Skip to Content

Hur Går Man Vidare: 10 Effektiva Sätt Att Släppa Och Läka

Hur Går Man Vidare: 10 Effektiva Sätt Att Släppa Och Läka

En av de bästa och mest inspirerande citaten om hur man går vidare och släpper taget, säger:

”Att släppa, betyder inte att du glömmer personen helt. Det betyder bara att du hittar ett sätt att överleva på, utan dem.”

Lättare sagt än gjort, eller hur? Så, hur bör du göra exakt?

–       Hur fortsätter du att leva utan någon som betyder hela världen för dig? Hur överlever du att förlora personen som du älskar, mer än någonting annat?

–       Hur går man vidare från en kille eller en tjej, som du fortfarande har känslor för? Hur går man vidare när man älskar någon?

–       Hur släpper du någon när ditt hjärta håller det kvar? Hur går man vidare i livet, med vetskapen om att det är rätt, när allt du vill göra, är att stanna med personen som förkrossat dig?

–       Hur går man vidare efter ett hjärtekross? Hur går man vidare efter en skilsmässa?

–       Hur går man vidare när man fortfarande älskar honom, efter allt han har gjort mot dig? Hur går man vidare när man fortfarande älskar henne, även om hon har krossat dig i bitar?

Kvinna som dricker kaffe

–       Hur ska jag gå vidare när min man lämnar mig, efter flera års äktenskap? Hur går man vidare när din fru vänder ryggen mot dig, som om allt ni gått igenom inte betyder något?

–       Hur går man vidare efter lögner? Hur går man vidare efter otrohet?

–       Hur kan jag övertyga mig själv om att det inte var mitt fel och att jag är värdig, trots allt som denna personen har gjort mot mig?

–       Hur ska jag gå vidare med mitt liv efter att ha upplevt några av dessa förödande känslomässiga trauman, som förändrade mig för alltid?

–       Hur går man vidare, med vetskapen om att man har gjort fel val i livet? Hur går man vidare från tidigare misstag? 

Om det här är några av de frågor som upprepas, om och om igen, i ditt huvud, så har du kommit till rätt ställe, eftersom du får svar på var och en av dem.

Det spelar ingen roll om du funderar på hur du ska gå vidare från en vänskap eller hur du gå vidare när du älskar någon: det är aldrig lätt.

Det är dock inte omöjligt. Jag försäkrar dig att det kan göras, och här är tio sätt att göra det på.

1. Ha ingen kontakt

kvinna som håller sin telefon

Det spelar ingen roll, om du undrar hur man går vidare efter ett uppbrott, hur man går vidare efter en skilsmässa (oavsett man eller kvinna), hur man går vidare från ett förhållande, hur man går vidare efter avslag eller hur man går vidare från en förälskelse som du inte hade så mycket tillsammans med.

Svaret är alltid detsamma: det första steget är att inte ha någon kontakt.

Jag menar inte att bara sluta träffa den här personen – det räcker inte. Istället behöver du klippa alla band med den här personen ifråga. 

Jag är säker på att du redan har hört folk säga: ”långt ifrån ögonen, långt ifrån hjärtat”, eller hur? Det kan inte vara mer än sant.

Tro på mig, så snar du tar bort den här personen fysiskt ifrån dig, så kommer du inte ha svårt med att flytta dem bort, från dina tankar och ditt hjärta.

Tveka inte på att blockera alla deras sociala medier, eller ta bort deras nummer. Försök också att inte vara på de platser där du vet att du kan stöta på dem.

Det sista du behöver, är att vara stressad om personen du försöker att glömma, plötsligt kommer fram, från ingenstans.

Det skulle vara bra om du kunde minska all möjlig kontakt med personer som har någonting med honom att göra (ta bort dem också från sociala medier, och svara inte på deras samtal!).

Du vill inte ha någon livet som kan ge dig all information du behöver om honom eller som kommer att påminna dig om ditt tidigare förhållande. 

Självklart är det särskilt svårt att klippa band med alla era gemensamma vänner, eller till och med familjemedlemmar.

När du tänker på hur du kan gå vidare efter en skilsmässa (oavsett man eller kvinna) eller efter ett långvarigt förhållande, så är det riktigt svårt, eftersom det finns många människor som förbinder er.

Detta gäller särskilt om du undrar över hur du ska gå vidare från dina barns mor eller dina barns far, för det betyder att det finns en människa som ni behöver vara föräldrar år, så det är omöjligt att bryta alla band.

I situationer där det inte är möjligt att inte ha någon kontakt (dvs. när du försöker ta reda på hur du ska gå vidare efter uppbrott, hur du går vidare efter en relation som inte betyder något för dig eller hur du gått vidare från en oönskad kärlek), så bör du försöka att minska din kommunikation så mycket som möjligt.

Alltså inte mer än nödvändigt.

2. Acceptera verkligheten

flicka på fönsterbrädan som tittar ut genom fönstret

Hur går man vidare från sitt ex? Kommer jag någonsin att kunna gå vidare från den jag älskar?

Hur går man vidare från ett uppbrott? Hur går man vidare från honom eller henne?

Om dina tankar snurrar runt dessa frågor konstant, så ska jag berätta att det första steget mot din återhämtning är att acceptera sanningen.

Detta gäller, oavsett hur svårt och smärtsamt det kan vara, för det finns ingen mening med att undvika den. 

Det är tydligt att du och personen som du försöker komma över, helt enkelt inte är avsedda för varandra, trots dina djupa känslor.

Och det är någonting som du måste acceptera, hur ont det än gör.

Istället för att ljuga för dig själv om att saker så småningom kommer att fungera till din fördel, att ni två kommer att bli tillsammans igen, eller att han kommer att inse att han älskar dig också, så var modig nog att se sanningen.

Det här är ingen fas eftersom du förmodligen har förlorat den här personen för gott.

Genom att lura dig själv att tro att detta inte är en permanent situation, så kommer du ingenstans. Egentligen kommer det bara att förvärra situationen och göra dina sår djupare.

Förr eller senare så måste du möta verkligheten.

När du väl har gjort det, så kommer chocken att bli ännu större på grund av den tid som du har spenderat i lögner.

Så snälla, försök att inte ljuga för dig själv. Du är starkare än du tror och du kan hantera allt som livet kommer med. 

3. Men tänk inte för mycket på vissa saker

flicka som tittar genom ett ångande bilfönster

Att acceptera sanningen betyder inte att man ska tänka över det. Det betyder inte att du ska överanalysera hela din relation (om ni hade en) och varje minuts detalj av ert uppbrott.

Det är också viktigt att inte börja besätta den här läkningsprocessen som du går igenom. 

Om du fortsätter att fråga dig själv, hur lång tid det tar att gå vidare för de flesta, eller hur när det är för tidigt för att gå vidare. Lita på mig, du kommer ingenstans med dessa tankar.

Det är ganska enkelt: ju mer du tänker på något, desto mer desperat blir du för att du inte får det. 

Samma sak gäller med att gå vidare: om du hela tiden tänker på dina framsteg, och konstant undrar hur och varför du inte tar dig framåt i den takt du vill, så kommer du bara att såra dig själv. 

Faktum är att det bästa du kan göra är att låta tiden göra sitt.

Jag säger inte att du inte ska fokusera på att komma över någon från ditt förflutna, men det borde inte vara det enda målet du har i ditt liv.

Följ bara flödet och låt dig återhämta dig. Kom ihåg att läkning inte är en linjär process. Det tar tid och det händer absolut inte när vi vill att det ska hända.

Olika människor behöver olika mycket tid och energi för att läka sina sår. Jämför dig inte med någon, koncentrera dig på dig själv.

4. Undvik inte dina känslor

kvinna som sitter på stranden ensam

När du väl försöker lista ut, hur du ska gå vidare med ett förkrossat hjärta, så är den första impulsen att ignorera alla dessa dåliga känslor som har krossat dig.

Du tror att om du låtsas att smärtan inte är verklig, så kommer den magiskt att försvinna.

Detsamma gäller situationerna när du försöker lista ut hur du ska gå vidare efter otrohet, ett ohälsosamt förhållande, en narcissist eller ett dåligt förhållande.

Låt oss inse att det verkar vara lättare att låtsas att denna otrohet, detta narcissiska beteende och denna toxicitet inte hände.  

Du tror att det enda sättet att lämna allt dåligt som du har upplevt, är genom att gräva det djupt under marken, för att sedan ljuga för dig själv att du mår bra, trots att du egentligen faller isär på insidan.

Detta tillvägagångssätt kan dock vara kontraproduktivt. Din känsla är verklig och den kommer inte att försvinna av sig själv.

Egentligen kommer det bara att bli värre om du inte behandlar dem och låter det ta tid.

Därför är det viktigt att acceptera din smärta. Låt det inte definiera dig och bli det enda som överöser dig.

Försök inte fly ifrån det heller, eftersom det kommer att komma ifatt dig förr eller senare. 

Omfamna dina sår, och förvandla dem till ärr som alltid kommer att påminna dig om den kamp du har gått igenom och övervunnit.

5. Och prata om dem

Ensam och ledsen tjej som sitter på marken

Ett annat steg i denna process är att släppa taget och gå vidare, samt att prata om dina tankar och känslor. Som du redan vet, så tar allt detta tid.

Men, det är mycket lättare att göra det med hjälp av nära vänner.

Skäms inte för att prata om dina känslor och allt som stör dig. När allt faller på plats, så är det här vad dina bästa vänner är till för, eller hur?

Om du har problem med att lita på alla omkring dig, så välj en person. En bästa vän som du kan lita på.

Välj en person som känner till alla dina djupaste hemligheter, och låt denne ge dig en hjälpande hand i denna jobbiga stund.

Se bara till att inte låta ditt krossade hjärta och ditt ex, bli det enda ämnet du pratar om med alla dina nära vänner. Detta får dig bara att tänka på dem ännu mer.

Tala gärna om för dem att du känner dig nere, men se sedan till att fortsätta med andra diskussioner. 

Kom ihåg att detta också kan vara ett sätt för dig att hjälpa andra på, som är i samma situation, men för blyga för att prata om sina problem.

Dessutom, när du hjälper andra, så hjälper du dig själv också. 

6. Hitta ett sätt att avsluta på med dig själv

kvinna med glasögon som sitter på soffan hemma

Att släppa taget från det förflutna är särskilt svårt, när du har frågor som: Hur går man vidare utan ett avslut och hur går man vidare efter att ha blivit lurad?

En av de värsta sakerna som kan hända när ett förhållande tar slut, är att en partner försvinner och lämnar den andra personen, som undrar var vissa saker gick fel och om det fanns något som man kunde gjort för att förhindra det.

Förtjäna du inte att veta vad som hände åtminstone? Varför bestämde sig den andra personen att avsluta det?

Gissa de sig fram till sitt beslut? Funderade de någonsin över hur de skulle veta när de skulle gå vidare från dig?

Eller vaknade de bara en morgon, med övertygelse om att det rätta är att lämna dig? Titta de någonsin tillbaka, undrade om du var okej och oroade sig om de sårade dig?

Eller så finns de där ute och lever sitt bästa liv, som om de inte har förstört ditt? Har de gått vidare, medan du fortfarande sitter fast där de lämnade dig?

Du är säker på att saker skulle bli enklare för dig, om du bara hade svar på alla dessa frågor.

Du tror att du skulle kunna släppa ditt ex och ert förhållande på ett ögonblick, bara om du fick ett avslut.

Det värsta av allt är att den enda personen som kan ge dig alla dessa svar, är personen som sårade dig.

Så, vad återstår för dig att göra, om du vill bli av med allt detta jobbiga, känslomässiga bagage, och bli redo för ett nytt förhållande när du träffar rätt person?

Du letar inte efter ett avslut från den personen som kan ge dig det. Istället bör du söka efter ett avslut hos dig själv.

Ja, du hörde rätt. Du måste acceptera att slutet på ett förhållande var oundvikligt och om det behövs, så kommer du till och med att hitta en anledning till det.

Du ska inte leta efter rättfärdiganden och ursäkter för den andra personen. Istället bör du acceptera ursäkten som du aldrig fick och du kommer ändå att kunna förlåta dem.

Du avslutar det kapitlet i ditt liv och kommer acceptera det faktum att vissa svar för alltid kommer att förbli obesvarade. Lita på mig, med tiden kommer du att vara helt okej med det!

7. Släpp förväntningarna

ledsen kvinna på balkongen

En av de bästa ”hur man går vidare”-citat, illustrerar denna punkt perfekt:

”Du kan inte starta nästa kapitel i ditt liv, om du fortsätter att läsa det förra.”

Och det är e av de största sanningarna: du kan inte gå vidare förrän du släpper taget om det som varit.

Men efter att ett förhållande tagit slut, så gråter inte många över att det just är slut. De är ledsna för alla missade möjligheter och för all potential som de trodde att han hade.

Man lider för att man är övertygad om att man förlorat den enda personen man någonsin kan älska. Och jag är säker på att du gör detsamma.

Du tycker inte bara att själva uppbrottet är svårt, utan också för att du måste ge upp alla framtidsplaner och mål som du hade tillsammans med den här personen.

Du tänker på alla ”borde-ha-varit” och ”kunde-ha-varit”. Du tänker på alla par som klarat det och ser er två som ett misslyckande.

Du tycker inte bara att det är hjärtskärande, du ser det också som ett personligt nederlag. Du har kastat bort så mycket tid och ansträngning på något som inte lyckats.

Det här är alla saker som du måste släppa om du vill gå vidare. Att släppa förväntningarna, drömmarna och potentialen, är ett stort steg närmare svaret på frågan om hur man går vidare från det förflutna.

Du accepterar det faktum att allt händer av en anledning och att du var tvungen att gå igenom detta.

Acceptera att vissa människor och saker inte är tänkta att vara och låt Gud visa dig sin plan. 

8. Se allt som en läxa

Kvinna som sitter ensamt med det rosa paraplyet

Det bästa du kan göra, när du försöker komma över en smärtsam händelse, är att se alla de goda sidorna av det.

Jag vet att du först tänker att det inte finns något bra med det hela, när ditt hjärta gick sönder på grund av någon som du trodde var rätt person för dig.

Men, lita på mig. Det finns det alltid.

Vad som än händer, är det en förberedelse inför din framtid. Även om du kanske inte ser det nu, så är alla dina strider värda det.

Du kanske har spenderat flera års tid på fel person, men detta hjälpte dig bara att själv bli en bättre person för den rätta, när han kommer.

Det förberedde dig för det hälsosamma förhållandet som kommer att komma i framtiden, och det formade dig till att vara den starka individen som du är idag.

Se inte ett avslut på en relation som något dåligt; se det som ett försprång till dina framtida relationer, där du vet bättre. Se inte ditt förkrossande som slutet på världen.

Se det istället som en värdefull upplevelse som hjälper dig att forma dig till den personen som du är avsedd att bli.

Inget av detta är skitsnack; det är riktig sanning.

Kom ihåg att du aldrig skulle uppskatta ett bra förhållande som kommer att komma, om du inte hade haft detta dåliga i ditt förflutna, att kunna jämföra med.

Du skulle aldrig uppskatta de nya människorna som kommer att komma in i ditt liv, om du inte hade haft chansen att träffa alla de som gjort dig illa. 

Sanningen är att livet ger oss olika människor och olika situationer. Och för det mesta kan vi inte kontrollera det.

Hur som helst, det du kan kontrollera är, hur du reagerar på dem. Viktigast av allt, vad du kan kontrollera, är vad du har lärt dig och vad du får ut av alla som någonsin kommer i kontakt med dig.

Tro på mig. Även de värsta, som fick dig att känna de värsta känslorna någonsin, de kan lära dig något. Åtminstone kan du lära dig att aldrig bli som dem; det är en värdefull läxa.

9. Undvik negativitet

ung kvinna vid solnedgången

Nästa steg i processen ”att gå vidare” är att bli av med alla negativa känslor och negativa tankar som du har levt med.

Detta påbörjas genom att skära alla band med människor som ger den här världen negativitet och pessimism. 

Du kan inte förvänta dig att ha en positiv syn på livet och bevara din mentala hälsa, om du fortsätter att spendera tid med dåliga människor som hela tiden försöker dra in dig i sitt negativa tänk.

Jag vet att det inte är lätt att vända till en ny sida i ditt liv, men du måste helt enkelt undvika allt som orsakar stress och alla som får dig att må dåligt.

Till att börja med bör du försöka omge dig med nya människor som kommer att ge dig en positiv förändring i livet.

Börja göra något som gör dig lycklig. Prova en ny hobby eller sport – vad du än kan tänka dig. 

Förutom att detta är bra för dina framtida relationer, så är det viktigaste av allt, att rensa ditt liv från toxicitet. Detta är avgörande för ditt eget välbefinnande.

Det hjälper dig att öka ditt självförtroende, tro på dig själv mer och börja se denna förkrossning som någonting du kan och kommer att vinna över.

10. Träna på att ta hand om dig själv

kvinna som mediterar i naturen

Nyckeln till att gå vidare är att älska sig själv. Det här låter kanske som en massa skitsnack, men det är sant.

Du vet hur trevlig och full av förståelse du alltid är gentemot dina vänner när de går igenom en tuff tid?

Hur bedömer du dem aldrig, utan istället ger dem en hjälpande hand genom alla dåliga stunder?

Det är dags att ge dig själv exakt samma behandling. Varför lyfter du andra när de mår dåligt, men trycker ner dig själv när du mår dåligt?

Varför hejar du på andra och talar om för dem att de kommer att klara det, men tror inte på dig själv och att du kommer att övervinna alla dina svårigheter?

Varför driver du andra framåt men lägger dig själv ner när du gör ett misstag?

Varför är du så hård mot dig själv? Varför ser du dig själv som för svag för att gå igenom all denna smärta, som du själv inte har orsakat?

När du börjar inse ditt verkliga värde och förstår att du är värd självkärlek, så kommer du att förstå att ingen är värd ditt lidande över dem, på detta sätt.

Och precis så kommer din fråga att besvaras, om hur man går vidare från ett förhållande eller en förkrossning.

När du börjar sätta dig själv först, kommer du att nöja dig med mindre i ditt nya förhållande.

Du kommer ha tillräckligt med självkänsla för att leta efter den personen som du förtjänar, utan att sänka dina standarder. 

När du väl börjat träna på att ta hand om dig själv, börjat ta hand om din mentala hälsa och fokusera på ditt välbefinnande, kommer du leva ditt bästa liv någonsin.

Precis då kommer du märka att du aldrig behövde den där personen som gav dig så mycket huvudvärk, framför allt annat.

Du kommer att märka att allt fortsätter i livet och att detta lidande var en del som behövdes för att du skulle växa upp.

Och du kommer också att vara tacksam över att saker gick som de gjorde.

Framför allt, så kommer du att vara stolt över dig själv, för att du stått högt genom stormen, trots alla svårigheter.

Hur Går Man Vidare: 10 Effektiva Sätt Att Släppa Och Läka