Skip to Content

Destruktivt Förhållande – Är Du Mer Ledsen Än Lycklig?

Destruktivt Förhållande – Är Du Mer Ledsen Än Lycklig?

Det största varningstecknet som visar att du lever i ett destruktivt förhållande är om du eller din partner mestadels av tiden mår dåligt istället för att må bra.

När er relation börjar skapa mer smärta än glädje är det dags att lämna förhållandet innan det blir för sent och du börjar må så pass dåligt att du inte ser någon utväg.

Om du börjar misstänka att du lever i en destruktiv relation med din partner är det viktigt att du tar det på allvar direkt.

Du måste inse att det är okej att vara ledsen när ni gått skilda vägar – även fast ert förhållande inte varit bra.

Men du måste också vara medveten om att ni gått skilda vägar för att ni båda ska må bättre i framtiden.

Kanske var ni inte menade för varandra, kanske hittar ni tillbaka till varandra om några år, eller så hittar du ditt livs kärlek som kommer visa dig hur bra du är, hur mycket du är värd, och hur lycklig du bör vara i livet.

Destruktiva relationer kan finnas mellan olika personer, alltså alla personer du har någon form av relation med.

Det kan vara relationer mellan barn och föräldrar, vänner, syskon, kollegor eller kärlekspar.

Nedan följer 10 tecken som visar att du förmodligen befinner dig i ett destruktivt förhållande med din partner.

1. Du försvarar alltid din partner

Olycklig man och kvinna i sovrum

Samma misstag är inte accepterade flera gånger. Om samma misstag upprepar sig flera gånger är det inte ett fel man råkar göra, snarare ett val man gör.

Om din partner återigen varit otrogen, eller ljugit om vart denne befinner sig ska du inte försvara honom eller bortförklara det som hänt.

Det är inte du som ska skämmas – det är din partner!

2. Du låtsas inte se misstagen

svartsjuk ung man som använder smarttelefonen

Om din partner får ett samtal mitt i natten efter att han varit på fest, och du känner att någonting inte står rätt till, men trots det försöker övertala dig själv om att det förmodligen är hans föräldrar som ringer för att se så att han är hemma och att allting är okej.

Våga ta konflikten med honom, fråga honom vad som händer.

Öppna upp dina egna ögon när du kommer på dig själv att du försöker blunda för dem och se förbi dem.

3. Bråken blir alltmer aggressiva

Olyckliga unga par som argumenterar hemma

Bråk i ett förhållande är vanligt och okej. Men om era bråk börjar gå överstyr, att ni skriker på varandra, säger förnedrande saker till varandra medvetet, eller förstör varandras grejer bör du tänka till.

Detta är ett varningstecken. Detta beteende är inte okej för någon av er, och om ni börjar se varandras dåliga sidor istället för dom bra, är det ett tecken som visar att det börjar bli dags att gå vidare.

4. Du gråter oftare än du skrattar

Kvinna som sitter på fönsterbrädan och gråter

Du har fixat dig för att gå ut och du är extremt nöjd med hur din sminkning blev denna gången, men ni börjar bråka igen.

Du blir riktigt ledsen den här gången. Glöm inte att din sminkning är för fin och tagit för lång tid för att vara värd att gråta bort den.

Du förtjänar inte att gråta och må dåligt mer än du skrattar. Ditt smink ska rinna bort av tårar utav skratt inte utav något annat!

5. Du anpassar ditt liv efter honom

Par som spenderar tid i kafé på telefoner

Du anpassar hela ditt liv efter honom. Du ses med dina vänner endast när han är upptagen med sina vänner.

Du tackar nej till en tjejkväll med dina bästa kompisar. Du tar semester när han säger det. Han bestämmer hur ni ska spendera eran semester.

Att du avstår från att träffa dina vänner, din familj, eller avstår från att ha på dig din favoritklänning på grund av din pojkvän är ett tydligt varningstecken.

Du lever ditt liv utifrån hans önskemål, istället för att leva ditt eget liv utifrån dina drömmar.

6. Överraskningar tar över era bråk

man som ger gåva till kvinnan

Efter världens största bråk, kommer han hem med en dyr present, eller fixar en romantisk middag – och ert bråk är helt plötsligt bortglömt.

Eller ja, fram till nästa bråk. Detta är ett tecken på ett ohälsosamt förhållande.

Han ska självklart överraska dig med presenter och fina middagar, men inte som förlåt för bråket som varit, utan för att visa dig sin kärlek.

7. Kärleken är allt

Stilig man och vacker ung kvinna har gräl

Du tror att kärleken är över allt annat, eller nja, inte tror, men vill tro. Du är envis och vill ta dig igenom alla uppförsbackar i ert förhållande utan att ge upp.

Om han ljuger för dig, och ert förhållande tas över av massa bråk är det dags att sluta inbilla dig själv för att kärleken kan ta er ut ur detta förhållande.

Försök istället att inse att det bästa sättet är att rädda dig själv genom att göra slut och få den kärlek du förtjänar från någon annan istället.

8. Din partner kan förändras

Par med problem som har oenighet i sängen

Om du tror att du är den som kan förändra din partners beteende och göra honom till en bättre person – har du fel.

Du måste inse att det inte alltid går att ändra personer, om du till exempel tror att just DU kan få någon mindre svartsjuk.

En del personer måste få professionell hjälp för att kunna ändra något beteende, detta gäller främst missbruksproblem.

Du måste också vara medveten om att för att du ska kunna hjälpa en person ändra sitt beteende, måste den personen vara medveten om sitt problem och vilja ändra det.

9. Svårt att blicka framåt

Man och kvinna i oenighet hemma

Det kan vara riktigt plågsamt att helt plötsligt få reda på saker din partner gjort eller varit med om i sitt förflutna, speciellt om du får reda på det ett tag in i ditt förhållande.

Det blir ännu svårare om det är saker som gör att du börjar se på din partner på ett annat sätt.

Även om du vet att din partner har haft ett liv innan dig, kan dessa saker vara svåra att hantera.

Det är värt att tänka på om du känner att du inte kan acceptera honom för den han är idag.

Ett sådant förhållande är inte hälsosamt för varken dig eller honom.

10. Du tappar dig själv

man och kvinna efter argument som sitter på sängen

Det är lätt hänt att du helt plötsligt lever för bråk med din partner, och att du hela tiden tänker på hur ni måste lösa problemet och bli sams igen.

Detta upprepas gång på gång, vilket gör att du helt glömmer bort dina drömmar och intressen du tidigare haft.

I denna situation måste du hitta tillbaka till dina intressen som tidigare gjort dig lycklig, istället för att lägga all din energi på ett förhållande som aldrig kommer att bli som det bör vara.

Om du känner igen dig i punkterna ovan befinner du dig förmodligen i ett destruktivt förhållande.

Om ni har försökt lösa problemet, men inte kommit fram till något är den hälsosammaste och bästa lösningen att gå skilda vägar.

Även om det kan vara svårt för stunden kommer det att göra dig till en lyckligare person i framtiden, och du kommer att träffa på personen som gör dig lycklig på riktigt, utan att du själv ska behöva må dåligt – men du kommer att må dåligt när detta beslut tas.

Du måste veta att du och din hälsa är det viktigaste du har. Om du tror att just han är ditt livs kärlek har du fel, ditt livs kärlek kommer inte behandla dig på det sättet.

Destruktiva förhållanden kan även visa sig genom fysiska tecken. Ett vanligt symptom är att du ofta känner dig trött och sliten.

Det kan även visa sig genom ont i kroppen, hudproblem i form av röda fläckar på kroppen som kommer och går, eller inflammationer.

Ung man och kvinna som har svårigheter i relationen

Matsmältningsproblem kan även vara ett av tecknen, antingen går du snabbt upp i vikt på grund av all stress, eller så går du hastigt ner i vikt.

Detta är även kopplat till dina hormoner och de förändringar som uppstår.

Ett sådant förhållande gör att du konstant måste tänka på vad du säger eller hur du beter dig för att inte bråk ska urarta.

Detta gör att du kan få problem med ditt minne och tal.

Psykologer påstår att personer som befinner sig i dessa typer av förhållanden har svårt för att koncentrera sig, ta in ny information eller komma ihåg saker.

Det betyder inte att det är något fel på dig, utan att din hjärna inte har tid och plats för att bearbeta annat som händer runt omkring dig eftersom all din energi går åt att tänka på ditt förhållande.

Även spända muskler kan vara ett av tecknen, konstant huvudvärk, ont i magen eller ont i musklerna fast du inte gjort någon fysisk aktivitet som orsakat detta.

Du är förmodligen så pass stressad och spänd att dina muskler och din kropp inte orkar mer.

I dessa fall är olika mediciner i form av ipren och alvedon endast tillfälliga lösningar, som tyvärr inte håller i längden.

Ungt par in i ett argument på sängen i sovrummet

Du måste börja med att förstå och acceptera att ditt förhållande inte är som det ska och att du egentligen inte är lycklig i det förhållandet.

Även fast du inte är lycklig i förhållandet kommer det vara svårt att ta steget och gå skilda vägar.

När du accepterat att ert förhållande inte är som det bör vara, måste du också vara medveten om att ju längre du stannar, desto svårare blir det att ta sig ut det, speciellt om alkohol eller misshandel är inblandat.

Det är viktigt att du tar stöd från dina närmsta vänner och din familj. Prata öppet med dem och acceptera deras råd.

De ser allting från en ljusare sida än du, inte för att de vill att du ska vara ledsen utan för att de bryr sig om dig och ser saker du förmodligen har blundat för.

Även olika poddar och böcker kan vara till hjälp, speciellt de som är verklighetsbaserade.

Att läsa eller lyssna på någon som varit i samma situation som du och nu är lycklig kommer att hjälpa dig och göra att dig medveten om att det finns ett ljus i den här mörka tunneln.

Känner du att du mår riktigt dåligt och att du börjat stänga in dig, inte vill umgås eller göra saker du tycker om bör du ta professionell hjälp.

Ibland kan det vara bra och lättare att prata med någon du egentligen inte känner, och som inte kommer att döma dig.

En psykolog kan hjälpa dig att jobba på din självkänsla och hjälpa dig inse hur bra du är som människa samt få dig att ändra dina negativa tankar.

Destruktivt Förhållande – Är Du Mer Ledsen Än Lycklig?