Skip to Content

Ju Mer Du Älskar Dig Själv, Desto Mer Kommer Andra Älska Dig

Ju Mer Du Älskar Dig Själv, Desto Mer Kommer Andra Älska Dig

Har du alldeles precis lagt upp en ny bild på facebook? Du har självklart redigerat den i flera timmar för att den ska vara helt perfekt.

Gillningarna rullar in, en efter en. Du mår allt bättre, för varje gillning som du får, det bekräftar att du ser bra ut. Men det är bara tillfälligt, och håller en riktigt kort stund.

Att få bekräftelse från personer i ens omgivning är normalt, och det är helt normalt att du mår bra av det. De visar dig att du duger som person och är bra.

Men om du känner att du börjar få ångest, om du inte får tillräckligt med bekräftelse, då har det gått överstyr.

Att ständigt söka bekräftelse från personer i din allra närmaste omgivning, som din pojkvän, eller din bästa vän, kan tillslut bli jobbigt för både dig och dem.

Just det konstanta sökandet efter bekräftelse är anledningen till problemet som uppstår.

Alla människor definierar bekräftelsebehov på olika sätt. Många kopplar det till prestationsbaserad självkänsla.

Det innebär att man hela tiden måste vara bra på någonting och kunna prestera på allra bästa sätt, för att vara nöjd med sig själv.

vacker kvinna lutad på dörren

Ett bekräftelsebehov är ungefär samma sak, bara att genom att prestera på allra bästa sätt innebär inte att du presterar så att du själv är nöjd, det innebär istället att du presterar på ett sätt som gör att andra människor i din omgivning är nöjda.

Det kan verka som att din egen självkänsla är så pass dålig, att du hela tiden är i behov av andras tankar och uppfattningar om dig själv.

Om dessa är positiva mår du bra, om de dock är negativa, eller inte tycker som du, då mår du dåligt och får ångest.

Anledningarna till att man som person får ett överdrivet bekräftelsebehov kan vara väldigt olika, och beror från person till person.

Den största och vanligaste anledningen är oftast att man tvivlar på sig själv, är osäker och undrar ifall man räcker till så som man är.

Det kan vara på olika nivåer, individuell nivå, gruppnivå eller samhällsnivå. Exempel på gruppnivå kan vara att ni är ett tjejgäng i skolan, där det är viktigt att komma sminkad varje dag för att kunna passa in.

Om du inte är sminkad, kan de ge dig dåliga kommentarer som gör att då mår dåligt, vilket sedan leder till att du blir ledsen, inte vill må på det sättet, och därför försöker uppfylla alla krav, varje dag.

Normer finns överallt, men du måste kunna vrida och vända på de lite. Du måste också vara medveten om att du inte kan uppfylla alla normer och krav varje dag eller varje dag. Det är också okej.

rödhårig kvinna med vit skjorta

Symptomen för överdrivet bekräftelsebehov kan också vara olika från individ till individ.

Men, att hela tiden känna sig osäker på hur man ska vara, se ut eller vara, och hela tiden stämma detta med personer omkring dig är ett av de tydligaste tecknen på överdrivet bekräftelsebehov.

Det kan vara allt från hur andra tycker att du bör se ut, vilken utbildning du bör välja, eller hur du ska bete dig i vissa situationer.

Sociala medier är en stor anledning till detta. Om det är så att en person är osäker och har dålig självkänsla så tar denne lätt till sig det som sägs eller visas på sociala medier.

Detta är just det man inte bör göra. I dagens samhälle där sociala medier har en stor inverkan, har även lett till att individer med stark självkänsla har börjat känna ett bekräftelsebehov.

Även de har börjat räkna antalet gillningar de får på varje bild, även fast det inte varit så viktigt i början, har det blivit allt viktigare, och man har börjat sätta krav på antalet gillningar man bör få, för att känna sig bra.

Självklart har alla någon form av bekräftelsebehov, och det innebär inte att man är i något sjukdomstillstånd. Det är självklart att vi alla vill få bekräftelse, då det visar att människor i vår omgivning uppskattar oss.

Det finns nästan ingen som inte har något bekräftelsebehov alls. Är det så att någon individ inte har det, är det näst intill omöjligt att leva eller umgås med den personen, då denne antagligen inte bryr sig alls om vad andra tycker.

kvinna i camojacka som står nära staketet

Bekräftelsebehov behöver inte bara innebära att man är ute efter att vara snygg, och att andra tycker det.

Det kan även vara att man inte vill såra andra, att man gör andra glada och liknande, helt enkelt, att man inte tänker på sig själv, sin egen uppfattning och åsikt.

Det är ju självklart bra. Ett överdrivet bekräftelsebehov däremot, som hindrar dig från att må bra, som gör att du får daglig ångest på grund av det, är någonting som bör tas på allvar.

Någonting som kan drabbas väldigt mycket av överdrivet bekräftelsebehov är förhållanden. Det kan vara väldigt jobbigt att ha en relation med en sådan partner.

Det blir oftast att hela relationen handlar om att man måste ge bekräftelse till sin partner, vilket gör att din pojkvän då inte får någon tid för sig själv, och inte har tid för att vara ledsen en dag, eller helt enkelt må dåligt.

Dessa typer av relationer har väldigt svårt för att vara en längre period, då relationen blir för ojämlik.

Om du har ett överdrivet bekräftelsebehov bör du söka stöd från någon annan än din pojkvän, då ert förhållande inte får växa till en terapeutisk relation.

Självklart bör han vara ditt stöd för varandra, trösta varandra, och finnas där för varandra. Men om det hela tiden är din pojkvän som bör finnas där för dig, så finns risken att ert förhållande inte kommer att vara en lång tid.

kvinna i svart skjorta och silverhalsband

Du måste kunna hitta olika strategier och sätt som gör att kunna förbättra ditt självförtroende och din självkänsla, utan att det drabbar din pojkvän.

Att kunna lyssna på andra och ta emot det de säger, är ett tecken på att du mognat som person. Detta gäller dock, när personen vi pratar med, lyckas övertyga oss om att någonting inte stämmer med vår egen åsikt.

Om du istället konstant byter åsikt, beroende på vem du pratar med, bara för att du är rädd för att andra inte ska tycka som du, och ifrågasätta det, så lider du av överdriven osäkerhet.

Det är viktigt att hålla sig till det man själv tycker och vara väl medveten om att alla inte kan hålla med dig och tycka som du. Vad man tycker kan variera från individ till individ, beroende på vad man upplevt tidigare i livet.

Ett annat tecken på överdrivet bekräftelsebehov är ilska. Att bli arg på människor som inte håller med dig leder bara till motsatsen. Genom ilska kan du inte övertyga någon annan att tänka som du gör.

Det leder istället till att du människor dras ifrån dig, och försöker undvika dig, vilket gör att du får bortstötning av personerna i din omgivning.

Det allra bästa sättet att komma förbi det, är att acceptera att alla har olika synsätt, och förklara samt motivera ditt egna, på ett övertygande och självsäkert sätt.

Att hela tiden söka efter bekräftelse utifrån kan leda till ångest, och vara väldigt jobbigt psykiskt. Nedan kommer vi med 5 tips på hur du kan komma över ditt överdrivna bekräftelsebehov.

1. Bli medveten om ditt problem

kvinna i vit skjorta som står nära växter

Det första steget är tänka till om sitt beteende, har du eventuellt ett bekräftelsebehov som eventuellt kan ha gått överstyr? Om det stämmer, vad kan det bero på? Vad är anledningen till detta?

När du väl kan svara på dessa frågor, är du väl medveten om att du söker bekräftelse på ett sätt som gör att du inte mår bra. Då kan du börja med att bearbeta dig själv inifrån.

Om du inte är medveten om att du har ett problem, kan du heller inte lösa det. För att en person ska kunna jobba bort ett problem, måste denne vara medveten om att problemet finns.

2. Sluta använda dig av yttre bekräftelse

kvinna sitter på trappan håller telefonen

Detta gäller främst sociala medier. Det är dags att ställa om sitt fokus, och istället börja leva i nuet. Ofta hör man vuxna tala om att man har så kallade skärmtider för sina barn.

Detta bör man ha för sig själv också, alltså en viss tid s Nu om man får använda dator, telefon etc. på dygnet.

Dagens samhälle har i stort sätt glidit med utvecklingen, och titt som tätt kollar man sociala medier, man lägger ut bilder, väntar på kommentarer och gillningar.

Nu bör man istället jobba på att bryta detta beteende. Lägg inte flera timmar på att redigera en bild. Om det beteendet ändras, så kommer även känslorna att förändras av sig själva.

Forskare påstår att ju mer tid man lägger på att försöka få beröm av andra, desto mer beroende blir man av det.

Man bör istället hitta på saker man mår bra av, umgås med familj, husdjur, ta promenader, vad som helst, bara man inte jämför sig med andra på nätet. Självklart gäller inte detta bara sociala medier, utan även i verkligheten.

3. Vad tycker du själv?

kvinna med svart outfit med hatt

 

Det allra viktigaste du bör fråga dig själv är, ”vad tycker jag själv?”. Om du själv tycker att du passar bra i svart hår – färga håret. Om du tycker att den här tröjan passar dig och är snygg – köp den då.

Om du konstant väntar på andras kommentarer och åsikter, stannar ditt riktiga jag upp. Du är inte dig själv. Gör allt du själv tycker och tänker och var den personen du egentligen är.

Du bör stå för det du tycker och våga göra det du tycker. Det handlar om att börja våga.

4. Spela efter dina regler

kvinna i sportkläder som sitter på café

Forskare påstår att man bör göra vissa saker som man tror att andra inte kommer att tycka om eller puscha dig att göra. Det kan vara så lite som att gå utan smink.

Om du är en person som alltid visar dig sminkad, på jobbet, i skolan, affären, ja helt enkelt överallt. Försök att gå osminkad en dag.

Då kommer du att lägga märke till att folk helt enkelt inte väljer att gå förbi, utan att säga hej, folk tittar inte snett på dig, utan de dagen flyter på precis som vanligt.

Du kommer att upptäcka att det inte är så farligt som du tror, och ett stort ”måste” i vardagen kommer förmodligen att släppa.

5. Förstå hur mycket du själv är värd

kvinna i staden som bär en ryggsäck

Att någon söker så pass mycket bekräftelse hos andra personer, kan vara ett tecken på att denne själv har väldigt låg självkänsla. Därför bör du börja med att jobba på dig själv och din självkänsla.

Självkänslan blir allt bättre och starkare när du står för vad du själv tycker, även fast andra inte har samma åsikt, när du ger dig själv kärlek, eller umgås med vänner som du känner dig bekväm med, precis så som du är.

Du kan styra dina tankar, de kommer antingen att vara din värsta fiende, eller så kommer de att vara din allra bästa vän. Du bör ha positiva, uppmuntrande och puschande tankar om dig själv.

Många människor tror att de behöver kärlek och bekräftelse från andra för att kunna vara lyckliga i livet, vilket är fel. Vi behöver främst självkärlek och bra självkänsla för att kunna vara lyckliga.

Om vi har det, kommer våra relationer att bli mycket bättre, då vi är nöjda med oss själva, och kan ta emot all typ av kärlek från andra.

Detta gäller relationer med din pojkvän, familj, vänner, kollegor, helt enkelt alla människor vi har kontakt med och som finns i vår nära omgivning.

Du måste också vara medveten om att vi inte kan vara vänner med alla, och vara älskade utav alla. Det viktigaste är att det du gör, alltså dina handlingar har din egen åsikt och egna godkännande.

Om du sitter och pratar med någon och inte delar samma åsikt bör du självklart säga det. Du måste dock lära dig att säga det på ett respektfullt sätt, som inte sårar den personen.

Om du börjar känna igen ditt beteende från ovanstående text, men känner att du inte riktigt kommit så pass långt, är det bra att börja jobba på ditt självförtroende i tid.

Dessa tre saker, bör du göra minst en gång om dagen, när som helst på dygnet.

1. Nämn tre bra saker om dig själv

kvinna som sitter på sin mysiga säng och gör anteckningar till sin dagbok

Skriv ner dessa saker. Människors hjärna är formad på det sättet att vi har lättare att ta till oss något som skrivs ner.

Det måste inte vara komplicerade saker, det kan vara allt från ”mitt hår är fint”, ”jag sjunger fint”, ”jag är extremt glad”.

Detta bör helst göras på kvällen, eftersom kroppen oftast reagerar på hur du lägger dig om kvällen. Om du lägger dig med en positiv känsla, kommer du förhoppningsvis även att vakna med en sådan.

2. Beröm dig själv

vacker ung kvinna passande hatt och tittar på hennes reflektion

Ställ dig framför spegeln, när som helst, eller varje gång du går förbi den. Säg något bra om dig själv. Hjärnan tolkar det som att du får beröm från en annan person.

Hjärnan märker ingen skillnad på om det är du eller någon annan som ger dessa komplimanger. I början kan det kännas löjligt, men ge det tid. Hjärnan kommer att lära sig förstå. Detta betyder att du lurar hjärnan.

3. Gör negativa mönster till positiva

le kvinna i baddräkt som sitter på stranden

Märker du att du pratar eller tänker negativt för dig själv, bryt det direkt! Bryt allt negativt du gör, och försök vänta det till positiva saker istället.

Känslor är som en kemisk reaktion som styrs av våra tankar, därför kan vi ändra våra känslor, genom att börja tänka positivt.

Det kan vara allt från ”hur dålig jag är som inte klarade teoriprovet”, till ”vad bra jag är, nu har jag lite extra tid på mig, att lära mig det jag inte hann förra gången.”

Ju Mer Du Älskar Dig Själv, Desto Mer Kommer Andra Älska Dig