Skip to Content

Olyckligt Kär: Fysiska Symptom & Tips På Att Hantera Situationen

Olyckligt Kär: Fysiska Symptom & Tips På Att Hantera Situationen

Att komma över någon man brinner för kan vara svårt, tufft och plågsamt.

Genom att följa stegen i denna artikel kan du lättare ta dig förbi den svåra perioden, och blicka framåt för att skapa en väg till ett lyckligare förhållande där du kommer att inse hur värdefull du är.

Att vara olyckligt kär kan kännas lika jobbigt som det känns lyckligt att vara kär.

Man kan vara olyckligt kär om personen man är kär i inte är det tillbaka, men man kan också vara olyckligt kär om man är i ett förhållande med en person som inte visar kärlek tillbaka eller inte visar att han uppskattar dig tillräckligt.

svartvita porträtt av en sorglig ung kvinna

Innan du bestämmer dig att du vill komma över din olyckliga kärlek bör du testa allt, om du är osäker på om du gjort tillräckligt kan du alltid prata med en vän.

Olycklig kärlek och brustet hjärta kan ibland leda till fysiska symptom.

Detta innebär att man trycker ner hjärnan så pass mycket, att den lurar kroppen som tillslut känner att den inte orkar mer.

Depression, sorg, ångest och oro kan vara tydliga tecken som visar att du är olyckligt kär. Nedan följer exempel på några fysiska tecken som påverkats på grund av ditt brustna hjärta.

1. Viktminskning eller viktökning

ledsen vacker kvinna som ligger på ett piano

Känslan av sorg, saknad och oro kan upplevas på olika sätt, många tappar aptiten och orkar inte äta, medan andra anser att maten är en sysselsättning som får de att glömma sorgen för stunden och tröstäter.

Med både överdriven och ingen aptit alls kan kroppen reagera med orkeslöshet, då kroppen inte är van vid att få in antingen så mycket mat eller så lite mat.

Försök att fortsätta äta som du gjort hittills och mått bra.

2. Huvudvärk

sorglig tjejsom håller knäna

Lider du av migrän eller spänningshuvudvärk kan ett brustet hjärta trigga igång dessa besvär ännu mer.

Sorg och oro över problem triggar igång huvudvärken då hjärnan konstant tänker på negativa saker. Motion kan hjälpa mycket, men även avspänningsövningar, massage och terapier.

Dessa typer av huvudvärk är inte farliga och går över av sig själv, eller med hjälp av ipren/alvedon eller liknande.

Håller de i sig allt för länge kan du behöva uppsöka hjälpa av en läkare.

3. Magont

sorglig kvinna

Ont i magen kan även vara ett tydligt tecken på att du inte mår bra. Nervositet, sorg och oro kan vara orsaker till detta.

Märker du att du ofta får ont i magen samtidigt som du har huvudvärk eller tänker på någonting som oroar dig är det därför och inte för att du är sjuk.

Därför är det viktigt att du tänker på din kost, motion och livsstil även när du känner dig nere på grund av någonting.

Vet du att du går igenom en svår period och märker att kroppen börjat reagera genom några av ovanstående exempel är det dags att avbryta det, och göra något åt saken.

Varje dag kommer inte att vara bra, idag kanske du tar ett steg framåt, medan du imorgon kanske tar ett eller två steg bakåt. Detta hör till och är vanligt, oroa dig inte.

Olycklig kärlek är svår för båda parterna, förmodligen känner ingen av de att förhållandet ger tillräckligt, men det är ändå svårt att gå vidare och kan ta lång tid.

För att du ska kunna gå vidare är det allra första steget att acceptera läget.

Om du accepterar att situationen ser ut som den gör så kommer du känna dig mer redo för att gå vidare i livet utan din nuvarande partner.

Studier har visat att personer som är olyckligt kära ofta anklagar sig själva för att förhållandet inte har fungerat och blivit dåligt, och märker endast sina dåliga sidor.

Att fortsätta kontakta personen, eller ännu värre, stalka personen bryter ner både hjärtat och hjärnan.

Istället för att göra det bör man acceptera att den personen inte vill vara med dig och inte har känslor för dig.

Nedan kommer fem tips till hur du kan hantera olycklig kärlek.

1. Granska dig själv

vacker ledsen flicka sitter vid fönstret

Börja med att granska dig själv och dina tidigare förhållanden, är detta någonting som upprepas? Kanske är det så att du dras till dessa förhållanden och att detta är ett omedvetet val du gör.

Alla kvinnor tycker självklart att det är spännande att kämpa för någon, och vara lite osäker på om detta är en person man kan inleda någonting med, men om detta är någonting som upprepar sig flera gånger kanske du bör tänka igenom dina val av partners och försöka lösa ditt problem.

Ställ dig själv frågor som, ”var jag för mycket?” ”har jag själv känslor för den personen eller var det mer att jag inte kunde få honom som gjorde att jag blev så desperat?”

2. Ta det inte personligt

sorglig kvinna som bär vit skjorta

Om någon vill avsluta sitt förhållande med dig, eller från början är tydlig med att avvisa dig bör du acceptera det, men inte ta det personligt, även om det är svårt.

Människor kan inte kontrollera vem de dras till och vem de blir kära i, detta gäller både dig och den du är intresserad av.

Du måste vara medveten om att ett avvisande inte har att göra med dig som person, det betyder inte att du inte är tillräckligt bra nog.

Det kan vara så att personen kanske är kär i någon annan, eller precis avslutat ett förhållande och inte är beredd på att gå in i ett nytt. Tryck inte ner din självkänsla, upp med huvudet, se framåt och gå vidare i livet.

3. Sluta trycka ner dig själv

Porträtt av en sorglig vacker kvinna med gula blommor

Att befinna sig i den situationen där olycklig kärlek i princip tar över ditt liv, måste du kunna acceptera att denna kärlek inte är någonting för dig och gå vidare.

Om du trycker ner dig själv, kommer lidandet att vara längre än om du accepterar läger och försöker gå vidare.

Du och ditt beteende kan inte ändra personens känslor, men du kan alltid ändra dina känslor, sluta ifrågasätta ditt värde, släppa taget och se framåt, utan att vara ledsen.

4. Ta distans

Porträtt av en vacker ledsen kvinna

Ta distans från honom helt! Detta innebär att du avbryter all kontakt, slutar följa honom på sociala medier och slutar vara på platser han brukar vara på.

Minsta lilla kontakt kommer bara göra situationen ännu svårare för dig.

För att underlätta allt distansen, försök att fylla all din lediga tid med saker du tycker om att göra, träffa vänner, umgås med familj, träna, allt för att vara så upptagen som möjligt.

Ju mer ledig tid du har, desto mer tid har du till att tänka på honom.

5. Träffa andra killar

par som sitter vid ett bord

Det bästa sättet att ta dig vidare är genom att dejta andra killar.

Men för att kunna ge dem allt du har, samt visa din bästa sida måste du först komma över den sorgliga perioden och psykiskt vara redo att ta nästa steg.

Därför måste du först ta dig igenom de fyra ovanstående punkterna och sedan ta dig an det femte och sista steget, samt göra det helhjärtat.

Den nya personen du träffar och dejtar, förtjänar att en få ärlig chans och se dina allra bästa sidor och egenskaper. Anledningen till att du är olyckligt kär kan bero på många saker.

Känslor kan svalna, trots att det inte känns så just nu, så kan vi garantera att även du kommer att komma över känslorna och ta dig vidare, precis som ditt ex har gjort.

Personen är kanske inte din stora kärlek, detta är svårt att ta in när ett förhållande precis tagit slut, men du kommer förmodligen att träffa någon som du kommer att bli störtförälskad i, och som kommer att ta hand om dig, på det sättet som du är värd att bli omhändertagen på.

Du måste även ta hand om dig själv. För att en person ska kunna ta hand om dig, må bra med dig och visa sin bästa sida, måste du först och främst att vara nöjd med dig själv.

Att vara olyckligt kär inte är inte roligt och förmodligen mår du inte bra just i denna stund, men genom att göra roliga saker, tänka på annat, försöka umgås med personer som gör att du mår bra och som du är lycklig med, kommer att hjälpa dig ta dig vidare, kanske möter du din stora kärlek på någon fest med dina vänner.

Det är även viktigt att du berättar för personen vad du känner, detta gäller både för ditt ex, men även för nästa person du faller för.

Var ärlig, även fast det inte ger positiva konsekvenser just i den stunden, så kommer du senare att må bättre utav det, då du fått ut det du känner.

Att hålla saker inom sig, innebär att både kroppen, själen och hjärtat bär på något som behöver lättas på.

Glöm också inte att du aldrig är ensam. Alla har gått igenom svåra stunder i livet och någon gång blivit förkrossade.

Prata med dina vänner, föräldrar eller skriv anonymt i på sociala medier, kanske kan någon kommentar där hjälpa dig, ge dig tips eller helt enkelt lätta på hjärtat.

När man befinner sig i en svår kärlekssituation tycker man oftast att man inte kan göra någonting åt saken, vilket är fel!

Det finns många saker att göra, och att ha ett fullspäckat schema och fokusera på annat gör att du har mindre tid till att tänka på ditt ex.

Nedan finner du tips på vad du kan göra på din fritid istället för att sitta ensam hemma, tycka synd om dig själv och må dåligt.

1. Träna

Ung sportig kvinna som sträcker sig på gymmet

Studier visar att när kroppen arbetar fysiskt hänger inte huvudet riktigt med.

När du tränar kommer kroppen att känna av trötthet i musklerna, det värker och gör ont, vilket gör att huvudet automatiskt tänker på annat.

2. Dåliga egenskaper

kvinnan sitter korsade ben, bär pyjamas, gör anteckningar i en anteckningsbok

Skriv en lång lista med ditt ex dåliga egenskaper. Alla vi har dåliga egenskaper.

Känner du att du inte kan komma på några, skriv då ner allt dåligt han gjort mot dig. Kanske lämnat dig utan förklaring?

3. Tinder

Ladda ner en dejtingapp, vilken som helst. Du behöver inte söka efter någon att matcha med, appen kommer bara att visa dig att ditt ex inte är den enda snygga personen som finns.

Du kommer bara kunna inse hur många singlar det finns där ute som väntar på någon fin tjej.

4. Var ledsen och prata om det

olycklig tjej som pratar med bästa vän

Det är inte fel att vara ledsen, det är tillåtet att gråta och tillåtet att må dåligt.

Men inte allt för länge. Att vara ledsen och gråta är helt okej i början, men det är viktigt att du vågar visa det för andra.

Dina närmsta vänner och din familj måste veta att du mår dåligt för att de ska kunna hjälpa dig. Prata om dina problem, de kanske ser någon lösning som du själv inte ser och märker.

5. Kär eller bara van?

ledsen brunnette kvinna

Vill du verkligen vara i förhållande med någon som inte är kär i dig? Även fast du just nu kanske känner att du vill göra allt för att vara med den personen är det fel.

Ställ dig frågan flera gånger. Om personen inte vill ha dig och inte har ärliga känslor för dig, behöver den personen inte finnas i ditt liv.

Det finns gott om folk där ute som tycker om dig, och som kommer att tycka om dig när de lär känna dig.

6. Spellista

Ung härlig kvinna i ljus dräkt som lyssnar till musik på hörlurar

Gör en spellista med din favoritmusik. Sätt på musiken när du städar hemma, dansa när du diskar, sjung med. Det har visat sig att musik har en positiv inverkan på hjärnan.

Människor blir automatiskt gladare och lyckligare när ens favoritmusik spelas i bakgrunden.

7. Håll huvudet högt

snygg blond kvinna bär solglasögon

Om du går med huvudet nere kommer även hjärnan att tryckas ner.

Vad du än gör, går på promenad, handlar, går till tvättstugan, gör det rakryggad.

Håll huvudet högt, blicken uppåt, och LE! Detta har visat sig lura hjärnan åt rätt håll och du kommer att tänka mer positivt.

När du är olyckligt kär eller ditt förhållande precis tagit slut är det perfekt tid att tänka på sig själv och granska sig själv.

Är du nöjd med dig själv? Studier har visat att kvinnor som inte är nöjda med sig själva oftast inte duger åt andra.

Du måste vara nöjd med dig själv, vara glad, må bra och känna dig självsäker.

Detta för att kunna vara en stark person som visar sina bästa sidor för sin partner.

Precis som du behöver en stadig person som finns där för dig, så måste även du vara stadig och finnas där för din partner.

Det är okej att ha dåliga dagar, vara ledsen och inte må bra, men prata öppet om det.

Personer i din närhet måste veta när du mår dåligt för att kunna hjälpa dig ur situationen.

Om du håller det inom dig, kan det lätt uppfattas som att du är ointresserad av personer i din närhet, som då inte vill vara i vägen och helt enkelt tar avstånd.

Det kan även vara så att du är olyckligt kär, om du är kär i någon annan än den personen du är i förhållande med.

Börja med att tänka på om du egentligen är kär i den andra personen eller om den bara ger dig mer uppmärksamhet än din partner just nu.

Granska dina egna känslor och tankar. Är det så att du är kär i den andra personen är det viktigt att prata med din partner.

Kommunikation löser mycket. Din partner som du spenderat mycket tid med är värd att veta att du inte har samma känslor för honom som du tidigare haft.

Är det så att det endast handlar om uppmärksamhet, bör du stänga ut den andra personen och ägna dig åt din relation med din partner.

Han kanske inte vet vad du tycker/tänker och känner.

Prata med honom, säg att du saknar uppmärksamhet, hitta på saker tillsammans, det kan vara små utflykter, en romantisk middag eller massage.

Är det så att du inte vet hur du ska ta dig vidare, om du har mått dåligt allt för länge och känner att det går ut över ditt fysiska välmående eller personer i din närhet, våga söka hjälp.

Att prata med en läkare eller psykolog kan hjälpa dig att tänka annorlunda.

Dessa personer är dels professionella, dels utomstående och kommer inte att tänka något dåligt om dig.

Det är inte pinsamt att söka hjälp. Du är inte ensam om det, och de träffar dagligen personer som är i samma situation som du.

Personer du kan söka hjälp hos är ungdomsmottagningen, din lokala vårdcentral, kurator eller psykolog.

Vet du inte vem du ska ta kontakt med, prata med någon anhörig som kan hjälpa dig.

Olyckligt Kär: Fysiska Symptom & Tips På Att Hantera Situationen