Skip to Content

Hur Du Känner Igen En Sociopat Och Vad Du Kan Göra För Att Hantera Det

Hur Du Känner Igen En Sociopat Och Vad Du Kan Göra För Att Hantera Det

Oavsett om någon medvetet har lurat dig för sitt eget nöje eller om du har haft en rumskamrat som äter den sista biten av hemlagade maten utan att be om ursäkt så har du upplevt sociopatiskt beteende.

Lyckligtvis är din själviska rumskamrat förmodligen inte en egentlig sociopat (även fast det är riktigt oförskämt att göra det han gjorde).

Sociopati förekommer hos 1 till 4 procent av jordens befolkning. Män är tre till fem gånger mer benägna att bli diagnostiserade med sociopati.

Sociopater har svårt att känna empati, använder sig ofta av taktiker som att ljuga och manipulera och känner lite eller ingen ånger alls för alla dåliga saker som de har gjort i livet.

Även fast det kan vara svårt att känna igen någon som lider av den här personlighetsstörningen så kan dessa egenskaper hos högfungerande sociopater hjälpa dig att känna igen en samt visa dig hur du hanterar dem på bästa möjliga vis.

Först, skillnaden mellan högfungerande och icke högfungerande

mannen rör vid fönstret med handen och tittar genom det

Tekniskt sett så har högfungerande och lågfungerande ingen klinisk betydelse alls. Sociopati är en form av personlighetsstörning och man skiljer inte alls mellan hög och låg funktion inom vården.

Termerna kom till för att beskriva svårighetsgraden av det sociopatiska beteendet. En högfungerande sociopat kan härma känslor och svar och ofta dölja sina riktiga tendenser.

Högfungerande sociopater kan ha jobb, vara i kärleksförhållanden och bilda egna familjer.

Lågfungerande sociopater kämpar hårt för att efterlikna vardagliga känslor och kontakter så de kan framstå som uppenbart bittra eller manipulerande.

Även om dessa människor kan ha ett jobb så är det mycket svårare för dem att bilda riktiga relationer med andra människor.

Om du är orolig för att din partner kan vara en sociopat så bör du veta att det är väldigt osannolikt. Normalt så kan inte riktiga sociopater bilda varaktiga relationer.

Om du ändå vill ta reda på det, här är några av tecknen som visar om någon är en sociopat.

Hur man känner igen en högfungerande sociopat

mannen som tittar ut genom fönstret sitter och röker

De största symtomen innebär att man inte bryr sig om andra, och inte på ett “jag bryr mig inte om vad andra tycker” inspirerande sätt. Sociopater är fientliga, manipulerande och självbetjänande.

Människor som lider av sociopati gör att för sin egna personliga vinning, har en överdriven känsla av självvärde och visar absolut ingen ånger för sina felaktigheter.

Förutom lögner, manipulation och brist på empati så är högfungerande sociopater ofta väldigt beräknade, narcissistiska, mystiska och blir arga riktigt snabbt. De är också ofta impulsiva och oansvariga.

Denna beskrivning kan få det att låta som att det är lätt att upptäcka en högfungerande sociopat. Men de människorna kan också vara charmiga och mycket intelligenta.

Ofta vet de hur man kan manipulera människor till att göra vad de vill så de kan verka vänliga och utåtriktade men det är verkligen allt fejk.

Här är en fråga för dig: Hur kan du se om någon är en högfungerande sociopat eller om den personen är en psykopat?

Tekniskt sett så är det ingen skillnad alls. Enda skillnaden är att psykopater är mer våldsamma och aggressiva med sociopater mer troligen bryter mot regler och saknar känslor.

Om du vet någon med tre eller flera av dessa tendenser så kan de vara en högfungerande sociopat.

Kan vem som helst vara en fungerande sociopat?

en man som sitter i ett badkar

 

Det finns ingen känd orsak bakom sociopati. Det finns ngåra bevis på att sjukdomen är genetisk men bevisen är inte tydliga om det är naturen eller vården.

Ett barn med sociopatiska föräldrar kan ärva sina gener och utveckla sjukdomen. Tillbringa uppväxten i ett missbrukande hem med högfungerande sociopater kan också utlösa störningen.

Det finns en tydlig koppling mellan sociopati och att vara en man.

Även om manlighet inte får någon att bli sociopat så är störningen mycket mer sannolikt om du har en Y-kromosom. Inte alla män är sociopater men nästan alla sociopater är män.

Hur diagnostiserar man sociopati?

en man med en hatt på huvudet

Det finns några tendenser att se över. För att få diagnosen sociopati måste personen ha minst tre av dessa symtom:

– Kan inte följa sociala normer (t.ex bryter mot lagen)
– Ljuger upprepande eller lurar andra för vinst eller nöje
– Kan inte planera något i framtiden eller impulsivt beteende
– Bryr sig inte sin egen säkerhet eller andras
– Oansvarig (kan inte behålla något jobb eller uppfylla ekonomiska skyldigheter)
– Brist på ånger

Dessa grunder i sociopati kan hjälpa dig att räkna ut om någon du känner lider av det.

Kom ihåg att de inte behöver ha alla dessa egenskaper och vissa egenskaper kan döljas av en högfungerande sociopats täta lögner.

För klinisk diagnos kommer de flesta psykologer att följa de nyare kriterierna.

För att möta dessa måste sociopater uppvisa försämringar hos sig själva (som egocentrism eller oförmåga att sätta några mål eller agera inom regelbundna samhällsstandarder) samt försämringar i interpersonell funktion.

Det betyder att de inte kan känna något för andra, bilda intima relationer eller känna någon form av ånger. Förutom dessa kriterier kommer någon som lider av sociopati att vara manipulerande, bedräglig, otrevlig, fientlig, oansvarig och impulsiv samt ta stora risker i sitt liv.

Om en person som är över 18 har visat dessa egenskaper och deras beteende inte kan tillskrivas droganvändning eller en annan störning så kommer de mest sannolikt att diagnostiseras med sociopati.

Liksom många andra personlighetsstörningar så kan det vara svårt att diagnostisera sociopati. Du kan inte bara ta ett test som säger “Jag är 100% sociopat”.

Det finns högfungerande tester online som baseras på DSM-5 kriterierna men de ersätter såklart inte en professionell åsikt.

Det betyder att även om du skulle vilja diagnostisera din hemska chef som sociopat så kan du inte göra det om du inte är en utbildad psykolog. Men du kan veta vad symtomen är och vara bättre förberedd om du har att göra med en sociopat.

Kan det behandlas eller till och med botas?

en man som pratar med en kvinna

 

Det finns inget botemedel mot sociopati och det finns inte mycket bevis för att det ens kan behandlas.

Ofta söker sociopater inte hjälp eftersom de inte tror att det är något fel med deras beteende. Om en sociopat söker hjälp så verkar psykoterapi vara det bästa alternativet.

En granskning från 2010 visade att kognitiv beteendeterapi inte var till stor hjälp för att behandla sjukdomen själv men hjälpte människor att stoppa vissa beteenden.

De kan inte riktigt utveckla empati eller lära sig att må dåligt över vad de gjorde men de kunde lära sig att sluta äta sin rumskamrats mat.

En liten studie från 2014 visade att läkemedlet clozapin ledde till minskade symtom hos våldsamma personer som lider av sociopati.

Läkemedlet hjälpte speciellt med impulskontrollen och ilskan. Fortfarande behövs det mer forskning innan dessa resultat kan tillämpas på högfungerande sociopater.

Vad kan du göra om du misstänker att någon i ditt liv är en sociopat?

mannen ger kvinnan att underteckna papper

Om du misstänker att någon är en högfungerande sociopat är det bäst att fly. Men det är inte alltid möjligt att fly.

Om det är din chef eller en släkting så kanske du inte kan skrota all kontakt men du kan lära dig hur man hanterar deras sociopatiska beteende.

Först måste du lita på dina instinkter. En person behöver inte ha en diagnos för att vara en manipulerande skitstövel som vill dig ont.

Om de inte bryr sig om dina känslor, ljuger hela tiden och manipulerar dina känslor för deras egna nöja så är de inte någon du borde vara nära, spelar ingen roll om de har diagnosen eller inte.

För det andra, kom ihåg att du inte kan ändra på den här personen.

De kanske inte inser att det de gör är onormalt och de bryr sig definitivt inte om de gör ont för dig. Släpp alla illusioner om att du kan få dem att bli bättre.

När du försöker distansera dig kan den här personen försöker komma på någon form av avtal med dig. Gå absolut inte med på det.

De bryr sig inte om dina känslor och de följer inte reglerna så de respekterar inte några avtal, någonsin. Det bästa då är att undvika det.

Om du inte säker på hur du ska distansera dig från den här personen eller om du vill ha andra verktyg för att hantera dem, prata med en terapeut.

De har bättre möjlighet att upptäcka de sanna tendenserna hos en sociopat och kan hjälpa dig att lära dig att sätta gränser eller ta bort dig själv från situationen.

De hjälper dig också att hantera skadan som sociopaten har orsakat.

Om personen verkar som att de kommer att skada sig själva eller andra så bör du ringa polisen för att ta hand om det.

Även om din rumskamrat är irriterande eller kanske din chef inte bryr sig om vad du tycker så är de förmodligen inte riktiga sociopater.

Men om du regelbundet har att göra med manipulation och brist på ånger så vet du nu hur man kan upptäcka en högfungerande sociopat och förhoppningsvis komma iväg från dem för alltid.

Hur Du Känner Igen En Sociopat Och Vad Du Kan Göra För Att Hantera Det