ex kontaktar dig först?

orolig kvinna som sitter på soffan

Det hände! Du har följt den kontaktfria regeln vilket har lett till att du äntligen hört ljudet från ett meddelande eller sett deras namn på mobilskärmen. Vad ska du göra nu?

Det finns några olika tips.

Låt oss först göra klart att om detta har hänt inom mindre än 30 dagar, bör du inte svara på meddelandet. Enkelt och tydligt.

Detta är troligtvis perioden då ditt ex fortfarande är arg eftersom du inte betedde dig som de hoppats på att du skulle göra.

De undrar förmodligen varför du slutat kontakta dem, och varför du mår så bra efter uppbrottet.

Tänk om du redan är i en ny relation? Aldrig! De ville bara kontrollera det.

Om du svarar på det här meddelandet, var redo på att bli upprörd, eftersom de förmodligen är arga på dig av olika skäl som kommit upp i deras huvuden – och detta är inte ditt problem.

orolig kvinna som håller huvudet och tittar på telefonen

Ideellt, när ditt ex kontaktar dig efter ett tag, kommer du förhoppningsvis att märka förändring i deras röst och beteende.

De kommer inte att vara arga, utan snarare ångerfulla. Du kommer känna att du har mer makt och de kommer att tala till dig med respekt.

De kommer förmodligen vilja prata om situationen på ett mognare och lugnare sätt. Från denna stund är det upp till dig.

Upp till vad du vill och känner.

Avslutningsvis

Sanningen med den kontaktfria regeln är att de flesta kommer att bryta den.

Detta händer eftersom människor vanligtvis är mycket sårade och svårt för att vara disciplinerade eftersom de saknar sina partners.

Det viktigaste av allt är att reflektera själv och tänka igenom vad du vill ha i livet och vad du egentligen känner för din partner.

Älskad du dem eller är du bara beroende av känslan de ger dig?

ung orolig kvinna som tänker på

Att vara ärlig mot dig själv är det bästa du kan göra. Att lura sig själv är ett beroendeframkallande beteendemönster som hindrar oss från att nå våra mål.

Ibland är vi för snälla mot oss själva, medan vi ibland förväntar oss för mycket av oss själva.

I alla situationer där det är mycket starka känslor inblandade är det viktigt att ständigt påminna oss själva om att vara lugna och tänka igenom innan vi agerar.

Under den kontaktfria perioden kan du ibland inse uppenbara saker som du inte märkt tidigare.

Tillexempel kanske du inser att ditt ex var en narciss eller att ditt långa förhållande inte var som det var i början.

Människor missförstår ofta denna metod och tror att allt de ska göra är att ignorera sina ex.

Detta gör att människor sätter sina ex i centrum, vilket endast är kontraproduktivt.

ung kvinna som står vid fönstret

Det är när du börjar sätta fokus på dig själv och börjar må bra i din egen kropp som du kommer börja bli attraktiv i andras ögon.

Nyckeln till framgång och positiva resultat är att ha tydliga mål, ha disciplin och skapa en positiv atmosfär.

Det finns alltid många saker som är unika i just din situation och de kommer att spela stor roll under hela processen.

Kom alltid ihåg att lyssna på din känsla och kropp och göra det du tycker är rätt att göra. Ha också i åtanke allt som har sagts.

Oavsett om du bestämmer dig för att gå vidare som singel eller att gå tillbaka till ditt ex, önskar jag dig lycka till på din resa.

Jag hoppas också att du kommer att uppleva effektiviteten i tystnaden efter ditt uppbrott.

Ingen Kontakt-regel Effektiviteten Av Tystnad Efter Ett Uppbrott