Skip to Content

Absolut Allt Du Behöver Veta Om Narcissistisk Personlighetsstörning

Absolut Allt Du Behöver Veta Om Narcissistisk Personlighetsstörning

Vad exakt är narcissistisk personlighetsstörning?

man som håller en påse utanför

En sund (ibland till och med uppblåst) självkänsla kan vara bra att ha i livet.

Faktum är att vissa forskare tror att de som har storslagna åsikter om sig själva är tuffare mentalt, mindre stressade och mindre utsatta för depression.

Dock finns narcissism i ett spektrum: på ena sidan är suget för att konstant få komplimanger. På den andra, mörkare sidan, kan det krypa fram patologiskt beteende.

Narcissistisk personlighetsstörning är en av tio personlighetsstörningar som erkänns av läkare. Kännetecken för störningen ser ut som en tvättlista över vad man INTE ska leta efter hos sin partner: en uppblåst känsla av självbetydelse, brist på empati för andra och ett djupt behov av ständig uppmärksamhet eller beundran.

Även om en narcissists självkänsla kan vara galet hög så kan det också ironiskt nog vara riktigt skört beroende på extern validering och självbedrägeri.

De kommer att tro grandiosa fantasier om sig själva (dvs. De är smartare, mer attraktiva och framgångsrika än alla de känner), dra ner andra människor och kapa i allmänhet alla konversationer och situationer för att få sig själva att känna sig bättre och överlägsna.

Att känna sig som mindre än perfekt är väldigt obehagligt för en narcissist och de kommer till varje pris att skydda sig från det.

Störningen drabbar från 0,5 till 5% av jordens befolkning med större prevalens hos män än kvinnor. Andelen är låg eftersom någon som lider av detta måste erkänna att de har problem vilket de inte gör speciellt ofta.

Det verkliga problemet med narcissistisk personlighetsstörning är att individen saknar god inblick i vad som händer, de tror att problemet handlar om alla andra, inte om dem.

Det manifesterar sig annorlunda hos män än hos kvinnor. En narcissistisk kvinna är mer benägen att inkludera djup osäkerhet, martyrskap och svartsjuka och se ofta andra kvinnor som ett hot.

Män däremot är mer benägna än kvinnor att utnyttja andra och känner sig berättigade till vissa privilegier. De är också mer benägna att uppvisa egenskaper som dominans eller hunger efter makt. Men när det gäller fåfänga och självabsorbering så betygsätts båda könen lika.

Narcissistiska undertyper

En ung man i sportkläder som kör på ett löpband på idrottshallen.

När du tänker på en narcissist så kan det komma vissa människor som du kan koppla beteendet till, exempelvis killen på gymmet i den alltför trånga tröjan som är mer bekymrad över hur hans muskler ser ut i spegeln än att träna, kollegan på jobbet som fyller hennes sociala nätverk med ansiktsbilder tagna från varje vinkel.

Narcissism handlar dock inte bara om att se vacker ut, det finns faktiskt fyra olika typer av narcissister.

1. Den sårbara narcissisten

I grund och botten är det här rena motsatsen till stereotypen. I stället för att vara ute efter rampljuset och ständig beundrar så tenderar dessa narcissister att vara blyga och överkänsliga för hur andra uppfattar dem, de är också kroniskt avundsjuka.

De tycker ofta att deras smärta eller lidande är värre än alla andras. De kanske till och med tror att de är den fulaste personen i rummet.

2. Den smarta narcissisten

De får sin egenvikt från sitt intellekt och tror att de är smartare än alla andra.

3. Den somatiska narcissisten

Somatiska narcissister får sitt självvärde från sina kroppar. De tenderar att vara besatta över fysiskt utseende, inklusive vikt, och kritiserar andra baserat på deras utseende.

4. Den andliga narcissisten

De använder religion eller andlighet för att skrämma eller rättfärdiga skadligt beteende för andra som kan smyga in när en individ tar en “heligare än dig” position och betonar för sin andlighet för mycket.

Skadligt beteende kan hända när en kyrklig ledare hävdar att de hade en vision från Gud om någon annan eller att de är i en högre position för att använda saker från bibeln för att kontrollera, skada eller skämma någon.

Vad är symtomen för narcissistisk personlighetsstörning?

man ser sig själv på spegeln

Narcissism är en etikett som många använder, speciellt när någon verkar förmodad eller agerar av egenintresse.

Men en narcissistisk handling då och då är inte detsamma som att ha en personlighetsstörning.

När någon lider av störningen så är de självupptagna och självcentrerade och deras sätt att tänka och bete sig speglas i alla delar av deras liv, från arbete och vänskap till familj och kärleksrelationer.

De vanligaste egenskaperna för narcissistisk personlighetsstörning är följande:

– Att ha en uppblåst känsla av självbetydelse och rättighet. Innerst inne känns det som att du är den bästa, mest framgångsrika och kompetenta personen i alla situationer.

– Behöver ständig beundran. Din självkänsla är som en ballong utan en knut, den kräver en stadig ström av uppmärksamhet, godkännande och erkännande för att hålla den uppblåst. Oavsett hur mycket någon säger att de älskar eller ser upp till dig så känns det som att det aldrig räcker.

– Räknar med specialbehandling. Oavsett om det är tjänster eller ursäkter, vad du än vill, så tror du att du förtjänar att ha det eftersom du är överlägsen alla runt omkring dig. De bör veta det och bör göra som du säger.

– Överdrivna prestationer och talanger. Du har inga problem med att försköna fakta eller till och med ljuga, om ditt liv, ditt CV och dina erfarenheter.

– Reagerar negativt på kritik. Även om du längtar efter kontroll och tar fullt beröm när det går bra så är du snabb att skylla på andra när något inte går som planerat. Det är extremt svårt att acceptera kritik eller erkänna misstag eftersom det naturligtvis alltid är någon annans fel, inte ditt.

Tre vänliga vänner talar på en soffa i vardagsrummet som sitter på huset

– Att vara upptagen med fantasier om makt, framgång och skönhet. Du tenderar att skapa och tro överdriva, orealistiska berättelser angående din framgång, relationer och till och med hur bra du ser ut för att hjälpa dig att känna dig speciell och ha kontroll. Allt som hotar fantasin rationaliseras bort eller ignoreras helt enkelt. Du vill också att folk ska bli avundsjuka på dig och du känner dig ganska avundsjuk på människor som har vad du vill ha.

– Att ta nytta av andra. Du tänker ofta inte två gånger för att använda eller utnyttja andra människor för att uppnå dina egna mål – vare sig det är medvetet eller omedvetet. Du bryr dig om dina relationer och människorna i ditt liv på en ytlig nivå, om de till exempel höjer din sociala status eller får dig att se ut eller må bra, och du tänker inte riktigt på hur ditt beteende kan påverka dem.

– Att inte kunna känna igen andra behov eller känslor. Du är superkänslig för hur människor behandlar dig och reagerar på dina behov och känslor men du kan själv inte sätta dig i andras skor och ha medkänsla för deras erfarenheter. Du kan till och med mobba människor för att må bättre. Du går aldrig riktigt i djupt i någon av dina relationer heller och det stör dig inte speciellt mycket.

– Uppför sig på ett arrogant sätt. Med ett uppblåst ego och en känsla av överlägsenhet och rättighet så insisterar du förmodligen på att ha det bästa av allt, den bästa bilen, kontoret, designer kläderna. Du monopoliserar konversationer, ser ned på människor som du uppfattar som underlägsna och bara umgås med dem som du tror är lika speciella, framgångsrika och begåvade som du är.

Vad orsakar narcissistisk personlighetsstörning?

man med casual outfit står utanför

Det finns inte en enstaka orsak till störningen. Forskare är dock överens om att både genetiska och miljömässiga orsaker kan ligga bakom.

Individer med störningen har visat sig ha mindre volym av grå substans i delen av hjärnan som är relaterad till empati, emotionell reglering, medkänsla och kognitiv funktion.

Det kan vara svårt att motstå självförtroendet, självsäkerheten och spänningen som omger en person med narcissistisk personlighetsstörning.

Men samma egenskaper som i första hand drog dig till den personen kan så småningom bli motbjudande när du börjar märka effekterna av deras känslomässiga svar på relationer, grymheten i deras brist på empati för andra och den storslagna tron att den är mycket viktiga och bör behandlas på det viset.

Forskare tror att störningens uppkomst kan inträffa när interpersonell utveckling äventyras, till exempel:

Att vara född med ett överkänsligt temperament

Lära sig manipulerande beteende från föräldrar eller vänner

Få alltför mycket beröm för bra beteende och kritiseras för lite för dåligt beteende

Offer för allvarliga övergrepp i barndomen

Att växa upp med orealistiska förväntningar från föräldrar

Bli för bortskämd av föräldrar, kamrater eller familjemedlemmar

Få överdrivet beröm från föräldrar eller andra människor med fokus på ditt utseende eller förmågor

Hur behandlar man narcissistisk personlighetsstörning?

kvinna som pratar med terapeuten

För dem som söker hjälp kan psykoterapi hjälpa genom att arbeta på att öka empati och medkänsla.

Möte med en terapeut lär dig hur du bättre kan relatera till andra vilket i sin tur kan uppmuntra till mer funktionella och förbättrade relationer med andra människor samt hjälper dig att få bättre förståelse för dina egna känslor och varför du känner som du gör. Längs vägen så kan din terapeut också hjälpa dig arbeta på:

Acceptera och upprätthålla relationer med medarbetare och familj

Tåla kritik och misslyckanden

Förstå och reglera dina känslor

Minimera din önskan för att uppnå orealistiska mål och idealiska förhållanden

Förvänta dig dock inte att en personlighetsjustering sker över natten. Behandling för narcissistisk personlighetsstörning kan vara en väldigt lång och långsam kamp, precis som med andra personlighetsstörningar kan patienter behöva vara mer motiverade än en typisk terapi klient för att göra framsteg och lösa sina problem.

Medan de är i behandling tenderar de att vara misstänksamma och motvilliga, uppvisa negativa reaktioner och ger upp tidigt. Eftersom arbetet främst handlar om personlighetsdrag som är ganska stabila över tiden så kan det ta många år av psykoterapi innan ett genombrott händer.

Den goda nyheten är att studier med de som lider av narcissistisk personlighetsstörning visar att de faktiskt kan lära och känna empati.

Om du lever med detta tillstånd och också har att göra med depression, ångest, missbruksproblem, bipolär sjukdom, ätstörning eller någon annan sjukdom så kan du få mediciner som är användbara vid behandling av dessa tillstånd.

Absolut allt du behöver veta om narcissistisk personlighetsstörning