Skip to Content

De 5 Kärleksspråken Mellan En Narcissist Och En Empat

De 5 Kärleksspråken Mellan En Narcissist Och En Empat

Jag är säker på att du har hört talas om de fem kärleksspråken och deras betydelse för varje framgångsrikt och hälsosamt romantiskt förhållande.

Men visste du att alla inte förstår och använder dom på samma sätt?

På samma sätt som en narcissist och en empat skiljer sig åt i alla livsaspekter, så har de också olika tolkningar av dessa kärleksspråk.

Narcissister är kända för att bara tänka på sig själva, och följaktligen använder de dessa 5 kärleksspråk till sin egen fördel.

Empaten å andra sidan sätter alltid andras behov framför sina egna, vilket gör dom till den perfekta måltavlan för varje narcissist där ute eftersom de har exakt vad en narcissist behöver.

1. Bekräftelse

lyckliga par som pratar utanför

Det första kärleksspråket som alla par använder i sina förhållanden är bekräftelse.

Det ger dig möjlighet att höja din partners självkänsla och att hjälpa dom att se att allt de gör för relationen är uppskattat.

Och här är den första stora skillnaden mellan en narcissist och en empat.

När empater använder sig av bekräftelse så gör de det för att de har en uppriktig avsikt att uppmuntra sin partner.

De vill verkligen att deras partner ska känna sig bättre, och detta är ett av deras sätt att visa sin kärlek och engagemang på.

När narcissister använder sig av bekräftelse så har de ett dolt syfte. När du först träffar en narcissist så verkar han oftast för bra för att vara sann. Och det beror på att han är det.

En narcissist har ett sätt att övertyga dig på angående precis allt, och de är sällan ärliga när de ger någon en komplimang.

De vet exakt vad du vill och behöver höra för att få dig att falla för dom, och de använder det här kärleksspråket som ett sätt att dra in dig i sin oändliga cirkel av emotionellt och verbalt narcissistiskt missbruk.

2. Presenter

man överraskning kvinna med en gåva

När vi pratar om presenter som ett viktigt kärleksspråk så talar vi inte nödvändigtvis om dyra och materialistiskt värdefulla presenter.

Att köpa eller göra någonting för hand till din partner är ett sätt att berätta för dom att du har tänkt på dom och att du har lyssnat när de har pratat om sina önskemål.

Och det här är exakt hur en empat ser på att ta emot gåvor från sin partner. De föredrar presenter som har en betydelse och ett sentimentalt värde.

Empater är aldrig materialistiska och de brukar njuta av att få småsaker som gjorts för hand eller är köpta med kärlek.

Varje empat tycker också om att göra andra glada, och de föredrar därför alltid att ge presenter istället för att ta emot.

En narcissist använder detta till sin fördel. Narcissister föredrar dyra och lyxiga presenter, och ser det som ett sätt någon kan uttrycka sin kärlek för dom på.

Narcissister är själva väldigt generösa när det kommer till att köpa presenter till sin partner, speciellt i början av förhållandet.

Men de gör inte det för att göra sin partner glad. De vill snarare visa sin makt och pengar.

3. Omhändertagande handlingar

man och kvinna laga tillsammans

När du gör något för din partner, även om det är ett litet ärende, visar du dom att du bryr dig om dom.

Det är ett sätt att visa dom hur mycket de betyder för dig genom handlingar, istället för att bara säga att dom gör det.

Detta är ännu ett fält där narcissisten och empaten skiljer sig åt. Narcissister tycker alltid att de är överordnade.

De tycker att deras behov och önskemål är viktigare, och de är övertygade om att alla, inklusive deras partner, borde vara till deras tjänst.

Samtidigt tycker de inte att de behöver göra någonting för att förtjäna denna kungliga behandling.

De är snarare övertygade om att de förtjänar denna särbehandling genom att bara vara sig själva.

En av empaternas fina egenskap är att de alltid gör allt för att deras partner ska känna sig älskad.

Det innebär att de oftast prioriterar sin partners behov, utan att ta hänsyn till sina egna önskemål.

Detta gör så att empaten alltid är underordnad eftersom de gör allt utan att få någonting tillbaka.

Förr eller senare så bryter detta ned empaten, medan det är en energikälla åt narcissisten.

4. Kvalitetstid

kvinna och man under filt tittar på en film

Att spendera kvalitetstid ensam med din partner och att ge dom din fulla uppmärksamhet är ett måste i ett hälsosamt förhållande.

Det är en av de sakerna som är nödvändiga i varje förhållande och gör så att de involverade parterna känner sig älskade.

Begreppet kvalitetstid betyder dock inte detsamma för en empat och en narcissist.

Medan empatens fokus ligger på den andra personen så är narcissisten alltid självcentrerad och bryr sig aldrig om någon annan än sig själv.

Kvalitetstid för en narcissist innebär att göra något som passar dom och när det passar dom.

De kommer aldrig lägga ned energi på att skapa ett djupare band till sin partner, medan empaten gör allt för att uppnå just detta.

5. Fysisk kontakt

man och kvinna kram på soffan

En av grunderna till varje romantiskt förhållande är den fysiska aspekten. När jag talar om den fysiska aspekten så menar jag inte bara sex.

Jag inkluderar även sådant som kyssar, kramar, att hålla händer, och allt annat som ökar nivån av intimitet i varje relation.

Men narcissister använder sällan denna intima aspekt av förhållandet så som den bör användas – som ett sätt att skapa ett djupt och speciellt band till sin partner.

Istället använder de sex som ett sätt att manipulera den andra personen till att falla för dem redan i början och som en form av emotionell utpressning.

En narcissist använder även fysisk kontakt som ett sätt att straffa sin partner.

När de är arga eller inte får som dom vill så har de inga problem med att beröva den andra personen all form av fysisk kontakt.

De använder detta som ett vapen för att styra sin partner, som en del av deras passivt aggressiva beteende och som en taktik.

Narcissisten förväntar sig även att deras partner uppfyller deras fysiska behov när det än behövs, vilket en empat oftast gör då de ser sex och fysisk beröring som ett sätt att komma närmare sin älskade.

En empat behöver fysisk uppmärksamhet från sin partner och ser det som ett bevis på deras kärlek, någonting narcissisten alltid använder mot dom.

De 5 kärleksspråken mellan en narcissist och en empat