Skip to Content

Kär i En Kollega? Du Bör Tänka På Vissa Saker Om Du Är Det

Kär i En Kollega? Du Bör Tänka På Vissa Saker Om Du Är Det

Att bli förälskad i en kollega är inte alltid en helt okomplicerad historia.

Vi människor kan inte rå för vem vi blir förälskade i men vi kan kontrollera hur vi påverkar andra människor i vår omgivning.

För att en kärleksrelation på arbetsplatsen inte ska påverka era arbetskamrater gäller det att vara ärlig, använda sunt förnuft och agera professionellt.

Att känslor uppstår mellan kollegor, när man arbetar nära varandra, är inte något ovanligt.

Det är inte bara två personer som berörs av en kärleksrelation på jobbet då våra liv är så sammanfogade med alla andra människor runt omkring – kollegor, familj och vänner – att ingenting vi gör kan ske utan att det på något sätt påverkar alla andra i vår omgivning.

Om man jobbar åtta timmar per dag på så innebär det att man tillbringar en tredjedel av dagen med sina kollegor, vilket i sin tur betyder att man troligtvis tillbringar mer tid på arbetet än man gör med familj och vänner.

De flesta av oss är ju som piggast och fräschast på jobbet och då är det egentligen inte så konstigt att många av oss också hittar kärleken på jobbet.

man och kvinna partners som använder en bärbar dator

När man arbetar tillsammans med sina kollegor så ser man hur de är som människor på ett annat sätt än om man träffar någon på en dejtingsajt, krogen eller något annat ställe.

Man får se hur de arbetar under pressade arbetsförhållanden, i stressiga situationer och hur de bemöter andra kollegor eller samarbetspartners.

På arbetsplatsen är det otroligt lätt att bli personlig med sina kollegor, man delar med sig av sitt eget liv, får höra om andras och därmed blir det också lättare att få känslor för en person som du umgås med dagligen och som kanske passar dig på alla plan.

Arbetsplatsen är egentligen en otroligt bra grund för kärleksrelationer då man lär känna varandras både negativa och positiva egenskaper.

En av anledningarna till att arbetsplatsen är en bra grund för en kärleksrelation mellan kollegor är att det är personligt men ändå inte så nära inpå och om det uppstår en relation så kan den växa och utvecklas under en period.

Man får tillfälle att fundera över om känslorna är ömsesidiga och äkta eller om det bara rör sig om flirt, och hur det kanske påverkar ert arbete, era kollegor och er familj.

Berätta för chefen

par på jobbet och pratar med chefen

Har du blivit kär i en kollega och det är ömsesidigt och seriöst behöver ni besluta om och när ni ska berätta om er relation.

För att undvika misstankar och påverka era kollegor kan det därför vara klokt att, redan innan man informerat alla om relationen, berätta för er överordnad om hur det ligger till.

Av er chef kan ni få råd om hur företagets policy är samt deras syn på saken.

Prata med er chef så att de kan hjälpa er med att inte jobba alltför tätt ihop och kunna påverka varandras arbeten.

Jobbar man på en arbetsplats där man behöver göra yrkesmässig evaluering av varandra kan det skapa stora problem.

Börja med att berätta för er överordnade och hör deras syn på saken för att sedan bestämma tillsammans hur ni ska berätta för övriga kollegor.

Det finns ingen lag som kräver att ni ska berätta om er relation men blir det problem på arbetsplatsen kan ni hållas ansvariga.

Kärleken mellan kollegor är svår att hålla hemlig och det blir oftast så att rykten sprids snabbt.

Era kollegor har säkerligen lagt märke till ert beteende och att smussla med en kollega och tro att ingen märker det är inte bra på något sätt.

Om er relation är seriös – berätta, era kollegor har säkerligen bara väntat på att ni ska säga det rakt ut.

De flesta företag ställer sig nog ganska positiva till en relation mellan kollegor men det gäller inte om någon befinner sig i en beroendeställning, alltså mellan chef och underordnad.

Kärlek mellan en chef och en medarbetare betraktar de flesta arbetsgivare som direkt olämpligt då det kan bero på rädsla för läckta företagshemligheter, orättvis lönesättning eller att andra medarbetare påverkas negativt.

Om det skulle vara så att du blivit kär i din chef – be om att få byta avdelning eller byt arbetsplats.

Sunt förnuft

Stilig affärsman och kvinna som tillsammans ser smartphonen och pekar på skärmen bredvid kontorsväxter

Det finns absolut situationer där kärlek på jobbet kan komplicera arbetssituationen.

Det kan vara att kärleken inte är ömsesidig, att den påverkar era kollegor negativt eller att det finns familj och barn i bilden.

Det är viktigt att alla är överens om gränserna för vad man kan och inte kan göra och att man inte missbedömer en tajt jobbrelation för en kärleksrelation.

Det är därför viktigt att få reda på om kärleken till din kollega är ömsesidig och för att få reda på om din kollega är intresserad bör du göra närmanden som inte känns obehagliga.

Ställ en enkel fråga om att till exempel hämta kaffe eller kanske ses efter jobbet på fika.

Om du inte skulle få något gensvar eller får en bortförklaring, backa undan och var inte påstridig.

Var beredd på att du kan få ett nej och att du ändå ska fortsätta vara en kollega och agera professionellt.

Om kärleken däremot är ömsesidig och ni blir tillsammans så bör ni skilja på privatliv och yrkesliv.

Använd ert sunda förnuft på arbetet då det är svårt att hålla känslorna i styr när man är nyförälskad.

Att hålla varandra i handen och att ge varandra en puss är nog helt okej för alla, bara det inte går överstyr.

Era kollegor ska inte behöva vara rädda för vad de kan få se i kopieringsrummet, så ta det försiktigt.

På jobbet arbetar ni och då är din partner en kollega som alla andra.

Många som blir kära i varandra på jobbet har kanske partners och barn och där är det otroligt viktigt att inte utsätta sina kollegor för att behöva bevara hemligheter.

Hemligheter gäller även på arbetet och till exempel ska det du får berättat i förtroende inte komma fram till din partner.

I alla relationer är det viktigt att ha ett sunt förnuft och agera efter bästa förmåga.

Man vill inte blicka tillbaka någon gång i framtiden och ångra sitt beteende.

Agera professionellt

Affärsman och affärskvinna som arbetar med bärbara datorn på det moderna kontoret

Alla förhållanden har ju upp- och nedgångar, så även en kärleksrelation med en kollega på jobbet.

Det finns både risk för att det blir för jobbigt för kollegorna att se de trånande blickarna och fingrarna som inte kan hållas i styr, men det kan även bli det motsatta när ni bråkat och kylan mellan er hänger i luften.

Sannolikheten är stor att ni inte kan fokusera på arbetet och kollegornas arbetsbörda påverkas och det i sin tur skapar drama på arbetsplatsen som kan skada den professionella relationen för både er och era kollegor om kärleken inte håller.

Alla relationer kan ta slut men så länge man är stolt över sitt beteende så behöver inte arbetsmiljön bli påverkad.

Känner man att det inte fungerar att arbeta tillsammans, både under tiden ni är tillsammans och eventuellt efter att förhållandet tagit slut, kan man välja att byta arbetsplats eller avdelning.

Var professionella när ni är på jobbet och ta ansvar för att era kollegor inte känner sig utanför och övergivna samt påverkade av er relation.

Om du hittar kärleken på jobbet kan det nog kännas lite läskigt men ge inte upp om du känner att relationen är värd att kämpa för.

Det kan många gånger vara svårare att hitta kärleken än ett nytt jobb.

Vi tillbringar 8h per dag på arbetet och vi tillbringar mer tid med kollegor än vi kanske gör med familjen.

Kärleken flödar på arbetsplatsen och många människor påverkas, både kärleksparet och övriga kollegor.

Trivs man på sin arbetsplats och med sina arbetskamrater kan ett förhållande frodas och inte påverka arbetsmiljön.

Använd sunt förnuft och skilj mellan arbete och privatliv så kommer ingen att påverkas negativt av ert förhållande.

Kär i En Kollega? Du Bör Tänka På Vissa Saker Om Du Är Det