Jag brukade blanda ihop dessa två termer och antar att de flesta av er har gjort detsamma. De är så lätt att ta fel på. Inte bara som termer, utan även som känslor.

Jag har slösat så mycket tid på att gråta över män som aldrig var rätt för mig. Jag trodde verkligen att jag förlorade kärleken när jag förlorade dom. Jag kunde inte ha mer fel.

Det var inte förrän jag träffade den rätta som jag förstod skillnaden mellan att vara förälskad och att älska. Ingenting jag någonsin känt tidigare kan jämföras med det jag känner nu.

’Att vara förälskad’ är en form av ett beroende vi känner för någon. Vi är så förtjusta i någon att det är det enda vi kan tänka på. Vi vill vara nära dom så ofta som möjligt.

’Att älska någon’ är när verkligheten hinner ikapp oss och våra hormoner slutar vara alldeles vilda. Det är inte ett beroende; det är en verklighet. Det handlar om ömsesidig lycka och utveckling. Det handlar om att komplettera varandras liv. Det är den bästa känslan i världen.

För att förtydliga det, låt oss se på 6 skillnader mellan att vara förälskad och att älska:

1. Att förälska sig i någon sker oavsiktligt, men att älska någon är ett val

Att förälska sig i någon är bortom vår kontroll. Det handlar om kemi och lust. Det handlar om att försköna en annan person och sätta den på en piedestal.

Att älska någon är det som kommer efter förälskelsen, kemin och lusten. Det är ett emotionellt band vi skapar till varandra.

Det handlar inte om att se sin partner som en form av perfektion. Det handlar om att veta att de har sina brister och att älska dom ändå. Det handlar om att välja att stanna även när de soliga dagarna är över.

2. Att vara förälskad handlar om bekvämlighet medan att älska någon handlar om prioritering

Att vara förälskad är att behöva någon som kan uppfylla alla dina behov. Det är att vara där så länge det är bekvämt.

Att älska någon är att vara osjälvisk. Det handlar inte bara om att ta, utan att även ge.

Det handlar om att avsätta tid för någon. Att njuta av det faktum att din bättre hälft är i din närhet. Det handlar om att få dom att känna sig viktiga för någon.

3. Att vara förälskad kan kännas krävande

Det ligger i vår natur att förvänta oss saker av andra människor. Detsamma gäller när vi är förälskade. Vi förväntar oss att en person ska bete sig på ett visst sätt.

Exempelvis kanske vi vill att de sms:ar eller ringer 24/7. Vi kanske förväntar oss romantiska gester och att konstant få bekräftelse. Men verkligheten kan se annorlunda ut. Därför är ouppfyllda förväntningar den vanligaste orsaken till att man gör slut.

Att älska någon handlar om kompatibilitet. Det handlar om ömsesidig förståelse. Det är att inte behöva höras 24/7 men ändå veta att man är älskad.

4. Att älska någon handlar om tillit medan förälskelse inte måste göra det

Att vara förälskad kan innebära att man är full av osäkerheter. Vi behöver inte känna oss säkra eller fullständigt lita på någon för att falla för dom. Vi bara faller och hoppas att de tar emot oss.

Äkta kärlek byggs på förtroende. Det finns inget utrymme för osäkerhet eller svartsjuka. Vi känner oss trygga i deras famn och vill att de ska känna detsamma med oss.

5. Att vara förälskad är att vilja äga någon medan den som älskar ger frihet

Att vara förälskad ger oss ofta uppfattningen om att vi äger en annan person. Att de tillhör oss. Vi håller hårt i dom för att de är den främsta anledningen till vår lycka.

Därför saboterar vi ibland chanserna att hitta äkta kärlek. Vi tvingar fram känslorna. Vi kväver vår partner genom att vilja vara för nära.

Att älska någon handlar om att ge sin partner friheten att älska dig tillbaka. Det handlar inte om att försöka hålla så hårt i dom för att behålla dom i sitt liv. Det är att älska dom oavsett ifall de är vid din sida eller inte.

Äkta kärlek bör flyta på, och du ska aldrig behöva be om någons uppmärksamhet, kärlek eller närvaro i ditt liv. Det handlar om att jobba som ett team och att växa tillsammans.

6. En förälskelse behöver inte vara länge medan kärleken kan vara evig

En förälskelse kan vara under en kortare eller en längre period, men den har sitt slut. Den är baserad på lust och kemi som ger oss känslan av ett beroende.

Kärlek tar inte slut. Den försvinner inte. Den bleknar inte. Kärlek är kvar oavsett. Den är konstant även då smekmånadsfasen är historia.

I slutändan är det viktigt att komma ihåg att förälskelse eller att älska någon aldrig exkluderar egenkärlek.

Tvärtom, det förstärker den. Det är när du verkligen älskar, accepterar och uppskattar dig själv som du kan ge samma, rena känslor till en annan person.