Skip to Content

Har Du Ett Krossat Hjärta? Fem Sätt Att Få Hjärtat Att Läka

Har Du Ett Krossat Hjärta? Fem Sätt Att Få Hjärtat Att Läka

När en relation tar slut är allting så otroligt svårt. Hjärtat håller på att brista i tusen bitar, känslorna tar överstyr, tårarna flödar och tankarna är i kaos.

Vissa människor som drabbats av ett krossat hjärta har många gånger svårt för att lämna sängen och hemmet, några behöver göra stora förändringar, t. ex byta jobb eller ort för att kunna lämna minnena bakom sig och börja om medan andra gör allt för att få tillbaka sin partner i tron att det hjälper.

De flesta av oss har någon gång i livet fått sitt hjärta krossat, eller så har vi krossat någon annans. Vi har varit förälskade och av någon anledning har det inte fungerat.

Antingen har vi själva gjort slut eller så har partnern gjort det. Oavsett vilket, så känns det som att hjärtat har gått i tusen bitar, att någon dragit undan mattan under fötterna, rent fysiskt.

Vi undrar hur vi någonsin ska kunna le igen, hur vi ska kunna uppskatta alla de små sakerna och allt det vackra i livet.

Ingenting spelar någon roll längre, och det känns omöjligt att vi ska kunna bli förälskade och lyckliga någon gång igen.

Även om ett krossat hjärta ofta fått symbolisera olycklig kärlek så finns det faktiskt en medicinsk diagnos för brustet hjärta – takotsubo, och det är ofta stress, trauman och försvårade livssituationer som är en avgörande faktor för det här diagnosen.

Ett krossat hjärta har alla symptom som beskrivs ovan och därmed är den egentligen en medicinsk åkomma.

Diagnosen brukar dock inte ställas för kärlekssorg då vi inte söker medicinsk hjälp för ett krossat hjärta.

Hur vi hanterar ett krossat hjärta beror helt och hållet på person till person, men det är ändå oundvikligt att känslorna är starka och ombytliga.

Saknaden efter den du älskar känns otroligt svår och allt verkar meningslöst. För vissa människor kan ett krossat hjärta orsaka lika stor sorg som en nära anhörigs bortgång.

Ett krossat hjärta är en kärlekssorg och det precis vad det är i ordets rätta bemärkelse – en sorg.

en tråkig kvinna sitter i mörkret sammansvulnat

Det är en sorgeprocess som vi behöver klara av och inse för att vi ska kunna ta oss ur det och kunna bli lyckliga igen.

Det är otroligt viktigt att ta itu med känslorna och om man inte lyckas göra det själv borde man söka hjälp.

Även om man vet att man har ett krossat hjärta, så behöver man känna till alla symptom som de för med sig.

De vanliga symptomen på kärlekssorg är nedstämdhet, sömnsvårigheter, irritation och distansering.

Man kan även känna sig mindre motiverad på arbetet och prestera sämre och vara mer disträ samt att aptiten försvinner.

“Inom psykologin är sorgeprocessen för separation indelad i fyra faser. Fasernas varaktighet och intensitet kan se mycket olika ut”

en kvinna med krusigt hår gråter till en psykolog

För att kunna få ditt hjärta att läka och komma ur din kärlekssorg måste du inse att du måste göra det här själv, att det är en process och att den kommer att ta tid.

Att förneka och ignorera faktum kommer bara att få ångesten att komma tillbaka. Det är viktigt att du ger dig själv tid och inse att du själv måste göra vad du kan för att övervinna din kärlekssorg.

Ta hjälp av dina vänner för att prata med och stötta dig, men det är ingen annan än du själv som kan göra det här. Ta dig i kragen och inse fakta.

Det finns en framtid för dig, utan din partner, det är dags att gå vidare.

Kärlekssorgens fyra faser:

Förnekelse

en sorglig svart kvinna som kom ihåg på piren vid sjön

Under de första dagarna efter att förhållandet tagit slut kan det vara svårt att känna igen sig.

Du kan ha svårt att förstå varför, kanske försöker hitta förklaringar eller vill ha svar från din partner som lämnat och du kan även ha svårt för ta in vad som hänt och förhoppningarna finns fortfarande om att din partner ska ändra sig.

Känslorna spelar ett spratt

en arg kvinna som sitter på golvet

Ilska, hat, sorg, skuld och ångest behöver tid och utrymme. En del människor får panikångest och gråter väldigt mycket.

Det kan vara bra att få prata av sig med vännerna, ge sig ut på promenader eller till gymmet eller hänge sig åt avkopplande aktiviteter som att läsa böcker eller se på film.

Hitta en lämplig sysselsättning för att bli av med ilska och sorg. Att känna smärta då och då hör till, men det gör dig gott att sysselsätta dig med aktiviteter du gillar.

Gör det som passar dig – bara du får ge utlopp för dina känslor.

Tänker på annat

en fundersam kvinna med en vinterhatt på huvudet

Du börjar så smått att komma tillbaka till vardagen igen. Du tänker fortfarande på din partner, men inte så mycket som du gjort tidigare.

Stegvis börjar du acceptera att det aldrig kommer att bli ni två igen och du kan börja njuta av livet igen.

Livet går vidare

en leende kvinna med en kopp te och en mobiltelefon sitter på ett café

I kärlekssorgens sista fas har du insett varför det tog slut mellan er två. Du lider inte längre av ett krossat hjärta.

Även om det känns tungt i början så läker tiden alla sår, och för varje dag som går kommer det att kännas bättre.

Du har accepterat din situation och du kan se på det förflutna som ett avslutat kapitel och du kommer så småningom att vara redo att släppa in en ny person i ditt hjärta.

Om du möjligtvis inleder en kärleksrelation eller är singel är något som tiden får utvisa.

Fem sätt att läka ett krossat hjärta:

Bryt kontakten

en sorglig kvinna i soffan sitter och tittar på sin mobiltelefon

Detta är ett nödvändigt steg som du måste ta åtminstone de första månaderna när du fått ditt hjärta krossat, men du kanske kan återuppta kontakten om det behövs eller du känner att du klarar det senare.

Blockera honom/henne från alla sociala medier, radera numret och alla kort från mobilen och undvik platser där ni kan stöta på varandra eller platser som påminner om er relation.

Att bli påmind om ditt ex kan göra det svårare att acceptera situationen och gå vidare.

Ge dig tid att reflektera över ert förhållande

kvinnan står vid fönstret och tänker

Tillåt dig att sörja, ignorera inte dina tankar och känslor. Du behöver bearbeta sorgen, er relation och er tid tillsammans och det gör du genom att fundera över era både bra och dåliga stunder.

Det är otroligt viktigt att du ser klart på er relation och inte idealiserar honom och ert förhållande.

När man är kär så är det otroligt lätt att bara se det positiva i både relationen och din partner, men det finns en eller flera anledningar till att det tog slut och det behöver du påminna dig själv om.

Städa bort alla minnen

en kvinna skriver något på en låda med saker

Har du fortfarande kort, presenter eller saker från ditt ex synliga hemma?

Du behöver inte slänga saker som betyder någonting för dig, men du bör åtminstone lägga dem på ett ställe som är utom syn- och räckhåll tills du är känslomässigt redo att se dem igen.

För vissa kan det dock vara en befriande känsla att slänga allt som påminner dem om deras ex för att kunna börja om på nytt, men det är upp till var och en hur de vill göra.

Var social

vänner sitter på trappan och pratar

Att må dåligt och distansera sig från omvärlden är absolut ingen bra idé, risken finns att du går djupare in i en depression.

Prata med vänner och närstående om ditt mående och situation. Håller du inne med dina känslor och din sorg kommer det tyvärr att förlänga smärtan.

Ge dig ut i livet och gå på bio, middagar eller ägna dig åt andra aktiviteter. Gör någonting som du tycker är roligt, eller börja med någonting nytt som du har funderat på länge.

Det är absolut ingen bra idé sitta ensam hemma med dina tankar och tycka synd om sig själv, det hjälper dig inte att gå vidare.

Blicka framåt

en kvinna fotograferar naturen i skogen

Har du någonting som du velat göra länge men inte haft tillfällighet till det? Nu har du en unik chans att ta tag i ditt liv när din kärleksrelation är avslutad.

Du har både tid och möjlighet att fokusera bara på dig själv och behöver inte ta hänsyn till någon annan.

Utnyttja detta tillfälle att ta reda på vad som är viktigt för dig i ditt liv och vad du förväntar dig och behöver (och absolut inte behöver) för att kunna påbörja ett nytt förhållande.

Du kommer att komma över ditt ex och möta någon som passar dig bättre, även om det inte känns så just nu.

Ett bra exempel på att läka ditt brustna hjärta är att ge sig ut på en resa. Vem vet, du kanske möter ditt livs kärlek just då.

Har Du Ett Krossat Hjärta? Fem Sätt Att Få Hjärtat Att Läka