Skip to Content

5 Varningstecken På Att Han Manipulerar Dig Känslomässigt

5 Varningstecken På Att Han Manipulerar Dig Känslomässigt

Även om den finns överallt i vår omgivning, är känslomässig manipulation svår att upptäcka.

Det gäller särskilt i romantiska relationer. Även om du har dina misstankar om att din partner är en känslomässig manipulator, är något sådant svårt att acceptera.

Ibland är manipulatorer helt underbara i början, men visar sitt rätta ansikte när de är helt säkra på att du engagerat dig fullt ut i dem.

Det första steget i att skydda dig själv från manipulation är att upptäcka den.

Om du tror att din pojkvän manipulerar dig känslomässigt följer här fem varningstecken på att så verkligen är fallet.

1. Han övar utpressning

sorglig kvinna tänker över ett problem

Känslomässig utpressning är en av de kraftigaste formerna av känslomässig manipulation.

Alla manipulatorer använder inte samma sorts utpressning, men de kommer alla att få dig att kännas inpressad i ett hörn och att du inte har något val.

Din partner är väl medveten om att du har ett starkt samvete och genom känslomässig manipulation räknar han med din fruktan, dina skuldkänslor och din pliktkänsla för att kunna manipulera dig.

Han kan hota med att lämna dig om du inte gör någonting han vill eller så kan han hota med att göra något mot sig själv om du överger honom, men poängen är att densamma – du blir hans fånge och han pressar dig att lyda honom.

Om du utsätts för den här sortens manipulation är det viktigaste för dig är att inte ge efter för hans krav, eftersom det bara skulle uppmuntra honom till att fortsätta med sin utpressning.

2. Han spelar offret

Ungt par som har ett argument utanför deras bil

En annan sak som de flesta manipulatorer gör är att spela offer.

Oavsett situation och vem som orsakat den, hittar en framgångsrik manipulator något sätt att framstå som offer.

Han tar mycket sällan ansvaret för sina ord och handlingar och han hittar alltid ett sätt att lägga skulden på dig.

Enligt honom beter han sig alltid korrekt och du är den dåliga personen som hela tiden förstör förhållandet mellan er två.

Även om han ibland erkänner att han sagt eller gjort någonting fel, försöker han övertyga dig om att du var den som fick honom att bete sig på det viset, allt är i grund och botten ditt fel.

Om du uppmärksammar det, lägger du märke till att den här killen faktiskt aldrig ber om ursäkt för någonting han gjort.

Istället försöker han hela tiden rättfärdiga sig själv och försöker med allt för att du ska känna dig skyldig för allt som är fel i ert förhållande.

3. Han är passivt-aggressiv

man spelar videospel och ignorerar kvinnor

Passivt-aggressivt beteende är aldrig direkt, så när du har att göra med en manipulator är det en av de svåraste sakerna att upptäcka.

Om du är tillsammans med en passivt-aggressiv partner säger han sällan vad som stör honom.

Istället är han arg på dig, han pratar inte med dig och ignorerar dig medvetet eller så blir han stingslig och kylig,

Du kanske tror att din partner inte vet hur han ska ge uttryck åt sina känslor så bra men han gör faktiskt det för att straffa dig för något han anser att du har gjort fel.

På det här sättet kan han manipulera dig och du blir rädd att säga eller göra någonting som kan störa honom eftersom du vill undvika hans potentiella passiv-aggressiva beteende.

4. Han lyfter fram dina osäkerheter

upprörd tjej framför en spegel.

Om din partner är manipulativ riktar han in sig på din självsäkerhet. Din manipulator kan inte tillåta att du känner dig stark och självsäker eftersom du då inte låter honom manipulera dig.

Han använder din rädsla och osäkerhet för att göra dig till ett lämpligt offer för hans manipulation.

En erfaren känslomässig manipulator upptäcker dina osäkerheter och han tar fram dem närhelst han behöver bryta ner dig.

Han hävdar att han är bättre än dig genom att nedvärdera och håna dig. Naturligtvis är allt detta raffinerat till en början.

Den här killen förolämpar dig och får det att verka som ett skämt eller så övertygar han dig att han just gett dig ett råd för ditt eget bästa.

Men innan du vet ordet av har han faktiskt övertygat dig att du är helt oduglig och att han faktiskt gör dig en tjänst genom att vara tillsammans med dig.

En känslomässig manipulator gör detta eftersom han är rädd att du ska se förbi hans sanna avsikter och lämna honom, så han vill sänka ditt självförtroende till minimum.

Konsekvensen av det hela är att det slutar med att du inte tror att någon annan kille skulle vilja ha dig och fortsätter att vara tillsammans med den här manipulatorn.

5. Han får dig att tro att du är galen

Ungdomar som kämpar under resan

Gaslighting är en av de mest framgångsrika formerna av manipulation som varje manipulator använder sig av.

Genom att gaslighta dig vilseleder manipulatorn dig och förvirrar dig, vilket orsakar att du ifrågasätter ditt sunda förnuft.

Om din pojkvän använder den här sortens känslomässiga manipulation vänder han alltid på sina och dina ord och försöker förvränga verkligheten mot vad den faktiskt är.

Den här killen ljuger dig inte alltid rakt upp i ansiktet men han överdriver och han förnekar att han sagt något och försöker att övertyga dig om att du inbillar dig saker och ting.

Med tiden tröttar hans beteende ut dig och du börjar tvivla på din verklighetsuppfattning så du börjar så småningom tro på allt den här killen säger.

Följaktligen blir du sedan den perfekta kandidaten för fortsatt manipulation.

Fem Varningstecken På Att Han Manipulerar Dig Känslomässigt