Skip to Content

Tips På Hur Man Tar Itu Med Och Kommer Över Hjärtesorg

Tips På Hur Man Tar Itu Med Och Kommer Över Hjärtesorg

Att förhållandet kommer till sitt slut suger, det kan vi nog alla hålla med om. Oavsett hur länge förhållandet varade så kan det påverka dig och dina känslor riktigt negativt.

Hjärtesorgen förstärks också av allt annat dåligt som följer med det, som de oväntade förändringarna i din livsstil och känslan av att du (tillfälligt åtminstone) har tappat en bra bit av din identitet.

Här är några beprövade och grymma råd som kan hjälpa dig att hantera hjärtesorg och ge dig lite komfort om du nu känner att du behöver det.

Låt dig själv känna

ett porträtt av en sorglig kvinna i mörkret med en huva på huvudet

Efter att ett förhållande tar slut så känner människor ett brett spektrum av alla möjliga känslor, från ilska och sorg till ensamhet, skuld, ånger och avvisning.

Det är helt förståeligt att känna detta och det är fullkomligt normalt. Det är viktigt att låta dig själv känna allt detta för att du på så vis kommer att lära dig hantera dina känslor mycket bättre på lång sikt.

I slutändan så kan du komma att känna smärtan och ta dig den tid du behöver för att reflektera och faktiskt hjälpa dig själv att läka snabbare.

Du bör se till att omge dig själv med människor som du kan prata öppet och ärligt med. Att integrera musik medan du känner dig nere är också en bra idé!

Släpp falskt hopp

en svarthårig sorglig kvinna som står i snön

Hopp kan vara en rolig sak, en flotte som man håller fast vid när vi kämpar med att överleva en våg av sorg. Falskt hopp kan å andra sidan påverka oss negativt och dra ned oss.

Falsk hopp är lika frestande som lurande. Om vi ser det som ett läkemedel så kan det kännas bra för stunden men det kommer förr eller senare resultera i en oundviklig krasch.

Undvik alkohol

en sorglig kvinna som dricker en cocktail i baren

Medans det kan kännas naturligt och väldigt bra att dränka sorgen i enorma mängder av vin så är det faktiskt mycket MYCKET bättre att hoppa över alkoholen helt och hållet.

Det kommer bara att påverka dig negativt och ta fram dåliga känslor samt göra de intensivare än annars, och det är definitivt inte något du behöver i ditt liv just nu.

Se till att ta en paus från alkoholen och försök att fokusera dig på dina egna behov och få tillbaka din självkänsla.

Du kanske är rädd och inte vill känna dem känslorna i början men att trycka ner allt det med hjälp av alkohol är en väldigt dålig idé som kommer att bita tillbaka dig senare.

För att lyckas komma över den initiala smärtan av att förhållandet är slut så måste du verkligen försöka ta igenom dig de smärtsamma stadierna NYKTER.

Säg “ja” till allt!

en grupp vänner i vardagsrummet och dricker kaffe

Efter att förhållandet tar slut, försök säga “ja” till allt! Gå till grannens inflyttningsfest, acceptera inbjudningen till lunch av en gammal vän, gå ut och gå på äventyr.

Försök att spendera tiden du har på att göra saker, att sitta ensam och grubbla är aldrig bra. Möjligheterna är oändliga. Det som är viktigt är att du går med på allt!

Det må kännas påtvingat i början då du hellre vill sitta hemma och vara ledsen och tycka synd om dig själv MEN det här är ett bra sätt att rensa tankarna och påbörja ditt nya singel liv med aktiviteter.

Kanalisera dina känslor till handlingar och bara gå med flowet. När det väl klickar så kommer det göra under för dina känslor.

Hantering av sociala medier

ett foto av en man som använder en mobiltelefon

Forskning visar att hjärnan hos de som har ett brustet hjärta liknar hjärnan hos dem som går igenom kokainabstinens.

På ett sätt så funkar kärlek som en form av läkemedel, när du ser eller pratar med någon som du älskar så förstärker det bara din önskan efter dem.

Det kan också förklara varför vissa av oss känner sig (och beter sig) fullkomligt galet när förhållandet tar slut. Det här gäller både verkliga livet och sociala medier, TA BORT ALLT.

Du behöver verkligen inte se hur ditt ex ansikte dyker upp på Instagram och det är dags att sluta bry sig om vad de gör på sin fritid (utan dig såklart).

Så se till att kolla framåt istället för bakåt, det finns ingenting där för dig längre. Dags att gå vidare!

Fysisk aktivitet

en vacker flicka tränar i gymmet

Att träna är kanske det bästa du kan göra för dig själv när du känner dig nere. Det är förståeligt att du vill krypa in i ett hål och bara dö men vi uppmanar dig starkt att hålla igång.

Motionera kan hjälpa dig med att rensa sinnet på allt negativt och det är vetenskapligt bevisat att det hjälper vid bekämpning av depression.

Oavsett vilken typ av träning du väljer så kommer det göra under för dig! Det kommer att få dig att känna dig enormt mycket bättre, både mentalt och fysiskt.

Några saker som vi kan rekommendera är löpning, yoga och simning.

Lär dig älska din självständighet

en leende kvinna med glasögon använder en bärbar dator och dricker en varm dryck

Människor som värdesätter sitt oberoende och integritet kan också fokusera på sin personliga utveckling.

Om du känner dig ensam för att du bor ensam, försök att se det som en möjlighet att jobba på din självständighet då du är fri från distraktioner och att andra dömer dig.

Fokusera på att uttrycka dig på ett kreativt sätt, omfamna ensamheten som ett sätt att komma i kontakt med dig själv och verkligen bli den du är på en djupare nivå.

Du kan välja att gå på en bilresa helt själv. Det kan vara ett uppfriskande sätt att rensa ditt sinne.

Oavsett om det är längs kusten eller över hela landet, se till ta en resa ensam för att verkligen känna av de positiva effekterna.

Var försiktig när det kommer till idealisering

en orolig mörkhårig man som sitter på en parkbänk

Oftast när vi förlorar någon eller något viktigt så har vi en tendens att romantisera eller idealisera det som vi har förlorat, i det här fallet förhållandet.

Du kan komma ihåg bara det goda och glömma bristerna och de många orsakerna till att det inte fungerade.

Till exempel kan du på ett nästintill obsessivt sätt spela upp de passionerade och lyckliga ögonblicken i förhållandet men samtidigt glömma de ständiga bråken eller alla gångerna du kände dig nere på grund av din partner.

När det händer så är det viktigt att komma ihåg verkligheten. Ett sätt är att låta dina vänner påminna dig om alla orsakerna till att förhållandet inte fungerande.

Du kan också göra en påminnelselista genom att skriva några egenskaper om personen eller förhållandet som irriterade dig och gjorde dig olycklig.

Du gör inte det här för att demonisera någon, snarare så gör du det för att påminna dig själv om alla negativa grejer och på så sätt balansera mellan det goda och det dåliga.

Det är mycket lättare att komma över något verkligen och ofullkomligt än något som är perfekt idealiserat.

Hjälp någon annan

två flickor sitter på taket på lastbilen eta

När vi lider av hjärtesorg så kan det kännas bra att hjälpa någon annan som är i behov av hjälp. Vi kan sortera våra känslor för att sedan använda dem på ett bra sätt.

När du tar och riktar din uppmärksamhet mot en annan person – speciellt någon som kämpar med samma typ av smärt a som du – glömmer du dina egna problem under en stund.

Vissa dagar så kan det komma som ett mirakel!

Skriv en berättelse om eran relation

kvinnan skriver något i sin dagbok

Berätta först om hur den här kvinnan träffade den här mannen och hur dem blev förälskade. Skriv sedan om hur kärlekshistorien utvecklades och hur det började gå söderut. Slutligen, berätta om själva uppbrytandet.

Att bara ta ett steg tillbaka och titta på alla omständigheterna som om du beskriver någon annan kan låta dumt, men det hjälper dig faktiskt att se saker från ett mycket värdefullt perspektiv.

Du kan också inse några värdefulla saker, såsom vad du saknar med förhållandet och vad du inte saknar.

Kom ihåg att tiden läker alla sår

en leende flicka i en gul T-shirt står på gatan

Det här kan vara svårt att höra i början men det är sant! Kom ihåg att vad du än känner just nu inte kommer att pågå i all evighet.

Du kommer att komma ut på andra sidan, starkare och lyckligare. Dessutom visar studier att människor som är singla faktiskt kan vara lyckligare än de som är i förhållande.

Kom ihåg också att morgondagen alltid kommer. Tack och lov för det.

Tips På Hur Man Tar Itu Med Och Kommer Över Hjärtesorg