Skip to Content

Vad Är Kärlek – Hur Definierar Vi Kärlek Egentligen?

Vad Är Kärlek – Hur Definierar Vi Kärlek Egentligen?

Vad får vi ut av att vara förälskade?

ett lyckligt älskande par som går ner på gatan

Kärlek är kanske den starkaste form av emotion som en människa kan känna i livet.

Vi är redo att göra otänkbara uppoffringar för kärlekens skull, det kan i sin tur leda oss från tillståndet av fullkomlig extas till djupaste förtvivlan.

Men vad är det som egentligen händer i våra huvuden när vi blir förälskade? Man kan beskriva den obsessiva anknytningen som vi upplever när vi är kära som att “någon campar i ditt huvud”.

I ett experiment samlade man 37 personer som var förälskade för att genomgå en MR-skanning.

Experimentet visade att romantisk kärlek bidrar till en ökning av aktivitet i hjärnområden som är rika på dopamin vilket är hjärnans feel-good kemikalie.

Dessa inkluderar också caudate kärnan som är en del av belöningssystemet. Liknande hjärnområden tar upp fart under rusningen av euforin som man får efter att ha konsumerat kokain.

Under de tidigare stadierna av förälskningen höjs den känslomässiga spänningen som vi känner och som orsakar att hjärtan slår snabbare, fjärilar i magen och i vissa fall svettiga handflator.

Andra kemikalier som också bidrar till detta är oxytocin vilket fördjupar känslan av anknytningen och vasopressin som har kopplats till empati, sexuell monogami och förtroende.

Så det är huvudet som gör att vi blir galet kära, inte hjärtat? Egentligen är det just så, vetenskapen har bara imiterat poesin när det kommer till att hjärtat visar hur vi upplever känslor.

Det är uppenbart att hjärnan och hjärtat har bra kommunikation. När man står inför ett hot eller ser någon man uppenbarligen gillar ute på stan så känner vi direkt hur hjärtat börjar slå fortare.

Nyligen har dock forskare kommit fram till att feedbacken som hjärtat skickar till hjärnan också kan påverka hur vi känner.

Är all kärlek riktig kärlek? Oavsett av sexuell orientering?

ett manligt homosexuellt par som står i en omfamning

Den sexuella orienteringen har flera komponenter som man bör ta i hänsyn, dessa inkluderar beteende, identitet, attraktion och upphetsning.

Många vetenskapliga studier baseras på människor som säger vad de är attraherade av och undersökningar visar att attraktion till samma kön finns hos mindre än 5% av befolkningen.

Människornas etiketter och beteende påverkas i stor grad av sociala och kulturella faktorer när de ska beskriva sin sexuella identitet.

Så, finns det någon gen som gör oss homosexuella? Det har varit känt i flera årtionden att sexuell läggning hos män är delvis ärftlig.

Under 1990-talet lyckades man koppla en specifik region av X-kromosomen till manlig homosexualitet och nyare studier visar två specifika gener som är vanligare hos homosexuella män.

Utsöndrar vi feromoner?

en man tittar på en kvinna på ett kafé med ett leende

Kemiska signaler som vi kallar för feromoner används för att förändra andras beteende och kommunicera med dem.

Man upptäckte först feromoner på 1950-talet hos kvinnliga silkesmaskar som utsöndrar dem för att locka hanar.

Sedan dess har till exempel parfymtillverkare varit på en seriös sökning av en mänsklig motsvarighet. Man har hittat androstenon (känt svin feromon) i den mänskliga armhålan.

Det närmaste man har lyckats hitta en mänsklig feromon är en kemikalie som utsöndras från körtlar i bröstvårtor hos ammande mammor.

Otrogenhet – hur ovanligt är det?

en man i underkläder som pratar tyst på sin mobiltelefon bredvid en sovande kvinna

Många ser ner på otrogenhet men det är inte så ovanligt att det händer. Enligt några undersökningar som tog plats i USA så kom man fram till att män är mer otrogna än kvinnor, 20% av männen och 13% av kvinnor rapporterade att de var otrogna medans de har haft en partner som de är gifta med.

Siffrorna skiftar rätt mycket när det kommer till otrohet baserat på åldern. Yngre populationen är mindre troliga att vara otrogna än den äldre.

Den största procentuella skillnaden är hos personer som är äldre än 80 år. Där var 24% av de frågade männen otrogna men bara 6% av kvinnor.

Forskare har nyligen kommit fram till att människor faktiskt kan vara genetiskt disponerade att vara otrogna.

En studie som gjordes med 7400 finska tvillingar och deras syskon fann en koppling mellan vasopressin genen och otrohet hos kvinnor.

Så hur hittar vi sann kärlek?

en leende kvinna med lenonka-glasögon pratar i sin mobiltelefon

Du bör sluta leka aktivt efter din själsfrände och börja med att jobba på dig själv. Du måste lära dig att vara nöjd med dig själv innan du kan vara nöjd med någon annan.

Just därför bör du jobba på dig själv och växa som en person, det kommer att förändra ditt liv något enormt.

Se till att leva ett liv som du finner meningsfullt, följ inte andras regler och idéer som de har om DITT liv.

Det här kan leda till besvikelse hos personer som är nära dig, vänner och familj, men om du verkligen är vill uppfylla dina drömmar så bör du alltid ställa dig själv på första plats.

Att göra det som är rätt för dig själv kommer också innebära att du kommer att vara på platser, jobb och nära människor som är i linje med din livsväg och med dig som person.

Det kommer i sin tur att leda till mycket större chanser att kärleken kommer.

När du omger dig av personer och saker som du själv gillar så kommer människor med liknande intressen att dras till dig automatiskt.

Det kommer att leda till att du känner dig mer välkomnande för nya vänskaper och kärleksmoment.

Den rätte

en kvinna kramar en man bakifrån medan han spelar gitarr

Vissa människor bara vet när de träffat den rätta. Matematiker har kommit fram med den mest statistiskt optimala datingstraging.

Frågan är då, hur många personer du behöver träffa innan du vet att du har gjort ett bra val? Den magiska tröskeln visar sig vara 37%.

För att ha bästa möjliga chans att hitta just din bästa matchning så bör du dejta och avvisa de första 37% av dina partners.

Efter det så följer du den enkla regeln att nästa personen som du väljer att dejta är någon som är bättre än alla som du har dejtat innan.

Om du nu vill tillämpa detta i den verkliga världen så måste du själv bestämma vad ditt maximala antalet av partners är och vad du verkligen räknar som partner och inte bara som en tillfällig flamma.

Om vi säger att det magiska numret är 10 så betyder det att du börja avvisa de första fyra personerna som du har dejtat för att sedan välja en person som är bättre än alla de. Den här metoden drar med sig några risker såklart.

Om du till exempel råkar träffa den bästa personen du någonsin kunde hoppats på att gå ut med så kommer du aldrig att träffa någon som matchar dig då och du kommer att förbli ensam.

Sen så kan du i det verkligen livet också bli dumpad. Vi bör kanske inte lita på matematiker för mycket när det kommer till en komplex fråga som det här.

Äkta kärlek

en leende man kramar en glad kvinna på en tvåsits

Känslorna som vi ofta kallar för kärlek kan komma och gå rätt snabbt men ÄKTA KÄRLEK (typen som varar livet ut) måste utvecklas och kultiveras.

Äkta kärlek är mycket mer än bara en känsla, det är ett val. Äkta kärlek går ut på att tänka på andra personens behov före dina egna.

Äkta kärlek varar länge, det är inte den intensiva känslan hela tiden, det är mer en jämn hängivenhet och engagemang som behövs.

De känslorna som man kan säga bidrar till äkta kärlek är:

Osjälvisk: Du tänker mer på din partner än på dig själv. Du vill förbättra vem du är som person inte bara för din egna fördel, utan och för att ge din partner en bättre partner.

Spänningen: De är i dina tankar hela dagen lång. När ni är separerade så kliar du dig av förväntningen och tanken av att du kommer att se dem igen. Du är upphetsad för varje dag, vecka och månad som du får spendera med din partner.

Lojalitet: Du är oerhört lojal mot din partner. Du har varken tid eller utrymme för någon annan. Själva tanken på att förråda dem eller bli förrådd gör ont i hjärtat.

ett lyckligt älskande par som håller händerna i ett gräsfält

Även fast de här känslorna låter underbart så varar de inte för alltid i vissa fall. Det är kanske det som skiljer på kärlek och äkta kärlek, hur länge känslorna varar.

Men hur får vi då kärleken att vara tillräckligt länge för att bli äkta kärlek?

Äkta kärlek kommer aldrig lätt, oavsett om det handlar om din själsfrände eller din kärlek från gymnasiet eller kanske det nya, skrämmande men och lite spännande relationen som du aldrig trodde skulle hända.

Oavsett hur många artiklar du tar och läser om hur du bör bete dig för att klassas som en perfekt partner och oavsett hur många romantiska filmer du har sett så kommer din relation aldrig att gå över det nästa stora steget om DU aldrig tar risken.

Så den enkla hemligheten när det kommer till äkta kärlek? Ta risken. Det kommer tider då det är tufft, du kommer att känna att det blir enklare att bara avsluta det.

Ställ dig frågan då, är det verkligen vad jag vill göra? Eller bör jag ta risken och se vad som händer på andra sidan?

Vad Är Kärlek - Hur Definierar Vi Kärlek Egentligen?